2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Sorsdöntő génjeink - 2010-02-05 01:03:33 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Sorsdöntő génjeink


Egy nemzetközi kutatómunka gyümölcseként sikerült olyan géncsaládot azonosítani, amely az embrió fejlődésének kezdeti szakaszában kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezek a gének felelősek azért, hogy elkülönüljön a jobb- és a baloldal, valamint azért is, hogy az egyes szervek melyik oldalon helyezkedjenek el a testben.

Annak ellenére, hogy az egyedfejlődés kezdetén az embrió szimmetrikus felépítésű, a kifejlett élőlények többségének a teste már aszimmetrikus: jobb és bal oldala némiképp eltér. A májunk például a jobb, a szívünk a bal oldalon helyezkedik el. A bal oldali tüdőfél kétlebenyű, míg a jobb oldali három lebenyű. Az agy jobb és bal féltekéje is eltérően működik, más-más életfolyamatokért felelősek. A kutatókat érthető okokból mindig is érdekelte, hogy ezek az eltérések a fejlődés során miként alakulnak ki. 

Korábbi tanulmányokban már sikerült felderíteni olyan mechanizmusokat, amelyek során a test jobb és bal oldala közti különbségek kialakulnak. Az embrió egy bizonyos régiójában, az úgynevezett nodusban olyan sejtek helyezkednek el, melyek a felszínükön csillókat hordoznak. Ezek a csillók a megfigyelések szerint balra irányuló mozgást végeznek, és az embrióban olyan folyadékáramlást hoznak létre, aminek az eredménye a fejlődésben fontos szignálmolekulák nem egyenletes eloszlása. Emiatt a kezdetben szimmetrikusan elhelyezkedő sejtek más – más fejlődési utat fognak bejárni, és végső soron egy nem szimmetrikus test fog kialakulni.

A kutatók erre a jelenségre, azaz a csillómozgásra alapozva döntöttek úgy, hogy megpróbálják felderíteni azokat a genetikai elemeket, amelyek a csillók kialakulását, pozícióját és működését szabályozzák.

Több szempont alapján a kutatócsoport a Dishevelled géncsalád tagjait kezdte el vizsgálni. Feltételezték ugyanis, hogy ezek a gének befolyásolják a nodus sejtjein lévő csillók működését. Ezekről a génekről korábban már tudták, hogy szerepet játszanak a sejtek és szövetek polarizációjában, illetve befolyásolják a belső fül szőrsejtjein lévő csillók működését is. Mivel a szőrsejtek és a nodus sejtjeinek csillói szerkezeti és működési hasonlóságot mutatnak, a feltételezés, miszerint a Dishevelled géncsalád a nodus csillóin keresztül szabályozza a szimmetriaviszonyok alakulását, jogosnak és kézenfekvőnek tűnt.
 
A biológusok egér embriókat vizsgáltak nagy feloldóképességű kamera és mikroszkóp segítségével, és így követték nyomon a csillók fejlődését a nodus régióban. Amikor még nem különült el a jobb és baloldal, a csillók alapi testjei a nodus sejtek középpontjában helyezkedtek el, majd az embrionális fejlődés előrehaladtával fokozatosan átkerültek a sejtek posterior (hátulsó) pólusára. Ezt a mikroszkópos technikát alkalmazva összehasonlító vizsgálatot végeztek mutáns és vad típusú egér embriókon. Az előbbiekben a Dishevelled géncsalád mindhárom tagja hiányzott (null-mutáns egerek), míg utóbbiakban a gének normálisan működtek. 

Azt tapasztalták, hogy mutáns egereknél a csillók nem a megfelelő pozícióban jelentek meg,  ezért az aszimmetriát kialakító forgómozgás sem volt megfigyelhető, így a jobb és bal oldali testfél nem fejlődött eltérően. 

Dr. Anthony Wynshaw-Boris, a a kutatás vezetője szerint "e munka eredményének szépsége abban rejlik, hogy a fejlődésbiológia egy régi kérdését úgy látszik, sikerült megválaszolni. Ám még ennél is fontosabb, hogy mivel sok fejlődési rendellenesség kapcsolatba hozható a Dishevelled génekkel (például idegcső záródási problémák), a folyamat részletes feltárása sok születési rendellenesség megelőzésének lehetőségét is magában hordozza."

ScienceDaily, 01.02, 2010

Kiss Attila 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-02-05 12:06:15 
És a szimmetrikus egerek életképesek voltak?
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés