2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Sok millió éve eltemetett mikrobaközösséget fedeztek fel az óceán mélyén - 2012-05-19 23:16:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Sok millió éve eltemetett mikrobaközösséget fedeztek fel az óceán mélyén

Egy, a napokban a Science folyóiratban megjelent, dán-német közös tanulmányban számoltak be kutatók arról, hogy mélytengeri agyagos üledékbe zárt élő baktériumokat találtak, melyek körül-belül 86 millió éve élhetnek izoláltan az tengerfenék alatt. A baktériumok rendkívül kis mennyiségű oxigént hasznosítva élnek, és szinte egyáltalán nem szaporodnak.

A dániai Aarhus Egyetem Geomikrobiológiai Központjában dolgozó Hans Røy által vezetett kutatócsoport a tengerfenék felszíne alól, mintegy 30 méter mélyről hozott fel mintákat a Hawaii-tól északra található ún. Észak-Csendes-óceáni áramlat régiójából. Az üledékrétegek, melyeket agyag, elpusztult algák és állatok, valamint porszemcsék építenek fel, akár kilométeres vastagságú is lehet, legalsó rétegei pedig nagyon ősi időkből származnak.

A kutatók nagyon érzékeny mérőműszerekkel vizsgálták az üledék oxigénkoncentrációját. Kiszámítva, hogy mekkora az egyes rétegekben várható oxigéntartalom abban az esetben, ha csak az abiotikus tényezők veszik figyelembe, a csoport meg tudta állapítani, hogy hiányzik-e az oxigén egy bizonyos része – ami élő, oxigént felhasználó mikrobák jelenlétére utal. A korábban vizsgált mélytengeri üledékekben az oxigén a mikrobáknak köszönhetően teljesen hiányzik a felső, 10 cm-es üledékrétegből.

A kutatás során kiderült, hogy a most vizsgált rétegekben a baktériumok nagyon lassan használják fel az oxigént, és 30 méter mélyen is életben maradtak, annak ellenére is, hogy hosszú évmilliók óta nem jutottak friss szerves anyaghoz.

Az üledék és a víz határán, ahogy várható volt, a mikrobák nem spórolnak az oxigénnel, az üledék egy-egy literjére számítva 10 mikromolnyi (μM) mennyiséget fogyasztanak el belőle éves szinten, 30 méter mélyen viszont literenként ennek a mennyiségnek csak a tízezred részét élik fel évente. A kutatók becslése szerint ez a réteg mintegy 86 millió éve keletkezett, és azóta van eltemetve a később lerakódott rétegek alá. Az egy-egy sejt napi oxigénfogyasztására kiszámolt érték ugyan akkor csak 1,1 méteres mélységig csökkent, ezután beállt 0,001 femtomol oxigénfogyasztás körüli értékre (a femtomol 10-15 mol). Ebből az következik, hogy a mélyebb rétegekben literenként egyre kevesebb mikroba található.

Dr. Røy csapata becslése szerint a bakteriális biomassza megújulása évszázadokba, vagy akár pár ezer évbe is telhet ezekben a mély üledékrétegekben, de a megújulás itt valószínűleg nem is sejtek osztódását, hanem azok önjavítását jelentheti. Az itt élő baktériumok a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett működhetnek, mely éppen csak arra elég, hogy DNS-üket és enzimjeiket működtessék, illetve, hogy membránjuk elektromos potenciálját fenntartsák.

A kutatók ahhoz hasonlították ezeknek a baktériumoknak a megfigyelését, mintha egy fa növekedését igyekeznének nyomon követni. Nem is voltak képesek eldönteni, hogy a baktériumok osztódnak-e, vagy csak vegetálnak. Becsléseik szerint a mélyről felhozott mikrobák sejtjei több ezer évesek lehetnek, de akár ennél sokkal öregebbek is. Hosszú életük során pedig egyáltalán semmi kapcsolatuk nincs sem a napfénnyel, sem a tengeri élővilággal. Røy szerint a bolygó mikrobáinak 90%-a élhet ilyen rejtett, lelassult életet a tengeri üledék mélyén, kutatásuk azonban mindig is nehéz volt, mert a mikrobiológia eszköztárát gyorsan növő organizmusokra fejlesztették ki.

A csoport vezetője kitért arra is, hogy hasonló életközösségek létezhetnek akár más bolygókon is, melyek  életben maradhatnak évmilliókkal azután is, hogy teljesen elszigetelődtek.

A közlemény a Science folyóiratban jelent meg.

Forrás: Phys.org
, Kép
2012. május 19.

Walter P. Pfliegler


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés