2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Sikerült RNS interferenciával a KRAS fehérjét gátolni - 2014-11-20 21:08:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Sikerült RNS interferenciával a KRAS fehérjét gátolni

A KRAS fehérje a legelső ismert, és emellett egy nagyon fontos onkogén: a legtöbb rákos folyamatban érintett. Bár már az 1960-as években leírták, és évtizedek óta ismert a funkciója, valamint a pontos hatásmechanizmusa, mindeddig nem sikerült komoly áttörest hozó terápiát kifejleszteni, amely ezt a molekulát célozná. A fehérje annyira nehezen célozható bármiféle kis molekulás terápiával, hogy sokan “kezelhetetlen” terápiás célpontnak könyvelték el. A Sood professzor által vezetett csoportnak az University of Texas M.D. Anderson Cancer Center-ben sikerült azonban meggátolni ennek a fehérjének a működését.

A KRAS voltaképp egy, a sejtosztodást és növekedést irányító kapcsolónak is felfogható. Bár a sejtben zajló kommunikáció általában redundáns, és az egyes jelátviteli útvonalak kiesése/erősödése általában könnyen kiegyensúlyozható, vannak olyan szignáltranszdukciós molekulák, amelyek kulcspozicióban vannak. Ezek funkciójának megváltozása katasztrofális eredménnyel járhat a sejt, vagy a teljes organizmus számára.  A KRAS is ilyen fehérje. A teljes neve GTPáz KRas, vagy V-Ki-ras2 Krirsten rat szarkóma virális onkogén homológ. Amint a nevéből is kiderül, a protoonkogén (azaz a sejtműködéshez szükséges gén) a ras fehérje családba tartozik, amelyek lényeges szignáltranszdukciós feladatot látnak el a sejtek életében. Maga a ras név a rat sarcoma –patkány szarkóma- rövidítése, ami a családból legelőször felfedezett génre utal. Ezekre a fehérjékre jellemző, hogy szignáltrandszdukciós kapcsolóként szolgálnak, azaz képesek bekapcsolni a sejtosztódáshoz, a sejt differencialódáshoz és túléléshez szükséges géncsaládokat. Fontos szerepük van a programozott sejthalál, a sejtmigráció, a sejtosztódás, differenciáció és sejtadhézió szabályozásában, így nem nehéz belátni, hogy bármiféle mutáció, amely a ras gének folyamatosan (konstitutívan) aktív változatához vezet, rákos megbetegedést indíthat el. A három emberi ras gén (HRAS, KRAS, NRAS) a három leggyakoribb onkogén az emberi rákos megbetegedésekben.

Sokféle hagyományos és nem hagyományos kezelési módszerrel kísérleteztek az olyan rákos megbetegedések kezelésénél, amelyben a ras család tagjai onkogénként viselkednek, de mindeddig nem jártak sikerrel a vizsgálatok. Maga a KRAS molekula nem könnyen gátolható, és a jelátviteli útvonal többi tagjának gátlása pedig nem vezetett sikerre. A Sood professzor és csoportja egy viszonylag új módszert, az RNS interferenciát használta fel arra, hogy mind sejtkultúrában, mint kísérleti egerekben lecsökkentsék a rákos sejtek osztódását – és megakadályozzák az áttétek kepződését. Ez egy forradalmi áttörés minden tekintetben. Az RNS interferencia felfedezését (kb. tizenöt éve) komoly várakozás követte, hiszen tökéletes módszernek tünt megadott gének specifikus gátlására egy organizmusban. Ez óriási lehetőségekkel kecsegtet a gyógyászatban is. Elméletben a módszer ideális vírusfertőzések kezelésére (a vírus gének kifejeződésének gátlásával, amely az RNS interferencia legelső funkciója volt az evolúció során), vagy épp rákos megbetegedések kezelésére. Vannak azonban gyakorlati problémák, amelyek mindeddig megakadályozták azt, hogy ez a technológia valóban megjelenjen a gyógyászati eszközök között. Nem garantált például az, hogy a bejuttatott siRNS nem gátol más, eredetileg nem célzott gént, amivel komoly mellékhatásokat okozhat; az RNS labilitása miatt pedig nehéz eljuttatni a sejtekhez a molekulát. Az siRNS-t liposzómakkal, azaz lipidmembránba csomagolt formában adták az állatoknak, amelyet a testüregbe injekcióztak be, hetente kétszer négy héten át. Az adag viszonylag nagy volt (150µg/testsúly kg).

A KRAS ellen szintetizált siRNS az RNS interferencia gépezetén keresztül a fehérje képzését már a hírvivő RNS szintjén meggátolja; egyszerűen nem keletkezik fehérje, amely a rákos sejtek létrejöttéhez szükséges. A kezelés sikeres volt sejtkultúrákban, ahol jelentősen lecsökkentette a rákos sejtek növekedését. A következő lépésben a kezelést megismételték kísérleti állatokban. Tüdő és vastagbélrák állatmodelleket használtak, és úgy találták, hogy az RNS interferencia kezelés 80%-al lecsökkentette a metasztázisok képződését. Ez tehát egy nagyon ígéretes első lépés a rákos megbetegedések nagyon-nagy százalékának kezelésére. Voltak már sikeres klinikai kísérletek, amelyek hasonló, az RNS interferenciára alapuló gyógymódot vizsgáltak, de meglehetősen sok problémát kell még leküzdeni, hogy ez a kezelési mód a gyakorlatban is alkalmazható legyen. Önmagában ez a kezelés valószínűleg nem eredményes, hiszen állandó, egész életen át tartó siRNS kúrára lenne szükség a gátló hatás fenntartásához, mégpedig igencsak nagy mennyiségben. Ez nem olcsó és nem is feltétlenül egészséges, hiszen az egész szervezetben gátolja a KRAS kifejeződését. (A krónikus, nagy mennyiségű siRNS bevitel esetleges immunológiai következményéről nem tudunk sokat.) Kombinációs terápia részeként, kizarólag a kezelendő sejteket célzó szállítómechanizmussal, azonban nagyon is jó hatással lehet majd használni.

Úgy tűnik, lehet okunk (egy kis) optimizmusra, amikor a molekuláris biológia által már lassan negyed százada ígért gyógyászati forradalomra gondolunk. Génmódosított vírusok, kisRNS-ek, és hasonló új technologiák közül egyre több jut el a klinikai vizsgálatok fázisába. Az RNS interferenciára épülő kezelések közül már vannak ígéretes módszerek vírusfertőzesek kezelésére, és úgy tűnik, már elindultak a nehezen kezelhető rákos megbetegedések kezelésének irányába is.

Forrás: Molecular Cancer Therapeutics

Kép:
ScienceDaily


2014. november 20.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés