2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Sikeres géncsendesítés emberben - 2010-03-22 14:23:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 8 hozzászólás 
Sikeres géncsendesítés emberben

Mióta a kutatók és orvosok tudják, hogy speciális molekulákkal a géneket kedvük szerint kikapcsolhatják, az eljárás hamar a gyógyítók figyelmének középpontjába került. Sok gén elcsendesítése ugyanis hatékonyan célzott gyógyszere lenne többek között majdnem az összes daganatos megbetegedésnek, ám az eljárás sok akadályt állít a tudósok elé. Egy új tanulmány szerint viszont úgy tűnik, a nanotechnológia eszköztárával együttműködve a módszer hamar elérhető lesz az orvosok számára is.


A génelcsendesítés vagy RNS interferencia (RNSi) jelenségének leírói közül Andrew Fire-t és Craig Cameron Mello-t 2006-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Nem véletlenül, hiszen óriási jelentőséggel bíró folyamat részleteiről rántották le a leplet: kiderítették, hogy a génműködés úgy is szabályozható, hogy magukat a géneket nem bántják, csupán a róla elsőként átíródott hírvivő, vagy messenger RNS működését gátolják. Mivel a mRNS szükséges a fehérjék szintéziséhez, az adott génről másolódó mRNS-ek eliminálása a sejtműködés szempontjából olyan, mintha a gátolni kívánt gén hiányozna a genomból, hiszen mRNS hiányában róla nem íródik át fehérje.

Az RNSi több úton is szabályozható folyamat. Mindegyikben közös pont, hogy rövid, 20-25 nukleotid hosszúságú dupla szálú RNS szakaszok okozzák az mRNS instabilitását, vagy degradációját. Ha ezek a dupla szálú rövid RNS szakaszok a saját genomról íródnak át a miRNS (microRNS) útvonal aktiválódik, ha viszont a rövid RNS molekulák kívülről érkeznek, például vírusokból, akkor a siRNS (small interfering RNS) útvonal lép működésbe.

Kutatásaik során ez utóbbit célozták meg a California Institute of Technology kutatói Mark Davis vezetésével. Céljuk az volt, hogy emberi bőrrák sejtekben gátoljanak egy olyan gént (RRM2), amely szükséges a daganatsejtek szaporodásához.

Az RNSi orvosi alkalmazása korábban azért volt körülményes, mert a rövid RNS nehezen juttatható el a megfelelő sejtekhez, ám Davis csoportja egy ügyes trükkel ezt a problémát is áthidalta. Az RNS szakaszt, és kétféle polimerizálódó anyagot vizes közegbe helyeztek. Megfigyelték, hogy a polimerek egy körülbelül 70 nanométer átmérőjű gömbbé álltak össze. Azokat a mikrorészecskéket, amelyek a bejuttatni kívánt RNS szakaszt is tartalmazták, ezután olyan molekulákkal burkolták, amelyek specifikusan képesek megkötődni a daganatsejtek felszínén, majd az elkészült gömböket a betegek véráramába jutatták.

Munkájuk eredményességét 15, a fentiek szerint kezelt beteg szövetmintáinak elemzésével ellenőrizték és megállapították, hogy legalább egy páciensnél a kezelést követően alacsonyabb volt az rrm2 fehérje szintje, mint a kezelés előtt, és szinte mindegyik betegnél kimutatták a siRNS-ek jelenlétét a daganatokban, vagyis az RNS molekulák a nanopartikulumok révén sikeresen eljutottak célsejtjeikhez. 

A kutatók joggal bíznak az eljárás hatékonyságában, habár hosszú még az út a klinikai alkalmazásig. Egyelőre ugyanis még nem ismertek a siRNS által okozott mellékhatások. Ami bizonyos, hogy a hordozóként használt nanorészecske alkalmas a célzott bejuttatáshoz, anyaga nem káros, a siRNS-t hordozó mikrogömbök ugyanis a sejtbe való bejutás után szétesnek, és méretüknél fogva a vizelettel távoznak a szervezetből.

Davis szerint eredményeikben óriási potenciál rejlik, hiszen virtuálisan, tervezőasztalon gyakorlatilag az összes ismert fehérjéhez tartozó mRNS támadható, így az eljárás tökéletesítésével gyakorlatilag bármilyen betegség – ismert genetikai háttérrel – könnyen gyógyíthatóvá válna.

Nature, 2010.03.21

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: kisfiú2010-03-24 00:25:18 
Kedves Attila Admin !

Kösz az eisz.hu oldalt. Bár ezt nyáron (mert hazamentél vidékre) ,vagy ha nem vagy egyetem közelében, nem tudod használni.

De most tényleg, miért kell ezekért a cikkekért fizetni ? Ha el akarnám olvasni most 6000 Ft-ot kellene fizetnem. (32 $)
Az államoknak a feladata lenne ilyen dolgokat , mint társadalmi ügyet, támogatni, hogy legalább interneten letölthető legyen bármikor, bárkinek. Semmibe nem kerülne , pl az utóbbi bankkisegítő csomagok mellett, ez az összeg eltörpülne.
Többek között ha netán valakinek kedve támad elolvasni, ne kelljen igy szenvedni. Több ezer forintot kiperkálni.

Lehet, hogy hülyeségeket írok. Ha igen világosítsatok fel!

Köszi és sziasztok..
 
Küldő: Kupac2010-03-23 12:23:43 
Ha az rrm2 szint egy páciensben különbözött szignifikánsan (gondolom ezt takarja a "legalább" kifejezés), akkor a többiről nem állítható, hogy különbözött. Vagy én értek félre valamit? Ha nem lennék lusta kikeresni az eredetit, akkor persze elolvasnám ott.
 
Küldő: kisfiú2010-03-22 21:01:59 
Sziasztok !
Ezen eredeti publikációt szeretném elolvasni a Nature magazinban de ugye ott fizetni kell érte.
Azon gondolkoztam el, hogy ezekért a publikációkért miért kell fizetni ? Nem tartoznának az emberiség közkincsei közé, amiket minden
erővel ingyenesen kéne terjeszteni , nem pedig fizetőssé tenni.
A másik , hogy az ilyen szaklapokban a lap tulajdonosai ugye bezsebelik a nagy pénzt , ráadásul azokért a cikkekért amiket nem is ők kutatnak, semmi közük nincs hozzá , csak egyszerűen megjelentetik. Rendjén van ez , vagy hogy megy ez a dolog ? Tényleg nem értem.. Lehet hogy én vagyok a hülye, na mindegy.

Ezek után nem tudtok egy torrent trackert esetleg, ahonnan le lehetne tölteni különböző publikációkat (frisseket is) ?? Köszi

kisfiú voltam
 
Küldő: bandita2010-03-22 13:15:41 
jupp:) nem mindegy? a lényeg, hogy célbajuttatható, eddig mindezt humánban, de állatban is alig tudták megvalósítani
 
Küldő: aszlavik@elte.hu2010-03-22 13:07:43 
igen, az rrm2 fehérje szintjét.
 
Küldő: Kupac2010-03-22 12:36:30 
" legalább egy páciensnél a kezelést követően alacsonyabb volt az rrm2 fehérje szintje, mint a kezelés előtt, és szinte mindegyik beteg esetében mérhető változást tapasztaltak"
Azt tudja valaki, hogy mit mértek a többi paciensnél?
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés