2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Selyem alapú implantátumok a jobb törésgyógyulás műtéti kezelésében - 2014-03-23 19:07:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Selyem alapú implantátumok a jobb törésgyógyulás műtéti kezelésében


Csonttörések esetén, az esetek egy részében szükség lehet műtéti kezelésre, amikor egyik lehetőségként lemezekkel és csavarokkal rögzítik a tört részeket egymáshoz. Ezek a rögzítő elemek általában fémötvözetből készülnek, ám a fém implantátumoknak több hátrányuk is van. Kemények és merevek, ezért feszülést idézhetnek elő az alattuk elhelyezkedő csonton. Megnövelik a fertőzések kialakulásának kockázatát és a nem elégséges sebgyógyulást idézhetnek elő. Egyes esetekben szükséges ezen fém implantátumok eltávolítása a törésgyógyulás után, ami egy második műtétet jelent. A szintetikus polimerekből készült felszívódó rögzítő elemek megoldást nyújtanak a problémák egy részére, de velük szembe gyulladásos reakciók léphetnek fel és komplikált a behelyezésük.

A Tufts University School of Engineering and Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) kutató csoportja selyemhernyók gubójából nyert tiszta selyem fehérjéket felhasználva fejlesztett ki sebészi lemezeket és csavarokat, amelyek nem csak javítják a csont remodellálódását a gyógyulás közben, de a legfontosabb, hogy fel is szívódnak egy idő után, kiváltva ezzel az implantátumok sebészi eltávolításának szükségességét. In vitro és rágcsálókban elért eredményeiket  a Nature Communications márciusi számában publikálták.

"A fémektől eltérően, a selyemfehérjék összetétele hasonlít a csont összetételére."-állítja a cikk társszerzője, Samuel Lin a Division of Plastic and Reconstructive Surgery at BIDMC orvosa. "A selyem extrémen erős anyag. A strukturális stabilitását nagyon magas hőmérsékleten is megtartja és ellenálló egyéb hatásoknak is, ezért sterilizálásra is alkalmas."

"A selyem több nagy előnye közül, az egyik az, hogy képes stabilizálni és megkötni bioaktív vegyületeket, így a lemezek és a csavarok tartalmazhatnak antibiotikumokat a fertőzések megelőzéséhez, továbbá olyan hatóanyagokat, amelyek segítik a csontreparációt és támogatják csontgyógyulást."- tette hozzá David Kaplan biomérnök.
Kaplan és csoportja korábban már kifejlesztett selyem alapú szivacsot, rostot és habot klinikai felhasználásra, de egészen eddig még nem használták a selymet törések rögzítéséhez alkalmas rugalmas orvosi eszközök kifejlesztéséhez.

A kutatók a selyem fehérjéket a selyemlepke (Bombyx mori) hernyója által készített gubóból nyerték. A hernyó mirigyei által termelt selyemfehérje komplex módon van feltekeredve, amiből ered a selyem egyedülálló, kivételes erőssége és sokoldalúsága. A kutatók 28 selyem alapú implantátumot csavartak be 6 laboratóriumi patkány csontjába. A behelyezés egyenes vonalban történt és az értékelés a beültetés után 4 és 8 héttel történt. "Egyik csavarral sem volt probléma az implantáció közben"- mondja Kaplan. A selyem lassan duzzad, így az új eszközök megtartják mechanikai integritásukat, még akkor is, ha kapcsolatba kerülnek műtét közben folyadékkal vagy a környező szövetekkel. Az eredményeik azt sugallják, hogy a selyem lemezek és csavarok megtudnák kímélni a betegeket azon komplikációktól, amik előfordulhatnak, ha fém vagy szintetikus polimer eszköz érintkezik folyadékkal.

"A felszívódó és hosszan tartó lemez és csavar rendszerekben temérdek felhasználási lehetőség rejlik"- mondja Lin. A kezdeti cél a selyem alapú csavaroknak az arc sérülésekben történő felhasználása, mely sérülésekből több száz történik évente és ezen csavarok alkalmasak lehetnek többféle törés típus kezelésére is."A selyem csavarok radiolucensek, (nem láthatók a röntgen képen) ezért a sebészek könnyebben vizsgálhatják a törés lefolyását a műtét utáni periódusban, anélkül hogy a fém eszközök akadályoznák őket ebben."-teszi hozzá Lin. "Továbbá a törés gyógyulása után a lemezek és a csavarok felszívódása hatalmas előny lehet. Nagyon izgatottan várjuk a kutatás folytatását nagyobb állatokon és végül majd a humán klinikai vizsgálatokat."

Forrás és kép: ScienceDaily

2014. március 19.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Kapcsolódó cikkünk: http://www.mrns.hu/hirek/agyimplantatum-selyembol
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés