2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Remény az Ebola leküzdésére - 2011-01-22 19:46:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Remény az Ebola leküzdésére

Az emberben vérzéses lázat okozó halálos Ebola vírus ellen jelen pillanatban nem létezik hatásos gyógymód vagy vakcina. A University of Illinois at Chicago (UIC) kutatói most egy új tanulmányban mutatják be kisméretű molekulák egy olyan családját, amely a vírus külső fehérjeburkához kötődve megakadályozhatja a vírust a sejbe való bejutásban.

„A korábbi vizsgálatok rámutattak, hogy bizonyos kisméretű molekulák megzavarhatják az Ebola vírus(1) fertőzési folyamatát” – számol be Duncan Wardrop, a UIC(2) munkatársa, a szóban forgó tanulmány szerzője. Ezen vegyületek azonban csak azután fejtik ki hatásukat, miután a vírus bejutott a sejtbe – ilyenkor viszont már késő, a fertőzés bekövetkezik.

Az új eredmények alapján azonban úgy tűnik, hogy lehetséges bizonyos kisméretű molekulák számára, hogy a vírushoz kötődjenek még a sejtbe jutás előtt, és így megakadályozzák a fertőzést.

Az Ebola egy filovírus, a Marburg vírushoz hasonlóan a Filovíruscsaládba tartozik. Fertőzése magas lázat, kiterjedt külső és belső vérzést okoz. Kelet-Közép- és Közép-Afrikából ismert: Ebola-folyó környéke, Zaire, Viktória-tó környéke, Dél-Szudán, Uganda, Gabon, Elefántcsontpart, Kongó. Potenciális biológiai fegyver. A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, a mortalitás 50-90% körüli. Hosszú, fonalszerű alakja miatt hívják filovírusnak (a filum fonalat jelent). A legtöbb vírus golyó formájú, és a legkisebb mikroorganizmusokhoz tartoznak, a filovírusok viszont egy baktérium méreteivel rendelkeznek, és pleomorfok, azaz sok alakban láthatóak (az elektronmikroszkópban): U, 6-os, gyűrű, oltókacs alakú, csavarvonalú burok védi, mely 7 szerkezeti fehérjéből áll, és egy köpeny veszi körül. Más ilyen alakú és méretű vírus nem létezik, nem hasonlít egyetlen más vírusra sem.

A vizsgálatban közreműködött Lijun Rong, szintén a UIC munkatársa, aki egy olyan screening rendszert hozott létre, amely HIV-Ebola kiméra vírusokat használ. Ez a vírus az Ebola fehérjeburkát viseli, azonban könnyebb vele dolgozni, mivel nem jelent halálos veszélyt a kutatókra.

Miután a screening során több mint 230 vegyületet megvizsgált,  Wardrop és Rong két olyan molekulát talált, amely megakadályozta a sejtbe jutást, azonban csak az egyik mutatott specificitást az Ebola vírusra – és még egy másikra is, ami igencsak meglepte a kutatókat.

 „Felfedeztük, hogy a molekulánk nem csak az Ebola, hanem a Marburg vírus(3) ellen is hatékony” – számol be Wardrop a váratlan eredményről. A Marburg vírus az Ebola mellett az egyik leghalálosabb ismert patogén. Wardrop szerint „egyre több bizonyíték gyűlik arra nézve, hogya a két vírus azonos sejtbe jutási mechanizmussal rendelkezik. Eredményeink is ezt látszanak igazolni.”

Hogy még hatékonyabb Ebola elleni ágenst találjon, Wardrop végzős hallgatója, Maria Yermolina közreműködésével a screening során azonosított molekula egy sor különböző variációját szintetizálta. Az izoxazolok(4) csoportjába tartozó vegyület variánsai közül több erős Ebola elleni aktivitást mutatott. A kisméretű molekulák vírusproteinhez való kötődésének pontos mechanizmusát a kutatók most próbálják leírni NMR-spektroszkópia(5) (Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy) segítségével.

Ugyan még korai az Ebola és Marburg vírus elleni kezelést tényként kezelni, Wardrop szerint az eddigi pozitív eredmények reménykedésre adnak okot. A következő lépés az állatkísérletek megkezdése lesz. A UIC kutatói abban is reménykednek, hogy eredményeik hozzájárulnak az Ebola és a Marburg vírus humán sejtbe való bejutási mechanizmusának jobb megismeréséhez.

A kutatócsoport eredményeiről a Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban számol be(6).

ScienceDaily (Jan. 20, 2011)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés