2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Régi gyógyszer - új perspektívák - 2010-01-17 22:49:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Régi gyógyszer – új perspektívák


A népi gyógyászatban alkalmazott módszerekről olykor meglepő dolgok derülnek ki. Az viszont igazán ritka eseménynek számít, ha egy, már ismert hatóanyagról kiderül, sokkal többre képes, mint azt korábban hitték. Az álombogyó (Withania somnifera) hatóanyagáról, a withaferin-A-ról kutatóknak sikerült bebizonyítani, hogy nemcsak daganat gátló hatással bír, hanem a központi idegrendszert ért komoly stresszt követő regenerációs folyamatokban is jótékony szerepet tölthet be.


AsztrocitaHa az agyat, vagy a gerincvelőt sérülés éri, a károsodott idegszövet többnyire nem regenerálódik, elhalt sejtjei nem pótlódnak és a sérült szinapszisok sem állnak helyre. Hegszövet viszont szinte kivétel nélkül képződik. A hegesedést – és sokak szerint a regeneráció hiányát is - az úgynevezett reaktív gliózis okozza. Ez főként a központi idegrendszerben normálisan jelen lévő astrocyták (csillagsejtek) sérülést követő akkumulációját jelenti. Ezekben a sejtekben – ha heget képeznek -  két fontos sejtváz-alkotó intermedier filamentum, a gliális fibrilláris savas protein (GFAP), valamint a vimentin fehérje túltermelődése figyelhető meg. Ez a jelenség kíséri a legtöbb neurodegeneratív betegséget is.

Reaktív gliózis észlelhető többek között Alzheimer-szindrómás betegek központi idegrendszerében, Sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél, de kísérő jelensége a diabéteszes retinopátiának illetve az időskori macula degenerációnak is. Ez utóbbi két esetben a szem retinájában keletkeznek hegek.

A Kentucky Egyetem Orvosi Karának professzora, Dr. Royce Mohan és kutatócsoportja különleges jelenségre lettek figyelmesek, amikor a withaferin–A (WFA) angiogenezisre (érképzésre) gyakorolt hatását vizsgálták egerek retinájában. Kísérleteiket úgynevezett nedves macula degenerációban szenvedő állatokon végezték. Erre a betegségre az jellemző, hogy újonnan képződő erek nőnek be a retina alá (neovascularizáció), ami folyadékot és vért szivárogtat el a retinasejtektől, és emiatt folyamatosan pusztulni kezdenek. A folyamat végső soron vaksághoz vezet. Kísérő jelensége a betegségnek a retinában megjelenő reaktív gliózis is.

„Csodás élmény volt ezeknek az egereknek a szemébe nézni” – magyarázza Dr. Mohan. „A withaferin-A nem csupán az érképzést, hanem a hegszövet kialakulását is gátolta.„ Az már korábban ismert volt, hogy a hatóanyag az érképzést visszaszorítja, a gliózisra gyakorolt hatásáról eddig viszont még semmit nem tudtak. Így érthető, hogy a jelenség hamar a kutatócsoport érdeklődésének középpontjába került.

Reverz genetikai módszerekkel megállapították, hogy a withaferin-A kovalensen köti a szolubilis (sejtben szabad, oldott állapotú) tetramer GFAP-t, annak 294-es cisztein oldalláncán keresztül. Mindezek mellett kimutatták azt is, hogy a szolubilis vimentinhez is képes kapcsolódni. Ezeknek a kötéseknek végső soron az az eredménye, hogy a WFA a két fehérje aktivitását csökkenti, amivel az asztrocitákat G0/G1 fázisban tartja, osztódásukat, és ezáltal a gliózist, vagyis a hegszövet képzést akadályozni tudja.

A tudósok eredményük jelentőségét többrétűnek tartják. Egyrészt világossá vált, hogy a WFA kiválóan alkalmas a III-as típusú intermedier filamentumok ( a vimetin és a GFAP ebbe a csoportba tartozik) kémiai jelölésére. Továbbá mivel bizonyossá vált, hogy az astrociták hegképzését gátolni tudja, terápiás alkalmazási területe kiszélesedhet. Segítségével elkerülhető lenne, hogy a központi idegrendszert ért stressz hatására keletkező gliózis további károsodásokat okozzon.

J Biol Chem. 2010 Jan 4

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés