2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Rákterápia Toxoplasma gondii-val - 2014-08-05 22:34:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Rákterápia Toxoplasma gondii-val

A házimacskákat fertőző Toxoplasma gondii egysejtű parazitából a David Bzik professzor által vezetett csoportnak sikerült egy, kizárólag a rákos sejteket célzó patogént létrehozni a Darthmouth-i Geisel School of Medicine-ben. A rákos megbetegedések meglehetősen komoly veszélyt jelentenek mindenki számára. A szív és érrendszeri betegségek mellett a rákos elváltozások okozzák a legtöbb halálesetet a fejlett országokban. A statisztikák szerint, három emberből egy, meg fog betegedni valamilyen rákos betegségben. Noha meglehetősen sok rákos elváltozás ma már elég jól kezelhető, ha időben diagnosztizálják, a kezelés többnyire sebészi, vagy a szervezetet nagyon megterhelő kemo- és sugárterápia.

A baktériumokkal ellentétben, amelyek viszonylag könnyen támadhatók specifikus gyógyszerekkel (antibiotikumokkal), nagyon nehéz szelektív rákellenes terápiákat létrehozni, hiszen a rákos sejtek a beteg saját sejtjeiből alakultak ki. A kemo- és sugárterápiák többnyire azt a tényt használják ki, hogy a rákos sejtek sokkal gyorsabban osztódnak mint az egészségesek, így ezek az eljárások az osztódó sejteket célozzák; csakhogy ez nagyon súlyos mellékhatásokkal jár, amelyekből a hajhullás a legkisebb probléma.

Az utóbbi pár évtizedben jutott el a molekuláris biológia oda, hogy szelektív rákterápiákkal kísérletezzenek. Az egyik forradalmi gondolat bizonyos vírusok genetikai módosítasa volt, amelynek segítségevel ezek a patogének kizárólag a rákos sejteket támadják.  Hasonló ötlet vezette a Bzik professzor  által vezetett csoportot is, amikor szemügyre vettek a T. gondii parazitát. Ez az egysejtű világszerte gyakorlatilag az összes macskájának beleiben megtalálható, de az emberiség egy harmadának bélrendszerébe is befészkelte magát. Az esetek legnagyobb részében nem okoz problémát; csak a legyengült immunrendszerű emberekben vezethet komoly szövődményekhez a fertőzés.

A rosszindulatú sejtek eltávolításáért főleg a természetes ölősejtek és a citotoxikus T sejtek felelősek. A rákos sejtek azonban nagyon hamar “megtanulják”, hogyan nyomhatják el ezeknek a sejteknek az aktivációját. (Voltaképp csak azok a rákos sejtek maradnak életben, és okoznak betegséget, amelyekben megvannak azok a mutaciók, amelyek képesek leszabályozni az immunrendszer aktivációját. Tehát semmiképp sem aktív “tanulásról” van szó, inkább csak a természetes szelekció és az evolúció folyamatáról a szervezetben.)

Bzik és kollégái arra figyeltek fel, hogy a T. gondii avirulens törzseit a szervezet falósejtjei bekebelezik, de nem képesek megemészteni. A parazita képes sejtről-sejtre terjedni, anélkül, hogy az immunrendszer figyelmét felkeltené. (Ez a “trójai faló” stratégia nem egyedi parazitáknál.) Az immunrendszer természetesen védekezik a parazita ellen; a virulensebb törzsek hatására a természetes ölősejtek és a citotoxikus T sejtek száma ugrásszerűen megnő a parazita jelenlétében –ugyanazok a sejtek aktiválódnak tehát, amelyek a rákos sejtek elpusztításáért felelősek.

Természetesen egy intracelluláris parazitát egy rákos beteg szervezetébe nagyon veszélyes befecskendezni, hiszen pont a legyengült immunrendszerű betegekben okozhat komoly megbetegedést. Genetikai módosításokkal sikerült az avirulens T. gondii-t úgy megváltoztatni, hogy ne legyen képes szaporodni az emberi szervezetben, valamint sikerült a gazdasejt immunválaszanak manipulációjáért felelős géneket is eltávolítani. Ezzel egy olyan vakcinához jutottak, amely képes a szervezet immunsejtjeit nagyon nagy mértékben aktiválni, így “előkészítve” őket a rákos sejtek elpusztítására.

A kísérleteket még csak egerekben végeztek el, de ígéretes eredményekhez jutottak: a kezelés hatására egerek, amelyek agresszív melanómában és petefészekrákban szenvedtek, a túlélési arány ugrásszerűen megnőtt. Természetesen még sok vizsgálatra van szükség, mielőtt a kezelést emberi használatra is engedélyezik, de ez egy igen ígéretes stratégiának tűnik a rákos megbetegedések kezelésében.

Forrás

Kép


2014. augusztus 5.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés