2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Rákos sejtek exoszómákat használnak környező, egészséges sejtek transzformálására - 2018-02-28 13:51:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Rákos sejtek exoszómákat használnak környező, egészséges sejtek transzformálására

A jelenségről az University of Texas MD Anderson Rákkutató Intézetének kutatói számoltak be a Cancer Cell-ben.

Az exoszómák olyan kicsiny, membránnal borított zsákocskák, amelyeket a legtöbb sejt folyamatosan termel és bocsát ki a sejtközötti térbe. Ezekbe a zsákocskákba fehérjéket, DNS-t és RNS-t csomagolnak a sejtek. A szerepük meg nem teljesen világos, de annyi egyelőre valószínű, hogy fontosak a sejtek közötti kommunikációban, mivel ezek a kis membrán - zsákocskák össze tudnak olvadni más sejtekkel, leszállítva a bennük lévő anyagokat -amelyek lehetségesen képesek a másik sejt anyagcseréjének megváltoztatására. 

A Kalluri professzor által vezetett csoport eredményei arra utalnak, hogy a humán mellrák sejtek által termelt exoszómák képesek transzformálni egészséges sejteket. Azt már régóta tudjuk, hogy rákos sejtek sokkal több exoszómát termelnek, mint az egészséges sejtek. Kalluri csoportja elemezte, mit tartalmaznak különböző mellrák sejtvonalak által termelt exoszómák, és meglepő következtetésre jutottak: a ráksejtek által kibocsátott exoszómákban a mikroRNS feldolgozására alkalmas teljes molekuláris „gépezet” (Dicer, TRBP, AGO2, pre-miRNS, stb.) megtalálható. Ez egy egyedülálló felfedezés, hiszen más (egészséges) sejteknél még nem sikerült bizonyítani egy sejt-független (exoszómális) RNS-interferencia létét.  
Exoszómák a rák-terápiában


 
Ezek az exoszómák tehát sejten kívül képesek pre-mikroRNS-t, mikroRNS-é konvertálni, amelyek azután képesek a célsejt génexpressziójának manipulálására. Ha egészséges sejteket és a ráksejtek által termel exoszómákkal kevertek össze, majd az egerekbe injekciózták őket, az egerekben tumorok alakultak ki. Normális, egészséges sejtekből nyert exoszómák nem okoztak rákos elváltozásokat a kísérleti állatokban. Ha az exoszómákban található RNS-interferencia mechanizmusát blokkolták, a tumorok száma is lecsökkent. 

A felfedezés jelentősége rövid távon azért ígéretes, mert ez egy potenciálisan hasznos biomarkert jelenthet rákos megbetegedések korai detektálásában, hiszen egyelőre úgy tűnik, csak rákos sejtek által termelt exoszómákban található meg az RNS-interferencia molekulái, valamint potenciálisan rák-specifikus miRNS-ek. Későbbiekben elképzelhető, hogy ez a felfedezés rák-terápiában is hasznos lehet.

Forrás: http://www.cell.com/cancer-cell/fulltext/S1535-6108(14)00368-7

Kép1, Kép2


Donászi András

2018. február 28.

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés