2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Rákkeltő halolaj? - 2010-10-05 21:31:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Rákkeltő halolaj?

A halolajról, főleg annak magas omega-3 zsírsavtartalma miatt a tudomány ma úgy tartja, hogy kifejezetten preventív hatással bír különböző betegségekkel szemben. Az eddigi elképzelések szerint támogatja a keringési rendszert, erősíti az immunrendszert, és véd a daganatokkal szemben. Egy új tanulmány szerint a túlzott halolaj bevitel nemhogy lassítja, vagy gátolja a daganatok kifejlődését, hanem épp ellenkezőleg, segíti annak kialakulását.

Az omega-3 zsírsavakról közismert, és máig nem cáfolt tény, hogy sok élettani funkciót támogatnak: a normális agyi funkciókat, a keringési rendszert és az immunrendszert. Arról azonban eddig nem adtak hírt, hogy rákkeltő hatással bírna. Mivel a halolaj sok omega 3 zsírsavat tartalmaz, és a gyulladáscsökkentő szerepe is ismert, a Michigani Egyetem táplálkozástudományokkal foglalkozó kutatója, Jenifer Fenton azt vizsgálta, hogy ezek a gyulladásgátló hatással bíró zsírsavak milyen mértékben csökkenthetik a gyulladásos bélbetegségek okozta kellemetlen tüneteket.

Kísérleteiket egereken végezték, és megdöbbentő módon azt tapasztalták, hogy azoknál az egereknél, akiknél a gyulladásos bélbetegségeket magas dózisban bevitt halolajjal próbálták kezelni, a vastagbélrák kialakulásának a kockázata megnőtt. Ezzel párhuzamosan azt is leírták, hogy azoknál az egereknél, ahol a gyulladás előrehaladottabb állapotban volt, a daganat is nagyobb valószínűséggel alakult ki, progressziója is gyorsabb volt, és az állatok hamarabb elpusztultak.

Megjegyzendő, hogy a daganat kialakulása nem közvetlenül a halolaj magas bevitelének köszönhető (vagyis nem maga a halolaj karcinogén), hanem annak, hogy a bélfertőzésekre hajlamos egértörzsekben a halolaj szupresszálta a bél immunrendszerét, ahol a Helicobacter hepaticus nevű "daganatkeltő" baktérium így el tudott szaporodni, és ez okozta a tumorok kialakulását.

A kutatás vezetője azonban óva int attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le. Elmondása szerint az omega-3 zsírsavak jótékony hatása nem vitatható, ám a helyes adagolásra mindenképp oda kell figyelni. Ahogy a tápanyagok többségénél, a halolaj (és az omega zsírsavak) esetében is egy haranggörbe írja le leginkább a tápanyagbevitel mértéke és a szükséges mennyiség közötti összefüggést. Jelen kutatásuk csak azt bizonyítja – és nem törli el a korábbi bizonyítékokat – hogy kifejezetten gyulladásos bélbetegségek esetén a fokozott halolaj bevitel nem javasolt, sőt, kifejezetten káros hatású is lehet.

A kutatók eredményeiket a Cancer Research hasábjain közölték.

ErukeAlert!, 2010.10.05

Szlávik Attila

Hasonló cikkek:

A halolaj jótékony hatása az intenzív terápiában
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés