2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Rákdiagnosztika Comet assay módszerrel - 2014-08-04 22:21:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Rákdiagnosztika Comet assay módszerrel

Diana Anderson, a Bradford Egyetem professzora által vezetett kutatócsoport nemrég publikált cikkében leírja egy egyszerű teszt adaptacióját, amely elképzelhető, hogy hamarosan egy általános rákdiagnosztikai eszközzé válhat. A teszt az úgynevezett Comet (Üstökös) assay-on alapszik. A vizsgálat voltaképp egy elektroforézisen alapuló egyszerű, de nagyon érzékeny vizsgálat, amely az egyes sejtek DNS-ének károsodását méri.

Az Anderson professzor által vezetett csoport abból a feltételezésből indult ki, hogy a szervezetben található fehérvérsejtek stressz alatt vannak, amikor betegségekkel – például rákkal - küzdenek. A DNS ezekben a sejtekben tehát könnyebben károsítható UV fénnyel, mint nem stresszelt sejtekben (pontosabban szólva, ezek a sejtek kevésbe képesek kijavítani az UV fény által okozott károsodást), és ez a különbség a Comet assay-ban könnyen mérhető.208 emberből vett vérmintát elemezték a kísérletek során, és úgy találták, hogy a rákos páciensekből, és a korai stádiumban (gyaníthatóan rákos, vagy a rák kialakulásának legelső stádiumában) lévő páciensektől vett mintákat nagy biztonsággal azonosították, és különítettek el egymástól, valamint az egészséges emberekből vett mintáktól. A vizsgálatok során három típusú (vastagbél, melanoma és tüdő) rákos megbetegedésben szenvedő emberektől származó mintát használtak, és az eredmények biztatóak. A szív és érrendszeri megbetegedések mellett a rákos megbetegedések okozzák a legtöbb halálesetet a fejlett országokban. Bár nagy részük gyógyíthatóvá, illetve kezelhetőve vált, de csak akkor, ha időben felfedezik őket. A korai diagnozis tehát életbevágóan fontos. Ez az eljárás még nagyon kezdeti állapotban van, de elképzelhető, hogy hamarosan egy nem-invazív, rutinszerűen végezhető általanos rákdiagnosztikai eszköz lesz a birtokunkban.

Forrás: Fasebj

Kép1, Kép2

2014. augusztus 4.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés