2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ragadozók jelenlétében hatékonyabb a szúnyogirtó fogasponty gonopodiuma - 2013-10-14 21:35:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ragadozók jelenlétében hatékonyabb a szúnyogirtó fogasponty gonopodiuma

Ha ragadozók lesnek rájuk, a Bahamákon élő szúnyogirtó fogasponty (Gambusia hubbsi, Poeciliidae, elevenszülő fogaspontyok) hímjei megváltoztatják párosodási stratégiájukat: mellőzik a hosszas udvarlási rituálét, a nősténnyel való gyakoribb és olykor erőszakos találkák érdekében. Az Észak-Karolinai Egyetem új kutatása szerint azonban nem csak a párzási szokások változnak a predátorok közelsége következtében. A hím hal ivarszervének mérete és alakja is más lesz.

Justa Heinen-Kay PhD hallgató és R. Brian Langerhans adjunktus megfigyelték, hogy a ragadozók közelében élő szúnyogirtó fogasponty hímek párzószerve (gonopodium) merevebb, vastagabb, és jobban kinyújtható azokénál, amelyek predátoraik jelenléte nélküli élőhelyen élnek. Eredményeiket a Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban adták közre. Természetesen, a különbség ezen apró halak esetén különösen relatív, hiszen a fenti körülmények esetén is a gonopodium csúcsa mindössze kb.1 mm-rel hosszabb (lásd a képen).

Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy mivel a hímek az utódok nagy halálozási rátája miatt sok időt töltenek a nősténnyel, ragadozóveszély esetére az evolúció egy biztosabb utat keresett: a vaskosabb párzószerv arra szolgál, hogy akkor is nagy eséllyel termékenyüljön meg a nőstény (minél több spermium átjusson minél hamarabb), ha történetesen nem működik együtt a hímmel.

A Bahamákon úgy nevezett „kék lyukak” (blue holes) találhatók, ezek tulajdonképpen mély, csőszerű barlangok, amelyek édesvízzel vannak tele immár tizenhétezer éve - Langerhans vízszigeteknek hívják őket, a szárazföld tengerében. Az az érdekes, hogy némelyikben megtalálhatók a szúnyogirtó fogasponty ragadozói, némelyikben pedig nem, így alakulhattak ki a fenti, gonopodiumot érintő evolúciós különbségek a fajon belül – elegáns példáját mutatva az evolúciós változások okainak és előre jelezhetőségének.

Forrás: Phys.org, Kép

2013. október 14.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés