2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Progeszteron a kerekesférgekben  - 2010-06-20 11:11:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
 
Progeszteron a kerekesférgekben

A mikroszkóp nélkül alig látható, vízben élő kerekesférgek algákat fogyasztanak és halivadékok elsődleges táplálékát képezik. Bizonyos kerekesféreg fajok nőstényei valami teljesen szokatlan dolgot művelnek: saját magukat klónozva ivartalanul szaporodnak, vagy hímek létrehozásával ivaros szaporodásra váltanak. Ez a váltás, ahogy azt egy új vizsgálat kimutatta, progeszteron hatására megy végbe.

Ez a szteroid alapvető szerepet játszik a szaporodás szabályozásában és az ivari fejlődésben embereknél és más fajoknál. Az új felfedezés azt sugallja, hogy ez a hormon és a jelátviteli rendszer, amiben részt vesz, nemigen változott az évmilliók során. „Ez nagyon nagy evolúciós jelentőséggel bír,” mondta Julia Kubanek, a Georgia Institute of Technology, School of Biology professzora és a tanulmány egyik szerzője. „Vizsgálatunk azt mutatja, hogy az emberekben és a kerekesférgekben talált, ugyanazon szteroid molekula a szaporodás két teljesen eltérő aspektusában vesz részt.”

A legtöbb állat ivarosan szaporodik, mely megnöveli a fajok adaptációs képességét: „rossz” gének eliminálódhatnak és jó génkombinációk jöhetnek létre. A nagyon egyszerű élőlények, mint a baktériumok, sejtosztódással és a környezetből kapnak új genetikai anyagot. A Brachionus manjavacas kerekesféreg faj valahol a kettő között van. Az év nagy részében a populáció csak nőstényekből áll, melyek klónjaik létrehozásával szaporodnak. Ám amikor kedvezőtlenek a körülmények (például kevés a táplálékul szolgáló alga) a populációnak körülbelül egyharmada ivaros szaporodásra vált át, így hosszú telet túlélő petéket tudnak előállítani.

A váltás hímek létrehozásával kezdődik. Úgy tűnik a folyamat egy feromon fehérjétől függ, melyet a kerekesférgek a vízbe bocsátanak ki, hogy jelezzék a jelenlétüket. Mikor a populáció elég nagyra nő ahhoz, hogy jelentős koncentrációban termeljék a fehérjét, a nőstények olyan petéket raknak, melyekből hímek fejlődnek. Ez csak a kedvezőtlen időszak (tél) közeledtével következik be.

Kubanek szerint a kerekesférgek nagyon jól ki tudják számítani, mikor fordulnak a körülmények rosszra, mikor kell ivarosan szaporodni és áttelelő petéket létrehozni.

A Georgia Institute of Technology, Woods Hole Oceanographic Intitution és Xenobe Research Institute kutatói különböző technikákat vetettek be, hogy összerakják a képet. A kerekesféreg részben megszekvenált genomját vizsgálva megtalálták egy progeszteronszerű molekula receptorának helyét. Majd fluoreszcens próbát használva kimutatták, hogy progeszteron kapcsolódik egy receptorhoz a nőstények szaporodási rendszerében. Ugyanazzal a próbarendszerrel affinitás kromatográfia segítségével kinyerték a receptort a kerekesférgekből származó fehérjekeverékből. Továbbá tömegspektrométerrel igazolták a progeszteron jelenlétét. Végül bizonyították a közvetlen kapcsolatot a hormon és a kerekesférgek ivaros szaporodásra váltása közt. RNS interferencia technológiával csendesítették a progeszteron receptor gént, ezáltal kétharmadával csökkent az ivaros szaporodásra átváltó állatok száma. A vizsgálatban részt vevő Paige Stout szerint „ez azt sugallja, hogy a progeszteron fontos ebben az ivarosról ivartalan szaporodásra történő átváltásban” Azt is hozzátette, hogy „a progeszteron biztosan részt vesz a folyamatban, bár működhet egy kaszkád folyamat, amit még nem látunk.”

Ez a kutatás segít megérteni a környezet, az anyagcsere, a hormonok és a viselkedés közti kölcsönhatást. „A kerekesférgekkel való munkából olyan dolgokat tanulhatunk, melyek a humán biológiát érintik” mondta Kubanek.

A progeszteron felfedezése kerekesférgekben meglepte a kutatókat „Ez nagyon összetett rendszer egy ilyen egyszerű szervezetnek” mondta Stout. „Bár biztosan azt kerestük, meglepő volt progeszteront és nem annak egy származékát megtalálni.”

Az eredmények Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelentek meg. 

ScienceDaily, 2010. június 15.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés