2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Példa nélküli a skorpiók evolúciós stratégiája - 2013-11-04 09:07:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Példa nélküli a skorpiók evolúciós stratégiája

A skorpiókról régóta ismert, hogy az ízeltlábúak egyik legsikeresebb csoportjának, a pókszabásúaknak egyik legprimitívebb, legősibb képviselői. Testfelépítésük meglehetősen konzervatív, ugyanakkor remekül adaptálódott a szárazság és a magas hőmérsékletek elviselésére. Kínai kutatók a Mesobuthus martensii nevű faj genomját vizsgálták a legújabb módszerekkel, hogy mélyebb betekintést kapjanak a skorpiók biológiájába és evolúciós történetébe.

Az állat az eredmények szerint 32.000 proteinkódoló génnel rendelkezik, ezzel a vizsgált ízeltlábúak között rekorder - ilyen sok kódoló gént eddig semelyik másik ízeltlábúban sem találtak. Meglepő módon az is kiderült, hogy morfológiai hasonlóságuk és konzervativizmusuk mellett (minden skorpiófaj kifejezetten hasonlít egymásra, míg pl. a rovarok egyes rendjeiben elképesztő különbségek vannak viszonylag közeli rokon fajok közt is) a skorpiók evolúciója genomszinten meglehetősen komoly változásokat mutat. A géncsaládok ún. turnover-e (géncsaládok megjelenése ill. eltűnése) jóval magasabb, mint az a rovarokban tapasztalható.

A skorpiók között az alapvető metabolikus útvonalakhoz kapcsolódó, a neurotoxinok és citokróm P450 termeléséért felelős és a jelátvitelben szerepet játszó géncsaládok expanzióját figyelték meg - az ezekbe a családokba tartozó génekből tehát több és változatosabb példánnyal rendelkeznek a skorpiók, mint pl. a rovarok. A génduplázódások analízise arra enged következtetni, hogy a skorpiók evolúciójuk során folyamatosan tettek szert duplikált génkópiákra, nem pedig egy teljes genomduplázódás során.

A genomikai és transzkriptomikai analízisek szerint, nem meglepő módon, a zsákmányszerzéshez, éjszakai vadászathoz és a toxinok lebontásához is kiválóan alkalmazkodtak ezek az ősi pókszabásúak. A vizsgált M. martensii genomja alapján tehát úgy tűnik, hogy teljesen másféle evolúciós utat követnek a skorpiók (mélyreható, géncsaládokat érintő genetikai változások kevés fiziológiai és morfológiai megnyilvánulással) és a rovarok (melyekben kevés genetikai változás mellett is komoly fiziológiai/morfológiai különbségek alakulnak ki evolúciósan rövid idő alatt is).

A csáprágós ízeltlábúak között ez a skorpiófaj még csak a második, melynek teljes genomja ismert (a legelső a Tetranychus urticae nevű kártékony közönséges takácsatka volt), így a további kutatások még számos evolúciós érdekességre világíthatnak rá.

Forrás: Nature Communications
Kép:
Egy európai Mesobuthus-faj


2013. november 3.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés