2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Patogén gombák veszélyeztetik a tengeri teknős utódokat - 2014-02-07 16:26:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Patogén gombák veszélyeztetik a tengeri teknős utódokat

A világ hét tengeri teknősfaja közül mindegyik  veszélyeztetett vagy közel áll a kihaláshoz. Ezeknek az állatoknak a száma nagyon lecsökkent, mivel az élőhelyüket tönkretették,  modern halászati eszközök tizedelik az állományukat, a fészkelő területeket zavarják és begyűjtik a tojásaikat, vagy lenyelik a tápláléknak vélt műanyag szemetet és  mind az emberek, mind a ragadozók vadásznak rájuk.

Egy újabb veszélyt számukra a gombakórokozók jelentik, ami miatt aggódni kell-  írják a kutatók egy a január 21-i PLoS One-ban megjelent tanulmányban.

A kutatók számára nem ismeretlenek a patogén gombák okozta fertőzések úgy mint a Geomyces destructans denevéreknél, a kétéltűek bőrén élősködő gomba a Batrachochytrium dendrobatidis, Aspergillus sidowii a korallok, Nosema sp. a méhek, valamint Aphanomyces spp. édesvízi rákok és a halak kórokozója.

Az elmúlt években már több jelentést érkezett egy patogén gombáról,  a Fusarium solani-ról, amely  megfertőzi a tengeri teknősök tojásait, embrióit. Ezt a gomba okozta a tengeri teknősök tömeges elhullását a Zöld-foki szigeteken az Atlanti-óceánon. Annak megállapításához, hogy a gomba mennyire terjedt el, Jullie Sarmiento és munkatársai a madridi Ramírez Real Jardín Botánico  CSIC-ból egy felmérést végeztek a tengeri teknős fészkeknél az Atlanti- , Indiai- és Csendes-óceán térségben 2005-2012 között. A felmérés tartalmazta az összes tengeri teknős faj vizsgálatát (Chelonia mydas, Caretta carett, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys olivacea, Dermochelys coriacea, Natator depresus), kivéve a Kemp's Ridley teknőst (Lepidochelys kempii).

A kutatók azt találták, hogy a teknőstojások soha nem voltak fertőzöttek, ha a mintát közvetlenül a fészekből vették,vagyis nem az anyától fertőzödtek meg, (megjegyzés: a mintavétel  anélkül történt, hogy megölték volna a tojáson belül az embriókat), ami azt sugallta , hogy a gombás fertőzés a homokból származott. A tudósok ez alapján közelebbről kezdték vizsgálni a kórokozót.
F. solani
fajkomplexum (http://www.uniprot.org/taxonomy/232080) nem egy önálló faj, (hanem több mint 60 gombafajból áll, például:  f. sp.  amelyek a gazdanövényfajaikhoz alkalmazkodtak). Hogy kitalálják, ezen belül melyik faj okozta a mortalitást a teknősök tojásaiban, a kutatóknak meg kellett szerkeszteniük a Fusarium  solani fajkomplexum DNS alapú kladogramját. A vizsgálat az alapján két fajt azonosítottak  - F. falciforme és F. keratoplasticum - , amelyek jelen  voltak a fertőzött tojásokban.


 
 
Fusarium  solani fajkomplexum kladogramja. Forrás: PLoS One


Ez a két gombafajok egy fontos adaptáció mutat: a gombák optimális növekedési hőmérséklete egybeesik azzal a hőmérséklet tartománnyal, amelyek alkalmasak a tengeri teknősök embrióinak kifejlődéséhez,  - fedezték fel a kutatók. " Ez a tulajdonság teszi a tojások inkubációját optimális feltételekké a kórokozó növekedéséhez és elterjedéséhez" írják. Azonban nem minden fészket fenyeget egyformán a fertőzés veszélye. Az  árapály régiókban található fészkeknél a halálozási arány 99,7 százalék volt; azoknál pedig, amelyeket elárasztotta az agyag és iszap, ez az arány  89,7 százalék.  A fészkeknél, ahol nem tapasztalták meg az említett feltételeket a halálozási arány csak 29,6 százalék volt.
A kutatók úgy vélik, a következő történik azokban a fészkekben, amelyeket  elárasztottak vízzel, agyaggal vagy iszappal : a környezeti feltételek a tojásokban fejlődő embriók számára nem megfelelőek, ami valószínűleg akadályozza a gázcserét a tojáshéjon át, ami nagyobb embrionális stresszhez és esetleg halált eredményez. Az elpusztult tojásokban valószínűleg könnyebben telepednek meg a gombák , és ha a gombák megtelepedtek, akkor hirtelen  és nagy mértékben szaporodni kezdnek, sok spórát termelnek, megtelepednek az élő tojásokban és elpusztítják  az élő embriókat is a tojásokban.


Az a tény, hogy az elárasztott fészkek sokkal sebezhetőbbek azért aggasztó, mert a klímaváltozás és az élőhelyek további pusztulása miatt sokkal valószínűbb, hogy a tengeri teknősök  később, a mostaninél kevésbé alkalmas helyekre rakják majd tojásaikat. De a fertőzési pontok megtalálása segítheti a tengeri teknősök megmentését - ha a program képes azonosítani azokat a helyeket , ahol a gomba kórokozó valószínűleg megjelenik, akkor azonosítani lehet azokat a “sérülékenyebb “ helyeket, ahonnan begyűjtik a tojásokat és inkább mesterségesen keltetik azokat.

Forrás: Science News, PLoS One


Képek: Nemes Nagy Zoltán

A fotókon a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) és az  álcserepesteknős (Caretta caretta) fajok láthatók.


2014. február 6.

Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés