2020. szeptember 30. szerda
Jeromos, Örs
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Párbeszéd és döntéshozatal a vírusok világában - 2017-02-09 13:28:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Párbeszéd és döntéshozatal a vírusok világában


A baktériumok közötti kommunikáció már meglehetősen ismert és igencsak kutatott terület, amely komoly ígéreteket hordoz új antibakteriális kezelések kifejlesztésére. Az azonban, hogy a vírusok között is létezik egy hasonló párbeszéd és döntéshozó mechanizmus, igencsak meglepő eredmény. Márpedig a Weizmann Intézetben dolgozó Rotem Sorek pontosan egy ilyen molekulákon alapuló kommunikációs rendszerre bukkant bakteriofágok (baktériumokat fertőző vírusok) között, amiben a Nature egyik januári számában számoltak be.


Ha a többi vírus esetben is léteznek hasonló rendszerek, akkor ezt a tudást fel lehet használni új és az eddigieknél hatékonyabb antivirális kezelések kifejlesztéséhez. A rendszer egy egyszerű és hatékony döntéshozási mechanizmus, amely segít a fágoknak “eldönteni”, hogy a lítikus vagy lizogén útvonalat “válasszák” a megfertőzött baktériumsejtben. A Bacillus subtilis baktériumot fertőző phi3T fág kétfeléképpen viselkedhet egy bakteriális sejtben. Vagy átveszi a baktérium fölött az irányítást, és a saját replikációjára kényszeríti, ami a baktériumsejt halálához, lízisehez vezet (lítikus útvonal), vagy beépül a baktérium genomjába, és ott lappang, amíg valamilyen jel be nem indítja az osztódási fázist (lizogén útvonal) 1. ábra.


 1. ábra, A bakteriofágok litikus és lizogén életciklusa, Forrás 

Az, hogy mi dönti el, melyik útvonal aktiválódik, a vírusok közötti kommunkációtól (is) függ. A kutatók a kísérleteik során (amely eredetileg a vírusfertőzésre bekövetkező baktériumok közötti kommunikációt vizsgálta) úgy találtak, hogy a phi3T fág elsősorban a lítikus útvonalat aktiválta, és elpusztította a gazdasejteket. A baktériumkultúrából leszűrt folyadékot, amelyben csak a kisméretű fehérjék maradtak meg, egy friss baktérium és fág kultúrába tettek, amivel megváltoztatták a fág viselkedését: a fág a lizogén utat aktiválva beépült a baktériumok genomjába, és életben hagyta a sejteket.2. ábraForrás

A “döntésért” felelős molekulát “arbitrium”-nak neveztek el (latinul döntést jelent), és hosszas kísérletezés után sikerrel azonosították. Az arbitrium egy rövid vírusfehérje, amely a sejt halála után szabadul ki a baktériumból. Egy adott mennyiségű baktériumsejt pusztulásával a molekula koncentrációja elért egy bizonyos szintet a táptalajban, a fágok “átváltottak” a lizogén útra, és életben hagytak a gazdasejtként funkcionáló baktériumokat. Ez egy igencsak hasznos túlélési stratégia a vírus számára, hiszen nem pusztítja ki az összes rendelkezésre álló gazdasejtet; amint a számukra alkalmas baktériumok szintje túlzottan lecsökken, a vírus „visszavonul” amíg a baktériumok száma újra el nem éri az ideális szintet a vírus osztódásához (2. ábra)

A kísérletet végző kutatok további két virális fehérjét is azonosították, amelyek az arbitrium szint változásának érzékeléséért felelősek. Úgy tűnik, több száz hasonló virális kommunkációs rendszer létezik, azaz többfajta bakteriofág “nyelv”. A nagy kérdés az, hogy vajon emlős (emberi) sejteket megfertőző vírusok esetben is létezik-e egy hasonló mechanizmus. Ha például herpesz vagy AIDS vírusok hasonlóképp szabályozzák a látens állapotukat, akkor komoly élőrélepést lehetne tenni az ellenük való küzdelemben, hiszen viszonylag triviális lenne a vírusok aktiválódását blokkolni.

Forrás
Kép

2017. február 9.

Donászi András
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés