2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Őssejtekkel gyógyítottak vesekárosodást  - 2011-02-17 12:07:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Őssejtekkel gyógyítottak vesekárosodást

Előfordul, hogy vesénk, mely tisztító szerepet tölt be szervezetünk életében, fertőzés áldozatául esik. Gyakori megbetegedése, a vesemedence-gyulladás, igen fájdalmas, és súlyos következményekkel járhat. Hegesedések kialakulását idézheti elő, melyeket a ma ismert kezelési módok sok esetben nem tudnak gyógyítani, ezért akár a vese le is állhat. Egy új kutatás eredményei azonban erre is megoldást kínálhatnak: őssejtek beültetésével a vese károsodása nagymértékben csökkenthető.

Szervezetünknek számos területe van, amely, elsősorban elhelyezkedése révén, gyakran érintkezik a mikroorganizmusokkal. Ilyen például a bőr, az orr- és szájüreg, a felső légutak, a bélrendszer. Az ezeken a területeken előforduló mikróbák gyakran nem okoznak betegséget, sőt, a bélrendszer egészséges működéséhez szükségesek is. A vese ezzel ellentétben olyan szerv, melynek fertőzése komoly betegségeket okoz.

A vesének többrétű feladata van. Eltávolítja a felesleges vizet és ionokat, valamint az anyagcsere-végtermékek egy részét (elsősorban a nitrogéntartalmúakat), részt vesz az ozmoregulációban és a szervezet pH-szabályozásban, illetve közvetve a vérnyomás szabályozásában is. Anatómiai és funkcionális egysége az érgomolyagokat körülvevő Bowman-tokból és vesetubulusból álló nefron.

Normál esetben a húgyutakban a vizelet felülről lefelé, a vese felől a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyag irányába áramlik, majd a húgycsövön keresztül ürül, így a fertőző elemeket a vizelet kimossa. A húgyvezeték és a húgyhólyag közti lezárt határ megakadályozza a vizelet visszaáramlását. Bármi, ami megzavarja az áramlást, növeli a fertőzésveszélyt.

Mivel a vese ilyen fontos szereppekkel bír, fontos tudni, hogy az egyes betegségek, sérülések mekkora károkat okoznak szerkezetében és működésében, hogyan képes regenerálódni. Mostanában számos tanulmány foglalkozik a vese őssejtjeinek kérdésével. Ezeknek a vese progenitor sejteknek (renal progenitor cell, RPC) jelentős szerepe lehet a vese regenerációjában, mivel képesek a sérült területekre vándorolni és oda beépülni, és a beépülés helyén egészséges veseszöveteket létrehozni. Pontos eredetük még nem teljesen ismert, bár nemrég bebizonyosodott, hogy a Bowman-tokot felépítő epitéliális sejtek egy része képes működőképes tubuláris sejtekké fejlődni.

A vesemedence-gyulladás, vagy pielonefritisz

A pielonefritisz a vese és a felső húgyutak gyulladása, melyet bakteriális fertőzés idéz elő. Leggyakrabban a bélben előforduló kórokozók, mint például az Escherichia coli, Klebsiella és az Enterobacter okozzák, de a szexuális úton terjedő Chlamidiának is szerepe lehet benne. Ezek a baktériumok a végbélből illetve a hüvelyből jutnak a húgycsőbe, onnan a húgyhólyagba, majd a vesébe. A nők esetében, mivel a húgycső rövidebb, mint a férfiaknál, nagyobb a fertőzés esélye. A kórokozók azonban a szervezet más fertőzéseiből, akár mandula-gyulladásból, is származhatnak, és a véráramlás útján kerülhetnek a vesébe.
 
A betegségnek van komplikált formája is, mikor a vizelet szabad folyása valami (pl. vesekő, prosztata-megnagyobbodás) miatt gátolt, és a pangó vizeletben elszaporodnak a kórokozók. Ez a gátlás urológiai vizsgálatok (katéterezés, hólyagtükrözés) miatt is kialakulhat. Ezt a formát is elsősorban bélbaktériumok okozzák, azonban főleg a férfiakat sújtja, sőt a prosztatára átterjedve nagyon nehéz kiirtani.

A fertőzés némely esetben nem okoz tüneteket. Sok esetben azonban betegség alakul ki, melynek egyes tünetei, mint a láz, fájdalmak, más gyulladásos megbetegedés esetében is előfordulnak. Jellemző velejárója a gyakori vizelési inger és csípős vizelet. A betegséget a vizeletben megtalálható fehérvérsejtek alapján illetve az onnan kitenyészthető baktériumok alapján lehet diagnosztizálni, sőt az ún. három pohár próbával a gyulladás helye is azonosítható.

Többféle kezelés is lehetséges, de általában az adott baktériumok elpusztítására legalkalmasabb antibiotikumokkal illetve a vizeletelvezetést akadályozó rendellenesség megszüntetésével történik.

Forrás: házipatika.com


A pielonefritisz következtében hegesedések alakulnak ki a glomerulusokban és a tubulusokban, melyek miatt a vese működése csökken, vagy akár le is áll. A kezelések akár antibiotikumokkal, akár radikálisabb gyulladáscsökkentőkkel történnek, jórészt a hegesedés kialakulásának megelőzésére szolgálnak. Mivel azonban a korai tünetek gyakran nem különíthetők el azoktól, melyeket másfajta gyulladás okoz, ezért, mire kezelésre kerül sor, a baj már megtörténik, és a pielonefritiszből súlyos veseelégtelenség alakul ki. Ez pedig, a modern dialízis technikák és vesetranszplantációs eljárások ellenére, sokszor halálos kimenetelű. Az új kutatás szerint erre a problémára az őssejt-beültetés jelentheti a megoldást.

Dr. Abdol-Mohammad Kajbafzadeh és munkatársai a krónikus vesemedence-gyulladást modellezték patkányokon. Az állatok jobb veséjében Escherichia coli baktériummal indukálták a betegség kialakulását. Hat héttel később a patkányok bal veséjének Bowman-tokjából RPC sejteket vettek ki, azokat fluoreszcensen jelölték és beültették a jobb vesébe. A kísérletben külön kontrollt alkalmaztak a betegség indukálásához és a transzplantáció sikerességéhez. Az első esetben a kontroll állatok jobb veséjében nem baktériumot, hanem csak izotóniás sóoldatot fecskendeztek, így az állatok átélték ugyan a műtétből eredő traumát, viszont a betegség nem alakult ki náluk. A második esetben a kontroll egyedeknél kiváltották a fertőzést, de őssejtek helyett sóoldatot kaptak a patkányok.

A jelölésnek köszönhetően nyomon lehetett követni a sejtek útját és hatásait a vese szöveteiben. A transzplantált sejtek mind a glomerulusokba, mind a tubulusokba beépültek, és részben helyreállították a vese szerkezetét és működését. Hatásukra a szövetek integritása nőtt, és a kérgi rész normális funkciója is helyreállt. A javulás főleg a proximális tubulusban volt látható, amit azért érdekes, mert a pielonefritisz itt okozza a legkomolyabb sérüléseket.

Kétségkívül jelentős eredmény, hogy sejttranszplantáció után a vese működése javult, mert így a vese progenitor sejtek klinikai gyakorlatban is alkalmazhatók. Segítségükkel hatékony terápia fejleszthető ki, ami sok ember életét mentheti meg.

A kutatás eredményei a Cell Medicine folyóiratban jelentek meg

EurekAlert! 2011. február 14.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés