2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Őssejtekkel a HIV ellen - 2012-04-27 08:46:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Őssejtekkel a HIV ellen

A 21. század embere – csakúgy mint elődei is – számos kórokózóval kell hogy megküzdjön, amelyek közül az egyik leggyakoribb és kétségtelenül a legpatogénebb a HIV-vírus (Human Immunodeficiency Virus, emberi immunhiány vírus). Valószínűleg csimpázoktól terjedt át emberre a múlt század elején, először a 1980-as években figyeltek fel rá és mára világszerte elterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2010-ben 34 millióan voltak fertőzöttek, köztük 3,4 millió 15 évnél fiatalabb gyerek.

Patogenitását annak köszönheti, hogy kötődni tud a T-limfocitákhoz (a fertőzés leküzdésében szerepet játszó „gyilkos” fehér vérsejtek, CTL), illetve minden CD4 receptorral rendelkező membránhoz, majd beépül a sejtek genomjába, és arra készteti őket, hogy vírusfehérjéket termeljenek. Ezek után a limfociták elpusztulnak, és a kiszabaduló HIV újabb sejteket támad meg, aminek végereménye, hogy a fertőzőtt személy immunrendszere megszűnik, és a szervezet teljesen védtelenné válik a „legártalmatlanabb” betegségekkel szemben is. A HIV által előidézett AIDS (Acquired immune deficiency syndrome,  szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a WHO alapján 2010-ben 1,8 millió halálos áldozatot követelt.

Az elmúlt 30 évben a kutatók intenzíven keresték a megfelelő stratégiákat a HIV elpusztítására, azonban a jelenleg elérhető terápiák nem nyújtanak teljes gyógyulást, csupán a vírus szaporodását, így az immunrendszer hanyatlását lassítják. Újabban azonban a tudósok arra törekednek, hogy génmódosítással megerősítsék, kiegészítsék és javítsák a szervezet védekezőképességét.

A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles, UCLA) kutatói egy április 12-én, a PLoS Pathogens c. folyóiratban megjelent tanulmányukban első alkalommal bizonyították be, hogy génmódosított emberi őssejtek képesek hatékonyan felkutatni és elpusztítani a HIV-el fertőzött sejteket az élő szervezetben. A kutatást Scott G. Kitchen, a Los Angeles-i David Geffen Orvosi Egyetem hematológiai és onkológiai részlegének adjunktusa vezette, aki tagja az UCLA AIDS Intézetének is.

Korábbi vizsgálatokban a tudósok CD8 citotoxikus T-limfociták (CTL) tanulmányozásával azonosították azt a T-sejt receptorként (TCR) ismert molekulát, amely segíti ezen „gyilkos” fehérvérsejteket abban, hogy felismerjék és elpusztítsák a HIV-fertőzött társaikat. Azonban ezek az emberi szervezetben csak kis mennyiségben fordulnak elő, ami nem elégséges ahhoz, hogy teljesen kiírtsák a vírust a testből. A kutatók célja az volt, hogy javítsák és helyreállítsák a HIV-specifikus CTL választ, így lehetővé téve a vírus teljes megsemmisítését. Ezért a kutatók klónozták ezt a receptort (TCR), és beépítették emberi hematopoetikus őssejtek genomjába, majd ezeket a mesterséges sejteket humán csecsemőmirigy szövetbe ültették. A vizsgálatban modellszervezetként humanizált élő egereket használtak, amelyek rendelkeztek emberi magzati májjal, timusszal és vérképző őssejtekkel. Az egereknél a fertőzés és a betegség lefolyása nagyon hasonlít az emberéhez.

A tudósok megállapították, hogy a génmódosított őssejtek olyan érett CD8 populációkká fejlődtek, amelyek specifikusan támadták azokat a szöveteket, ahol előfordult és replikálódott a HIV vírus. Két és hat héttel azután, hogy bevitték módosított őssejteket, a kutatók megvizsgálták az egerek perifériás vérét, plazmáját és szerveit. Azt találták, hogy a fertőzés következtében kimerült CD4 „segítő” T-sejtek száma – amelyek fontos szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében – növekedett, míg a vér HIV vírus szintje csökkent.  A módosított őssejtek tehát képesek arra, hogy CTL-vé differenciálódjanak és a test kórokozóval terhelt részeibe vándoroljanak, funkcionális antivirális választ adva a fertőzésre.

A tanulmány egy hiányossága, hogy az humán immunitásban részt vevő sejtek az egerekben kisebb szintet mutatnak, emiatt a vírus lassabban mutálódik, mint az emberi szervezetben, így a TCR többszörös alkalmazása hozzájárulhat a HIV még patogénebb formáinak kifejlődéséhez. Ugyanakkor a kutatók feltételezik, hogy a HIV-specifikus T-sejt receptornak (mint a transzplantálandó szervnek is) kompatibilisnek kell lennie a beteggel. A következőkben a kutatóknak az a céljuk, hogy olyan T-sejt receptorokat hozzanak létre, amelyek a HIV több különböző részét célozzák meg.

Jelen munka azt sugallja, hogy az őssejtek genetikai módosítása lehetővé teszi az immunrendszer támogatását és fejlesztését krónikus vírusfertőzésekkel szemben. Scott G. Kitchen, a tanulmány vezető szerzője abban reménykedik, hogy eredményeik felhasználásával sikerülhet kifejleszteni egy új géntechnológián alapuló terápiás módszert a HIV-fertőzés ellen, aminek segítségével teljesen kipusztítható lesz majd a vírus az emberi szervezetből.

Science Daily
, 2012. április 12.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés