2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ősi viselkedés, modern módszerek - 2012-06-25 21:59:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ősi viselkedés, modern módszerek

A fejlett globális helymeghatározási rendszerek használata új lendületet adhat az emberi kereső viselkedés és tájékozódási képességek vizsgálatának.

Az állatvilágban lépten nyomom megfigyelhető szexuális dimorfizmus az emberek esetében nemcsak morfológiai és viselkedési, hanem kogníciós különbségekben is jelentkezik.  Pszichológusok és evolúcióbiológusok által talán az egyik legjobban kutatott területe az emberi kogníciónak a különböző mentális tárgy-rotációs, útvonalkereső és térbeli orientációs készségek. Általános felfogás, és számos kutatás is alátámasztani látszik, hogy a férfiak a nőknél jobban teljesítenek ezekben a feladatokban.  A témát jól ismerő kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a nemek közti különbségek nem megfelelő interpretációja a lináris megközelítés (vagyis, hogy a férfiak jobbak a nőknél). Az eltérések a valóságban inkább különböző minőségű képességeket jelentenek, és csupán a használt tesztek hiányosságaiból, azok egyoldalú megközelítéséből adódnak.

Ezen magyarázatok evolúciós alapjait, a valószínűleg a pleisztocénban végbement nemek közötti munkamegosztás adja, minek következtében a férfiak inkább a mobilis préda követésére (vadászat) míg a nők a helyhez kötött források kiaknázására (gyűjtögetés) adaptálódtak. Újabb kísérletek, ahol nemcsak a vadászathoz szükséges képességek (pl. orientációs tesztek) hanem a gyűjtögető életmódhoz inkább szükséges ’iránypontos’ feladatok is helyet kaptak alátámasztják az újfajta megközelítés létjogosultságát. Továbbra is probléma azonban, hogy a tesztek jó része megmarad a már bevált papíron-tollal formánál, és így nem jelenik meg bennük a valós térben mozgás számos eleme, melyek befolyásolhatják a valódi vislekedést, mint például a mozgás energiaigénye vagy a közben vállalt rizikó foka. Ezért is fontosak az olyan újszerű kísérletek, amelyek természetes környezetükben képesek vizsgálni az emberi kereső viselkedését. Ez ugyan számos újabb problémát vet fel, de szerencsére a technika fejlődésével lehetőség nyílik a tesztalanyok valós idejű követésére hétköznapi szituációkban is.

A mexikói Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) biológia kutatócsoportjának munkatársai egyéni globális helymeghatározó készülékek segítségével vizsgálták a bennszülött Nahua népcsoportnál az emberi kereső viselkedést. Ennél a népnél az év bizonyos szakaszaiban a táplálék jelentős részét képezik az erdőkben gyűjtött gombák. A gyűjtésben férfiak és nők is részt vesznek, és egyedül vagy kisebb csoportokban járják a környező erdőket. A vizsgálat kezdetekor minden megfigyelt egyénhez csatlakozott egy kutató. Az általuk viselt egyéni GPS készülékek képesek nagyjából valós idejű adatgyűjtésre a domborzat és a növényzet adottságaitól függően, így meghatározható a keresés során bejárt út hossza és a megtett szintkülönbség is és utólag az útvonalak egyéb jellemzői is leírhatóak. A készülékek beépített diktafonja segítségével minden gyűjtött gomba helye és faja külön is rögzíthető. A nap végén pedig lemérhető a személyenként gyüjtött gomba összsúlya és átlagos mérete. A résztvevőket kísérő kutatók továbbá pulzusszámláló és vérnyomásmérő készülékekkel voltak felszerelve, ebből kalkulálható az útvonal alatt felhasznált energia mennyisége is.

A megfigyelés során az egyes gyüjtögetők bizonyos fokig eltávolodtak egymástól, de ezalatt folyamatos kapcsolatban maradtak rendszeres füttyentések és kiáltások segítségével. Ez különösen fontosnak bizonyult egy ilyen veszélyes, kőgörgetegekkel és vízmosásokkal gazdagon szabdalt területen, mivel ha egyikük segítségre szorult vagy eltévedt a többiek a segítségére siethetnek. Az eredményeik szerint kimutatható különbség volt a férfiak és nők gyűjtögető viselkedése között. Habár a gyűjtött gomba mennyiségében nem volt különbség, a felhasznált energia különbség a nemek közt azonban eltért.

A férfiak hosszabb távokat tettek meg, és nagyobb szintkülönbéget küzdöttek le, általában magasabban kerestek, ugyanakkor kevesebb termőhelyet találtak, mint a nők. Ennek, és az egyébként is magasabb alapanyagcsere szintjüknek köszönhetően lényegesen több energiát használtak fel. A nők sokkal hatékonyabban viselkedtek, kevesebb energia befektetésével azonos hasznot termeltek. A gombák fajtájának meghatározásakor kiderült, hogy a férfiak kevesebb fajtájú gombát szedtek, vagyis inkább ’specialistaként’ viselkedtek szemben a ’generalistább’ nőkkel.

A hasonló típusú, természetes körülmények között végzett vizsgálatok a mind elérhetőbbé váló fejlett technikáknak köszönhetően új lendületet adhat nemcsak a humán viselkedés kutatásának, de új követési és mintavételi módszereknek is alapja lehet.

Források:
Pacheco-Cobos, L., Rosetti, M., Cuatianquiz, C., Hudson, R., (2010) Sex differences in mushroom gathering: men expend more energy to obtain equivalent benefits. Evolution & Human Behavior 31 (4) 289-297
Pacheco-Cobos, L., Rosetti, M., Hudson, R., (2009) A new method for tracking pathways of humans searching for wild, edible fungi.
Micologia Aplicada International
, 21(2), 77-87

2012.június 25.

Szenczi Péter

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés