2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Orrcsepp agytumor ellen - 2010-09-27 12:14:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Orrcsepp agytumor ellen

Sikeresen zajlottak az egyik legfőbb rákellenes gyógyszer, a metotrexát egy új formájának kezdeti tesztjei. Az új szerforma orrcseppként alkalmazható, így felválthatja a korábbi injekció formátumot. A kutatók szerint így hatékonyabban kezelhetővé válnak az agytumorok.

Az agytumorokat igen nehéz kezelni, részben azért, mert a jelenlegi rákellenes gyógyszerek nehezen jutnak el az agyhoz. Ennek oka az ún. vér-agy gát, amely megakadályozza, hogy a gyógyszer a vérből az agyhoz jusson. Az új eredmények alapján bizonyos gyógyszerek orron keresztül orrcsepp vagy orrspray formában beadva sikeresen kikerülhetik a vér-agy gátat, és egyenesen az agyba jutnak. Ilyen módon használatosak bizonyos migrén elleni gyógyszerek, a metotrexátot azonban eddig még senki nem próbálta orron keresztül adagolni.

A kutatók agytumoros laboratóriumi patkányokon tesztelték a metotrexát tartalmú orrcseppek hatását. Az injekcióval kezelt kontroll csoporttal összehasonlítva az orrcsepp a tumorok tömegét mintegy egyharmaddal csökkentette. Az ACS' Molecular Pharmaceutics-ban megjelent cikk szerint „az orr-agy közvetlen transzport bevezetése a gyógyászatban nem csak az agytumorok gyógyításában, hanem az egyéb központi idegrendszeri rendellenességek, például a neurodegeneratív betegségek elleni harcban is alkalmazható.”

ScienceDaily (Sep. 23, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Agytumor kezelés - egerekben működött
Gátolható a tumorok kiújulása
Nanorészecskékkel a rák ellen
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés