2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Őrjítő szén-dioxid - 2012-02-04 22:10:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Őrjítő szén-dioxid

Emberi behatások miatt az óceánok szén-dioxid szintje emelkedik, ami többféleképp is károsítja a tengeri élővilágot. Egy nemzetközi kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan hat a századunk végére várható szén-dioxid szint a tengeri halak központi idegrendszerére. Eredményeik szerint a halak túlélési esélyei nem túl biztatók.

Évente körülbelül 2,3 milliárd tonna, emberek által kibocsátott szén-dioxid oldódik a világ óceánjaiba. Ez kémiailag megváltoztatja az óceáni környezetet. A víz savasodása a meszes vázzal rendelkező állatokra (például korallokra) nézve káros, de nem ez az egyetlen hatása az emelkedő szén-dioxid szintnek.

Néhány éve Philip Munday, az ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies és James Cook University professzora és munkatársai korallzátonyoknál élő halak, bohóchalak (Amphiprion ocellaris) és sárgafarkú fátyolsügérek (Neopomacentrus azysron) fiatal egyedeinek viselkedését kezdték vizsgálni a mai állapotoknak megfelelő illetve a századunk végére várható mennyiségű szén-dioxidot tartalmazó tengervízben. E vizsgálatok szerint a század végére jósolható szén-dioxid koncentráció a halak több érzékét károsítja, és megváltoztatja a viselkedésüket.

Az egyik tanulmány eredményei szerint a fiatal halak sokkal nagyobb károsodást szenvedtek el, mint a ragadozók. Egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magas szén-dioxid koncentráció károsítja a fiatal halak szaglását. A kísérletben a halak nehezebben találták meg a korallzátonyt, hogy letelepedjenek, és nehezebben érzékelték a ragadozó halak szagát. „De gyanítottuk, hogy ez több volt, mint pusztán a szaglás képességének elvesztése”, mondta Munday professzor.

A csoport ekkor a szén-dioxid szintnek a halak hallására kifejtett hatását kezdte tanulmányozni. A halak hallásukra támaszkodva találnak haza éjjel a korallzátonyokra, és ugyanígy kerülik el azt nappal. A magas szén-dioxid koncentráció hatására a halak összezavarodtak, nappal nem kerülték el a korallzátonyt, és így a ragadozókat.1 A következő munka azt mutatta, hogy a halak elvesztették természetes ösztönüket, hogy jobbra vagy balra forduljanak. Ez a viselkedésforma fontos a csoportos viselkedésben, az együtt úszás tanulásában, zavara sérülékenyebbé teszi a halakat, mivel a magányos halakat könnyen megeszik a ragadozók.

Mindezek után megállapították, hogy nemcsak a halak egyes érzékei sérültek, a magas szén-dioxid szint hatására, hanem az egész központi idegrendszerük.

A csoport legutóbbi vizsgálata során két kísérletet végzett. Először a halak szaglását tesztelték: egy kétcsatornás rendszerbe tették a halakat, és ragadozó és nem ragadozó halak vizét vezették a rendszerbe, majd megfigyelték, hogy melyik szag felé indulnak el. A következő kísérletben a fordulási szokásukat vizsgálták egy T-alakú rendszerben, melyben azt figyelték meg, hogy a határhoz érve a halak merre fordulnak. Mindkét kísérletet szén-dioxiddal dúsított vízben végezték, és megismételték úgy, hogy a halakat egy gabazine nevű anyaggal, a GABA-A receptor egy antagonistájával kezelték.

A nagy mennyiségű szén-dioxid ugyanúgy károsította a halak érzékelését és viselkedését, mint a korábbi kísérletekben. Viszont a gabazine kezeléssel ezeket a hatásokat vissza lehetett fordítani. A GABA-A az egyik fő neurotranszmitter a gerincesek központi idegrendszerében. Tehát az eredmények szerint a magas szén-dioxid károsan befolyásolta a halak idegrendszerében a jelátvitelt. Ez egy eddig fel nem ismert fenyegetést jelent a tengeri közösségekre. Tekintve, hogy a GABA-A receptorok a legtöbb állat idegrendszerében jelen vannak és funkciójuk konzervált, a kutatók úgy vélik, hogy a növekvő szén-dioxid szint számos tengeri fajnál (nemcsak halaknál) okozhat károsodást az érzékelésben és viselkedésben. Különösen azokat az állatokat érinti majd, melyek nagy mennyiségű oxigént fogyasztanak.
 
1 A halak hallását befolyásolhatja az óceánok savasodása

A cikk a Nature Climate Change folyóiratban jelent meg.

Science Daily, 2012. január 20.

Duleba MónikaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés