2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Online élettudományi kurzusajánló 1. - 2014-08-02 11:17:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Online élettudományi kurzusajánló 1.

A tanévkezdet közeledtével egyre szélesebb kínálatot mutatnak fel a tanulásnak a legmodernebb, legnyitottabb módszerét, az online képzéseket nyújtó internetes képzőközpontok. A világ bármely - multimédiás tartalmak használatához megfelelő interneteléréssel rendelkező – pontján, bárki számára elérhető, többnyire ingyenes oktatási platformok mára jócskán meghaladták a kezdő nyelvtanulás és titkárnőképzés szintjét. A legjobb egyetemek és kutatóintézetek legkiválóbb oktatóitól vehetünk órákat, szinte minden tudományterületről.

Az oktatási forma angol elnevezésének rövidítéseként csak MOOC-oknak (Massive Online Open Course) becézett kurzusok interaktív felületekkel, közösségi- és multimédiás megoldásokkal, a megszerzett ismeretek ellenőrzésére kidolgozott speciális eszközökkel a tudásközvetítést sokrétűen és igen magas színvonalon valósítják meg.

A kezelőfelületek és képzések nyelve jórészt az angol, saját tapasztalataink szerint egy középfokú nyelvtudással már bele lehet vágni a kurzusba. Az előadások követését az angol feliratozás, illetve a videók lassításának lehetősége segíti.  Ugyanakkor egyre több nyelven indulnak tanfolyamok, főként spanyolul, franciául, arabul, kínaiul és németül. Bár akkreditált „végzettséget” jellemzően nem nyújtanak és hagyományos tantermi órákat egyelőre nem váltják ki, a virtuális iskolák nagy segítséget jelenthetnek akár a közép-, akár felsőfokon tanulóknak egyes tantárgy összefüggéseinek mélyebb megértéséhez vagy más módszerrel való feldolgozásához, a legújabb kapcsolódó kutatási eredmények megismeréséhez, vagy olyan területek felfedezéséhez, melyeket esetleg a hazai oktatási rendszerben jelenleg nincs módjuk megismerni. Természetesen nem csak diákoknak szólnak ezek a kurzusok. Jelentős részük kifejezetten azokat a felnőtteket célozza, akik az oktatási rendszeren kívül, de hiteles, jól szervezett és tanulásra szerkesztett forrásokból szeretnének ismereteket gyűjteni egy számukra érdekes témáról az „általános guglizás” helyett, mely gyakran vezeti az érdeklődőt a téves információk és áltudományos elméletek sűrű sötét erdejébe. Ugyanakkor a már magasan képzett szakemberek is találhatnak olyan programokat, melyekkel szélesíthetik látókörüket vagy lépést tarthatnak a szakterületükön zajló változásokkal, fejlődéssel.

A legtöbb virtuális képzőközpontba való „beiratkozás” nem áll többől, mint egy e-mail címmel és egy jelszóval való regisztráció. Minden felület biztosít valamilyen demofelületet, ahol a hallgatóik megismerhetik magának a rendszernek a működését és szerkezetét. A kurzusok anyagának elsajátítása általában 15-20 perces videó-előadások vagy animációk megnézésével és ajánlott olvasmányok segítségével (legtöbbször ingyenesen elérhető vagy letölthető cikkek és e-könyvek) történik. Megszerzett tudásunkat interaktív „beszámoló-felületeken” ellenőrzik, amelyeken a házi feladatokat, vizsgafeladatokat oldhatjuk meg tesztek, esszék vagy beépített szoftveres alkalmazások segítségével. A kurzushoz kapcsolódó, tematikus fórumon keresztül tarthatjuk a kapcsolatot sok ezer diáktársunkkal és a tanárasszisztensekkel, így szinte biztosan választ kapunk bármely, a tanult témakörrel vagy a rendszer használatával kapcsolatos kérdésünkre. Sok kurzus nyit vagy csoportot a népszerű közösségi oldalakon is. A tanulást általában az úgynevezett „becsületkódex” (Honor Code) elfogadása után kezdhetjük meg, melyben nyilatkozunk, hogy saját névvel és e-mail címmel regisztráltunk, saját tudásunkkal veszünk részt a képzésben, a feladatok megoldását pedig semmilyen fórumon nem hozzuk nyilvánosságra. A tanfolyamok elvégzésének több szintje van, a szintekhez tartozó elvárások teljesítésének megfelelő igazolást kaphatunk a tanulmányok befejeztével. Ha csak érdeklődés szintjén megnézzük az előadásokat és elvégzünk pár kapcsolódó feladatot, akkor általában „látogatóként” (auditor) tölthetünk le egy névre szóló, de sem minősítést, sem ellenőrző kódot nem tartalmazó igazolást. Ha minden előadást megnézünk és minden feladatot határidőre (melyek időnként meglehetősen feszesek) elvégzünk, akkor egy, a képzés elvégzéséről névre szóló, olykor minősítést és ellenőrző kódot is tartalmazó elektronikus oklevelet kapunk. Sok kurzus nyújt viszonylag alacsony díjazás mellett lehetőséget arra, hogy személyes adatok megadásával, fényképes igazolvány beszkennelésével, webkamerás eléréssel teljesen ellenőrizhető formában végezzük a képzést. Ebben az esetben egy, a képzést nyújtó intézmény által hitelesített oklevelet kapjunk, melyeket néhány amerikai egyetem elfogad kreditbeszámítással a hagyományos programjaiban.

Természetesen előbbiekben csak egy általános képet adtunk ezeknek az oktatási platformoknak a működéséről, de a regisztráció után mindenhol alapos eligazítást kapunk a konkrét rendszerre vonatkozóan.
Magyar intézmények kurzusai még nem szerepelnek a legnagyobb nemzetközi MOOC-oldalak kínálatában, sajnos hasonló tartalmú és színvonalú hazai kezdeményezéssel is elvétve találkozunk. Reményeink szerint azonban hamarosan szemtanúi lehetünk az online oktatás kibontakozásának és fejlődésének itthon is, így magyar nyelven is mind szélesebb körben elérhetővé válik a tudásfejlesztésnek ez az útja. Mindazonáltal cikksorozatunkban sort kerítünk magyar nyelven megjelent tananyagok, tanfolyamok bemutatására is. Addig  ajánljuk mindenki figyelmébe a magyarországi  tudományos ismeretterjesztésnek egyik legnagyszerűbb – sajnos már lezárult – projektjének, a Mindentudás Egyetemének előadásait, melyek jelenleg a Videotoriumon keresztül elérhetők.

A sorozat ezen első részében áttekintést nyújtunk az egyik legismertebb és legnépszerűbb online képzésközpontról, valamint élettudományokhoz kapcsolódó, közeljövőben induló kurzusairól:


Az
edX

A Harvard és az MIT együttműködésével alapított non-profit kezdeményezés és oktatási platform. Oktatóik, fejlesztőik és diákjaik tudásuk legjavát adják a legmodernebb technológiai megoldásokkal működő online oktatási rendszerhez. Minden képzés mögött komoly tudományos és technikai stáb dolgozik azon, hogy a tanulás élmény legyen, több mint hosszúra nyúlt webinárok egymás utáni nézegetése. Az élettudományok területéről az alábbi kurzusaikat ajánljuk:


Fundamentals of Immunology, Part 1  - Rice University
Bemutatkozó videó:


 
További információk

Indul: 2014. augusztus 18.
Időtartam: 8 hét
Nyelv: angol


Introduction to Solid State Chemistry - MIT

Bemutatkozó videó:


 
További információ

Indul: 2014. szeptember 3.
Időtartam: 16 hét
Nyelv: angol


Epidemics – University of Hong Kong

Bemutatkozó videó:


 
További információk

Indul: 2014. szeptember
Időtartam: 10 hét
Nyelv: angol


AnatomyX: Musculoskeletal Cases - Harvard

Bemutatkozó videó:


További információk

Indul: 2014. ősz
Időtartam: 8 hét
Nyelv: angol


Representations of HIV/AIDS - Davidson College


Bemutatkozó videó:


További információk

Indul: 2014. október 6.
Időtartam: 7 hét
Nyelv: angol


Medicinal Chemistry: The Molecular Basis of Drug Discovery - Davidson College

Bemutatkozó videó:


További információk


Indul: 2014. október 13.
Időtartam: 8 hét
Nyelv: angol


Fundamentals of Immunology, Part 2 – Rice University


További információk

Indul: 2014. október 13.
Időtartam: 9 hét
Nyelv: angol

2014. augusztus 2.

Kép

Hlacs Emese


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés