2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ókori parazita lábnyoma az emberiség történelmében - 2014-07-09 22:52:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ókori parazita lábnyoma az emberiség történelmében

Külföldi kutatók bejelentették, hogy megtalálták a bilharziózist  okozó parazita legrégebbi ismert petéjét, feltárva ezzel azt, hogy az emberiség evolúciója miként járult hozzá ahhoz, hogy ez a kis édesvízi féreg milliókat gyötrő betegséggé váljon. A The Lancet folyóiratban közölt cikk szerint, archeológusokból és biológusokból álló kutatócsoport bejelentette, hogy a rettegett intesztinális parazita 6200 éves petéjét találták meg egy észak szíriai ókori sírban. A feltárás Tell Zeidan mellett van, az Eufrátesz völgyében, amit termékeny félholdnak is neveznek, mert itt telepedtek le az emberek 8000 évvel ezelőtt, történelmi töréspontot létrehozva a vadászó-gyűjtögető és a gazdálkodó életmód között.

 A csoport 26 sírhelyből ásott ki csontváz maradványokat és finoman átrostálták azt az üledéket, amit a medencecsont környékéről gyűjtöttek. Az aprólékos munka során, felfedeztek egy 132µm hosszúságú petét. A pete, az egyike azon laposféreg fajok közül, amik a bilharziózist, más néven a schistosomiasist okozza és több százmillió embert fertőz meg Ázsia, Afrika és Latin-Amerika trópusain.

Amikor valaki a féreg által fertőzött édesvízzel érintkezik, akkor a féreg a bőr alá fúrja magát, majd az érrendszerben  kifejlett egyeddé fejlődik, mielőtt megtámadná a vesét és a húgyhólyagot vagy egyéb belső szerveket. A férgek váltivarúak, azonban a nőstény és a hím tartósan rögzülve él. A nőstény által lerakott peték a vizelettel vagy a széklettel távoznak, amivel még több embert tudnak megfertőzni. A fertőzött személy vizeletében vér jelenik meg, majd a betegség veseelégtelenséget, hólyag tumort, malnutriciót vagy anaemiát okozhat.

A legújabb schistosoma DNS analízis kimutatta, hogy a laposféreg Ázsiában fejlődött ki és innen terjedt át Afrikába és azon túl is, ám az, hogy ez minként történt, eddig tisztázatlan volt. A kutatás szerint, a féreg migrációja a Közel-Keleten a korai településeken keresztül zajlott, ott is a termékeny félhold öntöző-rendszerén át. Az emberek Tell Zeidanban búzát és árpát termesztettek, öntözéses gazdálkodással. „Amennyiben helytálló a feltételezés, az a személy, aki a parazitát hordozta és belegázolt a csatorna vizébe, ő és a csatronarendszer lehetett a fertőzés forrása” - állítja Piers Mitchell, a Britain's University of Cambridge kutatója.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy Közel-Keleten a 6000 évvel ezelőtt kialakult öntöző rendszerek tették lehetővé, hogy a schistosomiasis elterjedjen az ott élő emberek között és így elindítson egy hatalmas betegséget világszerte, amit a schistosomiasis okozott az elmúlt 6000 évben. A WHO adatai szerint több mint 42 millió embert kezeltek bilharziózissal 2012-ben és 250 millió embernek adtak preventíve praziquantalt, az elsődleges gyógyszer a parazita kontrollálására.

A felfedezés a többi bizonyítékkal is összeillik, többek közt a Közel-Keleten feltárt maradványok között talált édesvízi Bulinus csigaházzal, ami a parazita életciklusának a korai stádiumának a gazda szervezeteként szolgál. A napjainkban Irak területén talált ókori orvosi szövegben is megtalálható, hogy a szerző leír egy betegséget, ami véres vizeletet okoz. 2002-ben egy kutatásban egyiptomi múmiákban is találták schistosomákat, ami bizonyítékul szolgál arra, hogy 5200 évvel ezelőtt a Nílus mentén is problémát okozott ez a parazita. Ez a fertőzés, ami az öntöző rendszeren keresztül terjedt el, lehet az első ismert példa, ami az emberiség technológiai fejlődése révén burjánzott el. „Az egészségügyi következménye, valószínűleg jelentős hatással volt a civilizációkra ebben a régióban”-teszi hozzá Mitchell.

Forrás:
Medicalxpress, Kép

2014. július 9.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés