2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Obama történelmi sikere - 2010-03-23 11:11:00 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Obama történelmi sikere

Az egészségügyi reformmal teljesült az egyik legfontosabb választási ígéret. Történelmi tettet emlegetnek a kommentárok azt követően, hogy az amerikai képviselőház hétfőre virradóra rábólintott a reformra. A több mint egyéves politikai birkózás eredményeként megszületett jogszabályt Obama elnök aláírhatja, de a szenátusban és a bíróságon a republikánusok utóvédharcára lehet számítani.

Igen, megtettük – Obama elnök végre kimondhatja e szavakat. Az egészségügyi reform elfogadása az első, megtámadhatatlan bizonyítékot adja arra: Washington megváltozott – írja hétfői vezércikkében a TheWashington Post, visszautalva a demokrata párti politikus 2008-as választási jelszavára: Igen, megtehetjük! Ez az elnök eddigi legnagyobb eredménye, amely ezzel együtt mandátumokba kerülhet a demokratáknak a novemberi kongresszusi választásokon.

Az amerikai képviselőház vasárnap éjjel 219:212 arányban – az ellenzéki republikánusok egyöntetű elutasítása mellett –hagyta jóvá a reformot, amely nemcsak a Capitoliumot, de Amerikát is szélsőségesen megosztja. – Ez a XXI. század polgárjogi törvénye – érzékeltette a jogszabály jelentőségét James Clyburn, az egyik legbefolyásosabb demokrata párti képviselő. – Az amerikai nép (most) dühös. Ez a testület szembemegy az akaratukkal. Szégyellhetjük magunkat! – vont mérleget John Boehner, a republikánusok első embere a kongresszus alsóházában. A szavazásra ellentüntetések légkörében került sor az amerikai fővárosban. Reformellenes aktivisták azzal kapcsolatban fejezték ki tiltakozásukat, hogy a jövőben mindenkire érvényes biztosítási kötelezettség sérti jogaikat: „Doktorokat, ne diktátorokat! – állt az egyik transzparensen. Az indulatok elszabadultak, demokrata képviselők őket ért rasszista és homofób sértésekről számoltak be. Átterjedt ez az ülésteremre is: az „életpárti” (azaz abortuszellenes) demokraták frontemberére csecsemőgyilkost kiáltottak – az ő kiegyezésük a Fehér Házzal, amelynek értelmében pedig a jövőben sem lehet közpénzbőlművi vetélést finanszírozni Amerikában, kulcsfontosságú volt az elfogadáshoz.

Bár a The Wall Street Journal pesszimista, magasabb adókat, lassabb gazdasági növekedést és rosszabb orvosi ellátást jövendölő hétfői kommentárja szerint dübörög már a „szerpentines médiaparádé”, a shownak nincs vége. Barack Obama ugyan aláírhatja a törvényt, de az – az ún. összeegyeztetési eljárás részeként – a szenátusba kerül, ahol az ellenzék késleltetni fogja a végső igent. Ám megfigyelők szerint csak idő kérdése, hogy a biztos többséggel rendelkező demokraták mikor győzik le az ellenállást. Jogvitákra is számítani lehet. Virginiában például az államügyész perre megy, mert egy ottani új törvény kimondja, hogy senkit nem lehet biztosítás megkötésére kényszeríteni. (Ebben az államban kötelező gépkocsi felelősség-biztosítás sincs, átalányban váltható meg.)

A reform 1965, az idősek és a legszegényebbekbiztosításának megteremtése óta példátlan jelentőségű Amerikában. Tíz év alatt 90-95 százalékra növelné a biztosításba bevontak körét, „kvázi egyetemes” ellátást teremtve (de nem vonatkozna az illegális bevándorlókra). „Biztositási tőzsde” teremtene a mostaninál nagyobb versenyt – állami támogatásokkal. Mindez 940 milliárd dollárba kerülne, de a nagyobb hatékonysággal és adókkal ennek megtérülésére számítanak. „A törvény nemzeti elkötelezettséget jelent a jelenlegi rendszer legrosszabb elemeinek megreformálására. Elejét veszi a legdurvább viszszaéléseknek a biztosítótársaságok részéről, és megkezdi a könyörtelenül emelkedő költségek legyűrését” – írta a hétfői The New York Times vezércikke. A krónikus betegeket ma még elutasíthatják a biztosítók, gyakori a túlszámlázás, a betegek rengeteg, gyakran megfejthetetlen fi zetési felszólítást és számlaegyenleget kapnak. Obama az egészségügyről tartott 54 beszédében gyakran megemlítette édesanyja esetét, aki rákos betegként huzakodhatott a biztosítóval, hogy az mely költségeket áll és melyeket nem.


Mit jelent a reform egy kétgyerekes családnak?

-Évi 25 ezer dollár jövedelemmel (nyomorszint 133 százaléka): kiterjesztik rájuk is a Medicaidet, a szegények állami biztosítását.

-Évi 75 ezer dollár jövedelemmel (átlagos): a „biztosítási tőzsdén” vehet magának ellátást, erre adóhitelt kap, a vizitdíjakra és önrészekre esetleg állami támogatást is. A prémiumra szintén, ha a kereső(k) elveszíti(k) az állás(uka)t.

-Évi 150 ezer dollár jövedelemmel (jómódú): nem változik a helyzete.

-Évi 250 ezer dollár jövedelemmel (gazdag): különadót fizet, amelyet a többiek ellátására fordítanak.

(Forrás: The Washington Post)


nol.hu
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés