2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Nikotinnal a kilók ellen - 2011-06-18 21:50:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Nikotinnal a kilók ellen
A dohányzás káros hatásait manapság minden dohányos ismeri. Törvény szabályozza, hogy a dohánytermékek csomagolásán fel kell tüntetni néhány figyelmeztetést a nikotin okozta veszélyekről. Aki egyszer rászokott annak nehéz letenni. Nemcsak a nikotinéhség okoz problémát, a leszokni vágyóknál, hanem a hízás veszélye is fenyeget. Erre találhat megoldást egy új kutatás, ami nemrég látott napvilágot a Science hasábjain.


A nikotin összetett gyűrűs szerkezetű vegyület, amit a burgonyafélék családjába tartozó növények termelnek. Élettani hatását azáltal fejti ki, hogy a szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin  receptorral rendelkező sejteket. Ezekben a sejtekben először túlműködést okoz, később pedig, (ahogy a sejtek raktárai kimerülnek) a sejtek gátlását idézi elő. A sejtek aktiválásakor adrenalin szabadul fel, ami növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz szintjét, illetve szapora légzést okoz. Függőséget okozó hatását az agy dopaminszintjének emelésével éri el.

A dohányzásnak annyi egészségre káros hatása van, hogy azt felsorolni is nehéz. Legismertebbek az érrendszert károsító, illetve a daganatos megbetegedéseket okozó hatásai. Így például tíz tüdőrákban szenvedő ember közül kilenc aktív dohányos. Emellett növeli a szájüreg-, gége-, nyelőcső-, és hólyagrák kockázatát is. A dohányzók között gyakoriak az idült légúti betegségek, a fekélybetegség, a retina károsítása miatti szemproblémák stb.
Mindezek ellenére a szokás mit sem veszít népszerűségéből. Hazai statisztikák szerint a 18 év feletti férfiak
40,7 %-a, míg a nők 26,3 %-a dohányzik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására.

A dohányzás rengeteg negatív hatása ellenére sokan félnek a leszokástól azért, mert az közismerten súlynövekedést okoz. Eddig keveset tudtunk ennek a folyamatnak a hátteréről. A Yale School of Medicine munkatársai nemrég választ találtak erre a kérdésre. Egy antidepresszáns gyógyszer kísérletei közben arra lettek figyelmesek, hogy a kísérleti egerek a szer hatására kevesebbet ettek. A további vizsgálatok kiderítették, hogy a hatás a hipotalamusz egy speciális területének az pro opio melano cortin (POMC) aktiválásával függ össze. Ez az idegsejt köteg, csökkenti az étvágyat, illetve a jóllakottság érzését növeli. A további kísérletek rámutattak, hogy a nikotin aktivál egy speciális idegcsoportot, ami a hipotalamusz POMC régiójának aktivációját váltja ki.

„Sajnos a dohányzás segít elkerülni az elhízást. Sokan mondják azt, hogy nem szoknak le a dohányzásról, mert félnek az annak következtében fellépő súlynövekedéstől. Ez az új gyógyszer remélhetőleg segíteni tud ezen a problémán és a nemdohányzóknak is megoldást nyújthat a súlyproblémáik kezelésére” - mondta Marina Picciotto neurológus professzor a kutatás vezetője.

Science Daily 2011. június 10.
Bódi BalázsCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés