2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Neuronok bőrsejtekből - 2017-10-17 19:20:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Neuronok bőrsejtekből

Fibroblasztok – a bőrben, legnagyobb számban jelen lévő sejtek, amelyek az extracelluláris mátrix képződésében es a sebgyógyulás folyamatban létfontosságúak, úgy tűnik az idegrendszeri betegségek kutatásában is komoly szerepet fognak kapni. A Cell 2017 szeptemberi számában Yoo professzor csoportja a Washington University, St. Louis-i Fejlődésbiológiai Tanszékén sikerrel programozott át egészséges emberekből elszigetelt fibroblasztokat, neuronokká és mozgató neuronokká.

Maga az eljárás mikroRNS-eken es transzkripciós faktorokon alapszik: miR-9/9 és  miR-124 egy “alap” neuronális állapotot hoznak létre a kezelt sejtekben epigenetikus változtatásokkal a genomban, és lehetővé teszik a specializációs gének kifejeződését. Ha mozgató neuront szeretnénk létrehozni, akkor az ISL1 es LHX3 transzkripciós faktorok segítségével harminc nap alatt mozgató neuronokká „transzformáljuk” át a bőrsejtjeinket. Ha tehát a sejtnek megfelelő kombinációban adjuk a megfelelő faktorokat, akkor lehetséges az egyik állapot genetikai programját megszüntetni, és elindítani egy másikat, hogy a sejt egy egészen más sejttípussá differenciálódjon. Yoo professzor ezt azzal a hasonlattal szemléltette, hogy egy házat bontás helyett inkább renoválnak és átépítenek, anélkül, hogy az alap struktúrákhoz hozzányúlnának.
 
Ezek az eredmények a sejtdifferenciálódás folyamatának mélyebb megismerésén kívül komoly hatással lehetnek súlyos, és kevésbé ismert neurodegeneratív betegségek kutatására is.  A neurodegeneratív betegségek kutatásának egyik legnagyobb problémája, hogy nehéz emberi sejtekhez jutni: élő alanyból – érthető okokból - problémás az izolálásuk, és az ősejtek felhasználása ugyancsak etikai gondokba ütközik. A már differenciálódott sejtek “átprogramozása”, vagy éppen a pluripotens ősejtek képzése éppen ezért nagyon is vonzó alternatívák a kutatók számára. A Yoo professzor által publikált eljárással ráadásul az alannyal megegyező “életkorú” sejtekhez jutnak. Mivel egyes neurodegeneratív betegségek eltérő életkorban alakulnak ki, nagyon is lényeges, hogy milyen idös sejteket vizsgálnak a laborban; ezzel a megközelítéssel ezt a problémát kikerülik, hiszen csak a megfelelő életkorú és nemű embertől kell bőrmintat venni.

Forrás: Cell

Kép

2017. október 17.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés