2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Nem nő a gyógyítási alapdíj - 2010-03-10 14:50:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Nem nő a gyógyítási alapdíj

Átlagosan 10-15 százalékos bevételkiesést okozott a kórházaknak a finanszírozás megváltoztatása, ezt nem lehet spórolással kompenzálni – állítja Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Januárban ugyan egyhavi pluszfinanszírozást (39,5 milliárd forint) kaptak az egészségpénztártól, ám azt a 100 milliárdos adósságot görgető intézmények többsége a tartozások kiegyenlítésére fordította.

Az elnök szerint a legnagyobb költség a kórházakban a 60-65 százalékos bérhányad, ám a 13. havi juttatás megszűnésével ez némileg módosulhat. Annál inkább, mert az intézmények többsége a magas adóvonzat miatt megszüntette a cafeteriajuttatásokat is. Szükség lenne a tényleges költségekhez igazítani a tb-díjakat (erről tavaly részletes elemzést is végeztek), és növelni kellene az immár negyedik éve 146 ezer forintos, egy betegesetre jutó gyógyítási alapdíjat – tette hozzá.

Az alapdíj az idén nem változik, annak összegét is rögzítették a kormány és a szakmai szervezetek múlt évi megállapodásában – közölte lapunkkal az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. Erről a kórházak szakmai szervezeteivel tavaly októberben egyeztek meg. E szerint – a januári pluszfinanszírozás mellett – tavaly 10,5 milliárd többletpénzt is kaptak. Megállapodtak az aktív fekvő betegeket gyógyító kórházakban végezhető teljesítmények keretszámáról is, ezt kiosztották a kórházaknak.

A minisztérium sajtóosztálya arról is tájékoztatott, hogy a kormány és a szakszervezetek megállapodása alapján a közalkalmazotti státusban foglalkoztatott egészségügyi dolgozók keresetkiegészítést kapnak. Ennek első esedékes részletét az OEP februárban átutalta, az erre szánt összeg nem érinti a múlt év őszén kötött megállapodást.

vg.hu
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés