2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Nem invazív agyi stimuláció a jobb vizuális memóriáért - 2010-08-16 01:22:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Nem invazív agyi stimuláció a jobb vizuális memóriáért

Vizuális memóriánk hajlamos a hibákra, bár az autizmusban szenvedő embereké jóval kevésbé. Nemsokára, azonban, már senkinek sem lesz olyan nehéz felkészülni például egy vizsgára. A megoldást a University of Sydney kutatói szolgáltatják, akik kísérletükkel elsőként mutatták be, hogy egészséges emberek vizuális memóriája nem invazív agyi stimulációval nagymértékben fejleszthető.

Technikájuk transzkraniális közvetlen áram stimulációt alkalmaz (transcranial direct current stimulation, tDCS), melyben elektródák segítségével gyenge elektromos áramot vezetnek a fejre. A módszer ideiglenesen megnövelheti, vagy csökkentheti egy specifikus agyterület aktivitását, és korábbi, önkénteseken végzett kísérletekben azt mutatták, hogy felerősíti a verbális és motorikus képességeket.

Richard Chi és a Centre for the Mind, University of Sydney munkatársai folytatni akarták a kutatást, hogy kimutassák, hogy léziók a bal elülső halántéklebenyben (anterior temporal lobe, ATL) a vizuális memória és az észlelés fejlődéséhez vezethetnek, hasonlóan néhány autista ember képességeihez. A csapat arra volt kíváncsi, hogy ennek a területnek a gátlása tDCS segítségével szintén fejlesztheti-e a memóriát.

Ennek vizsgálatára a csapat 36 önkéntesnek egy tucat „tanuló” diát mutatott, melyek tele voltak különböző számú, elrendezésű, színű és méretű alakzatokkal. Aztán öt „teszt” dia következett. Ezek közül kettő mintázata olyan volt, mint a tanuló diákon lévők, kettőé teljesen új volt, és egyé hasonlított a tanuló diákéra. A résztvevőket arra kérték, hogy azonosítsák azokat a teszt diákat, melyeket már láttak, először agyi stimuláció nélkül.

Majd az önkénteseket három, tizenkét fős csoportra osztották. A feladatuk ugyanaz volt, de most már agyi stimuláció után. Az egyik csoport úgynevezett anód tDCS-t (ami serkenti az aktivitást) kapott a jobb elülső halántéklebenyen és katód tDCS-t (ami gátolja az aktivitást) a balon. A második csoport ellentétes polaritású stimulációt kapott, míg a harmadik placebo kezelést, vagyis nem stimulálták agyuk egyik területét sem.

Az első csoport teljesítménye több, mint kétszeresére nőtt a kezelés után, vizuális memóriájukban 110%-os fejlődést tapasztaltak. A második és harmadik csoport tagjainak teljesítménye nem mutatott fejlődést. A kutatók eredményeiket a Brain Research folyóiratban közölték.

Ismert, hogy a bal ATL többek között az összefüggések értelmezésében kulcsfontosságú, míg a jobb ATL a vizuális memóriával áll kapcsolatban. Chi csapata úgy véli, hogy a bal ATL aktivitásának gátlása csökkenti a hibákat a vizuális memóriában úgy, hogy csökkenti az összefüggések megértése által a felismerésre kifejtett zavaró hatást. Ez, a jobb ATL megnövekedett aktivitásával együtt lehetővé teszi, az ember tökéletesen ismerje az egyes mintázatok összes részletét. További vizsgálatok, melyekben a kutatók a halántéklebenyeket külön-külön stimulálják, segíthetnek elkülöníteni a háttérben működő mechanizmusokat.

Korábbi, ugyanilyen feladatot tartalmazó, de tDCS nélküli kísérletben részt vevő autisták felülmúlták a nem autista embereket, közel ugyanakkora eltéréssel, mint fent leírt a kísérletben.

Chi szerint a jövőben lehetséges lesz, hogy tDCS-t „egy gondolkodó sapka kifejlesztésére használják, ami megkönnyíti a tanulást.”

New Scientist, 2010. augusztus. 13.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés