2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Négylábú influenza-teszt - 2010-08-31 13:30:25 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Négylábú influenza-teszt

A bomba- és kábítószer kereső kutyáknak hamarosan új kollégája lehet. A kutatók egy kísérletben egereket tanítottak be, hogy képesek legyenek madárinfluenzával fertőzött kacsák ürülékét azonosítani. A vándorló kacsa- és lúdfajok hordozói és terjesztői az influenzavírusoknak, rajtuk keresztül a vírus nagy területen szétszóródhat, és más fajokat is megfertőzhet. 

A kutatók a tanulmányról az American Chemical Society (ACS) 240. ülésén számoltak be. Az új eljárás olyan négylábú „bioszenzorok” kifejlesztése előtt nyithat utat, melyek képesek figyelmeztetni a járványok kitörése előtt.

Bruce A. Kimball, az eredményekről beszámoló kutató szerint „valószínűleg kutyákat is ki lehetne képezni arra, hogy különböző betegségeket, illetve egészségi állapotokat felismerjenek.”

Kimball munkatársaival a Monell Chemical Senses Center laboratóriumában végzett labirintuskísérleteket egerekkel. A labirintus egy pontjára fertőzött kacsaürüléket helyeztek, és az egereket megjutalmazták, ha megtalálták azt. Abban az esetben, ha az egerek egészséges állattól származó székletet találtak, nem járt jutalom. A kísérlet végére az egerek teljes bizonyossággal képesek voltak azonosítani a fertőzött mintákat.

 „Két felhasználási területen szeretnénk alkalmazni eredményeinket. Egyrészt szeretnénk kutyákat kiképezni, hogy nagymennyiségű ürülék- talaj- illetve egyéb terepen gyűjtött mintából kiszűrjék az influenzavírusok jelenlétét, így korán felkészülhetünk egy esetleges járvány kitörésére. Másrészt azonosítani szeretnénk azokat a specifikus szagmolekulákat, amelyek alapján kísérletünkben az egerek képesek voltak felismerni a fertőzött mintákat. Így olyan laboratóriumi és terepi eszközök fejlesztése előtt nyílna meg az út. amelyekkel könnyebben detektálható lenne a vírus felbukkanása.”

ScienceDaily (Aug. 30, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:
Csak egy szúnyogcsípés! - Repülő injekciós tűk
Karnyújtásnyira az univerzális influenza vakcinától

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés