2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Nanorészecskékkel a rák ellen - 2010-07-12 16:07:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Nanorészecskékkel a rák ellen

A daganatok elleni küzdelem nagy kihívást jelent a kutatóknak. A jelenleg használt kemoterápiás szerek többsége ugyanis aligha mondhatók daganatra szelektívnek, így komoly mellékhatásokkal jár az alkalmazásuk. Kaliforniai kutatóknak a nanotechnológia eszköztára segítségével úgy látszik, sikerült megtalálniuk a módját, hogy a daganatellenes gyógyszereket hogyan jutassák el célzottan az érintett sejtekhez.


Az egészséges sejtek onnantól tekinthetők daganatos sejteknek, ha az osztódásuk ellenőrizetlenné válik, immortalizálódnak, és életük gyakorlatilag függetlenedik a szervezet kontroll mechanizmusaitól. A daganatgátló gyógyszerek többsége vagy az anyagcsere, vagy a sejtosztódás gátlásán keresztül pusztítja el a tumorsejteket, ennél fogva viszont a szervezet egészséges sejtjeit is komolyan károsítják, hiszen ezek szelektív célba juttatása máig nem megoldott.

Az UCLA kutatói Fuyu Tamanoi és Jeffrey Zink vezetésével elsőként alkalmaztak in vivo olyan nanorészecskéket, amelyek képesek a megfelelő kemoterápiás szereket a felszínükön lévő pórusokban megkötni, és egyben célzottan a daganathoz eljutni: felszínükön ugyanis speciális molekularészleteket hordoznak, amelyek segítségével szelektíven köthetők a tumorsejtekhez. Az általuk kifejlesztett mezoporózus szilika nanorészecskék (MSN) ráadásul legkésőbb az alkalmazásukat követő negyedik napon a vizelettel vagy a széklettel együtt ki is ürültek a kísérleti egerek szervezetéből.

A kutatók szerint a nanorészecskék sok fontos tulajdonsággal bírnak: egyrészről képesek hihetetlen affinitással célba venni a tumorsejteket, és egyúttal kikerülik, hogy a szervezet hamar ártalmatlanítsa őket; nem utolsó sorban pedig az "üres" nanorészecskék az emésztő- és kiválasztórendszeren keresztül hamar távoznak a szervezetből.

Jeffrey Zink szerint a szilikarészecskék alkalmazása óriási lehetőségeket rejt magában. Mivel mind a részecskék, mind pedig a hordozott gyógyszerek széles skálán módosíthatók, ezek a nanorészecskék hamar válhatnak hasznos gyógyszerszállító gépezetekké. Nem utolsó sorban pedig fontos, hogy a hatékony célba juttatás miatt a gyógyszerek dózisa is jobban optimalizálhatóvá válhatna. 

A kutatók eredményeiket a Small című folyóiratban publikálták.


ScienceDaily, 2010.07.11

Szlávik Attila


További cikkeink a nanotechnológia világából:
Gyógyítás nanorobbantással
Sikeres géncsendesítés emberben
Áttörés a DNS nanotechnológiában
DNS-ből készült a világ legkisebb robotja

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés