2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Na most majd jöhetnek a génmódosított növények? - 2010-03-07 18:10:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Na most majd jöhetnek a génmódosított növények?


Az EU-bizottság engedélyezte az Amflora génmódosított burgonyafajta termesztését az ­unióban ipari hasznosítás céljából.

A bizottság viszont hasonlóan döntött a Monsanto három GM-kukoricafajtájának importjáról, feldolgozásáról, illetve élelmiszerek és takarmányok előállításában való felhasználásáról is, írja a nol.hu portál.

Ez akár mérföldkő is lehet az unióban, hiszen az Amflora termesztésének engedélyezésével Brüsszel 12 éve első alkalommal adott engedélyt egy génmódosított növény termesztésére. Nagyon úgy tűnik, hogy a mostani lépéssel az uniós döntéshozók a szervezet lemaradását kívánják mérsékelni. A Mezőgazdasági Biotechnológiai Alkalmazások Nemzetközi Szolgálatának (ISAAA) legfrissebb jelentése szerint ugyanis számottevő előrelépés mutatkozik mind a négy fő GM-növény termesztésében.

A GM-szója például immár e növény globális vetésterületének több mint háromnegyedét teszi ki, míg a GM-kukorica a teljes terület negyedét foglalja el. Willy de Greef, az ­EuropaBio (a biotechnológiai ipart tömörítő szervezet) főtitkára az ISAAA-jelentésére reagálva ki is jelentette: ezek a számok újra a GM-növények alkalmazását igazolják. Európa pedig egyelőre kimaradt ebből a fejlődésből. A fejlemények alapján ugyanakkor nyílvánvaló, hogy az unió már nem szeretne kimaradni a virágzó GM-bizniszből.

Nem sokat váratott magára a Greenpeace környezetvédelmi szervezet válasza sem. Kedd délután felszólították Bajnai Gordon miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert-, valamint Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy sürgősen hozzanak vetési tilalmat Magyarország területén az Amflora burgonyára vonatkozóan.

Hasonló módon reagált a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország sajtóközleményében

Az Európai Bizottság közleménye szerint egyébként az Amflora olyan gént tartalmaz, amelynek hatására, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) megállapítása szerint bizonyos antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képesség alakulhat ki.

A Greenpeace viszont úgy látja a génmódosított növény elfogadhatatlan kockázatot jelent mind az emberi fogyasztókra, mind az állatokra, mind a környezetre. A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország szorgalmazza, hogy a kormány - a MON810-es génmódosított kukorica korábbi tilalmához hasonlóan -, élve az EU jogszabályok által biztosított védzáradék lehetőségével, hirdessen termesztési tilalmat Magyarországon az Amflora burgonyára is.

A génmódosított burgonyával kapcsolatban egyértelmű egészségügyi kockázatok merülnek fel, nincs rá garancia, hogy a gének nem jutnak be a táplálékláncba - idézi a közlemény Fidrich Róbertet, a szövetség programfelelősét.

nol.hu
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés