2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Működhet a siketség gyógyítása az őssejt terápiával - 2012-09-18 09:48:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Működhet a siketség gyógyítása az őssejt terápiával

Süket futóegerekkel dolgozó tudósok azt állítják, sikerül korai őssejteket speciális fülsejt fejlődésre bírniuk, mely által az egerek újra képesek lettek hallani. Az állatok hallását előzetesen vegyi kezeléssel (ouabain-nal) roncsolták, melynek során a legfontosabb idegsejtek, a spirális ganglion sejtek (SGNs, spiral ganglion neurons) szenvedtek sérülést. Ezek továbbítják szőrsejtekben zajra létrejövő szignált az agyhoz.

A hallásban szerepet játszó másik elengedhetetlen sejtcsoport a belsőfülben található szőrsejtek, melyek a kívülről jövő hullám természetű hangokat elektronikus jellé alakítják és az SGN-nek adják tovább.  A csoport vezetője, Marcelo Rivolta (az Britain's University of Sheffield kutatója) úgy nyilatkozik, a csoportja megtalálta a módot, hogy az emberi embrionikus őssejteket a létfontosságú fülsejtek prekurzorává állítsák át, ezzel visszafordítva a siketséget (videó).

A korai embrió stádiumból izolált őssejtek (hESC, human embrionic stem cell) a legértékesebbek egy ilyen kutatás számára, hiszen ezek rendelkeznek a legnagyobb "sokoldalúsággal", ugyanakkor a nagy kihívás biztosítani, hogy a kívánt szövet differenciálódási útra lépjenek.

A kísérlet során két különböző típusú fibroblaszt növekedési faktorral (FGF, fibroblast growth factor) kezelték az őssejteket, hogy két szabad szemmel is elkülöníthető primordiális érzékelő sejtcsoportot fejlesszenek. A szőrsejtekhez hasonló karakterisztikával rendelkezőek szinkronizált epitheliális hallósejt progenitorok (otic epithelial progenitors OEPs) voltak, a neuron jellegűek pedig szinkronizált halló idegsejt progenitorok (otic neural progenitors, ONPs). Utóbbi sejtcsoport már beültethető az állatok fülébe.

10 hét elteltével az állatok halláskárosodása átlagosan 46%-kal csökkent, a hangokra adott agyi-aktivitást mérő elektródák mérése alapján. Az érzékelés átlagos mértéke 50 decibel körüli, amely egy csendes környezetben folytatott beszélgetés hangerejének felel meg. A javulás mértéke a szerényről a szinte teljes gyógyulásig nőtt, ami lenyűgöző, figyelembe véve a procedúrába bevont technikai kihívásokat. Számos akadályt kell még legyőzni, mire ez a laboratóriumi siker embereken is alkalmazható lesz a gyakorlatban, mint biztonságos folyamat. A kutatók azonban abban bíznak, ha ezeket az akadályokat sikerül legyőzni, az őssejt terápia a cochleáris implantátummal együtt használva, egy nap reményt nyújthat a teljesen halláskárosult emberek számára is.

Forrás: ABC Science, Nature, Speaking for research, Kép

2012. szeptember 18.

Király Kata
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés