2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mit tesz a növény, ha melege van - 2010-01-13 13:31:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Mit tesz a növény, ha melege van


A növények hihetetlenül érzékenyek a hőmérséklet változásaira, már az 1°C-os emelkedést-vagy csökkenést is képesek érzékelni, s arra megfelelőképpen reagálni. A Cell január  8.-i számában megjelent publikáció feltárja, hogyan is történik mindez.

Régóta ismert, hogy a növényi szervezetek mennyire jól tudnak egyből alkalmazkodni a megváltozott hőmérsékletű környezethez. Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy ezért több száz gén felelős, amelyek egymást aktiválják, míg más géneket deaktiválnak, illetve, hogy fontos szerephez jutnak a hisztonok és a nulkeoszómák.


A hisztonfehérjék A DNS-készlet (genom) "becsomagolásának", azaz a kromoszómákká való összetömörülésnek fontos képviselői, ismert formái a H1, H2A, H2B, a H3 és a H4, valamint tudunk archaeális hisztonok létezéséről is. Első lépésként a DNS a hisztonokra tekeredve létrehozza a nukleoszómákat, aminek következtében a hosszú DNS-fonal gyöngyfüzérszerű képletet alkot. Ez a kromatinfibrillum. Ezután a nukleoszómák egymáshoz kapcsolódva feltekercselik a kromatinfibrillumokat, majd utolsó lépésként egy állványzatszerű fehérje szerkezeten az egész struktúra sugárirányú hurkolódásokon megy keresztül. A folyamat végére a DNS-készlet eredeti hosszánál akár nyolcezerszer kisebbé alakulhat. A létrejött struktúra annyira összetömöríti a DNS-t, hogy az általa kódolt génekhez semmiféle génaktiváló vagy -deaktiváló ágens nem képes hozzáférni. A sejtciklus azon szakaszaiban - amikor a sejtek növekednek, fejlődnek, vagy épp adaptálódnak a megváltozott körülményekhez- a DNS-molekulák többé-kevésbé lazább szerkezetet vesznek fel, kusza szövedéket alkotnak a sejtmag belsejében. Ilyenkor nyílik lehetőség a különböző gének ki-, illetve bekapcsolására, vagyis azoknak a folyamatoknak a kialakítására, amelyek a teljes sejt működését irányítják.

Philip Wigge, a John Innes Centre (www.jic.ac.uk) kutatója és munkatársai megállapították, hogy a növényekben van egy speciális, másutt elő nem forduló hiszton, a H2A.Z-nek nevezett fehérje, amely a DNS-t még szorosabban tömöríti, mint az eddig ismertetett hisztonok. Ha a hőmérséklet emelkedik, a fehérje lehetővé teszi bizonyos helyeken a DNS kicsomagolódását, ekkor egyes gének bekapcsolódnak, míg mások kikapcsolódnak. Ennek pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, Wigge szerint a megváltozott struktúra létrejöttekor felszabadulnak olyan helyek a DNS-en, ahová az egyes gének aktivátor, illetve represszorfehérjéi tudnak kötődni, így a folyamatban több száz fehérje és gén vesz részt. A kutatócsoport lokális DNS kicsomagolódásokról számol be, amelyek csak akkor mennek végbe, ha változik a környezet hőmérséklete.

Wigge-ék modellnövénye az Arabidopsis thaliana volt, amely nem kifejezetten hőmérsékletváltozás-érzékeny. Jó távlati cél lehet szenzitívebb növényekkel végzett kutatások megkezdése, illetve fontos takarmánynövények-mint amilyen az érzékeny kukorica-hőellenállóbbá tétele. Ez a felfedezés a világ élelmezésre és mezőgazdaságára nézve is átütőnek bizonyulhat, ha a további vizsgálatokat siker koronázza.

ScienceDaily- a Science Magazin online kiadása (http: www.sciencedaily.com)

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés