2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Milyen az egészséges ember vírusflórája? - 2014-09-30 13:18:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Milyen az egészséges ember vírusflórája?

Egy új kutatás szerint betegséget előidéző vírusok is megtelepedhetnek az ember testfelszínén vagy a szervezetében anélkül, hogy bármiféle tünetet váltanának ki, mint például orrfolyás, köhögés vagy egyéb szimptómák, állítják a St. Louis-i Washington University School of Medicine kutatói. "Egy átlagos, egészséges egyén nagyjából a vírusok öt különböző típusát hordozza" -áll a cikkben, mely a BioMed Central Biology online hasábjain jelent meg. Ez a kutatás az első, amely átfogóan (metagenomikai módszerrel) vizsgálja a vírusok (DNS vírusok) diverzitását egészséges felnőttekben.

"Majdnem mindenki tisztában van azzal, hogy az emberekben egy normál baktériumflóra van jelen"- kezdi ezzel Gregory Stroch a Division of Pediatric Infectious Diseases virológusa. "Sok emberben felvetódhet a kérdés, hogy akkor ennek létezik egy virális megfelelője is, de egyértelműen pontos választ eddig nem tudtunk adni. Most már tudjuk, hogy beszélhetünk egy normál vírusflóráról is (normal viral flora), amely meglepően fajgazdag. "A kutatásban 102 egészséges fiatal, 18 és 40 év közötti felnőttől vettek mintákat 5 testtájról: orrüreg, bőr, szájüreg, székletminta és hüvely. A vizsgált személyek egyenlően voltak elosztva a nemek arányát illetően.

Legalább egy vírus volt kimutatható a minták 92%-ban és némely egyén 10, de akár 15 vírust is hordozott. "Le voltunk nyűgözve a detektált vírusok számát illetően"-mondja Kristine M. Wylie. A kutatók az összegyűjtött virionok DNS-ét megszekvenálták  és azt találták, hogy minden egyének különböző virális ujjlenyomata van. A vizsgált egyének közel felétől kétszer vagy háromszor is vettek mintákat különböző időkben és azt vettek észre, hogy néhány vírus jelenléte stabil. A kutatók még nem tudják, hogy a vírusoknak pozitív vagy negatív hatásuk van az általános egészségi állapotra, de azt gyanítják, hogy némelyek készenlétben tartják a immunrendszer, hogy megfelelően reagáljon egy veszélyes patogénnel szemben, míg mások, a késlekedő vírusok megnövelik egy betegség kialakulásának esélyét.

Az önkéntes mintaadókat alaposan megvizsgálták, hogy egészségesek és nincs semmilyen akut fertőzésre utaló tünetük. Továbbá nem diagnosztizálták őket az elmúlt két évben humán papillomavírus (HPV) fertőzéssel és nincs aktív genitális herpesz fertőzésük sem. A minták analizálása után a kutatók a vírusokat 7 családból azonosították, közük olyan herpeszvírus törzseket is melyek nem nemi úton terjednek (dsDNS víruscsaládok: Herpesviridae, Papillomaviridae, Polyomaviridae, Adenoviridae, ssDNS víruscsaládok: Anelloviridae, Parvoviridae, Circoviridae). Például a herpeszvírus 6 (HHV-6) és 7 (HHV-7) az egyének 98%-ban megtalálható volt a szájüregeben. A papillomavírusok bizonyos törzseit izolálták a bőrminták 75%-ban és az orrüregből származó minták 50%-ban. Új vírus törzseket is találtak mindkét testájról. Nem meglepő, hogy a hüvelyben túlsúlyban van a papillomavírus, a vizsgált nők 38%-a hordozza a törzset. Ezek közül néhányuknál egy bizonyos magas kockázatú törzs van jelen, amely növelik a méhnyakrák kialakulását. Ezek a törzsek gyakoribbak voltak azoknál, akiknél a hüvelyi Lactobacillus szint alacsony volt és megnövekedett Gardnerella szintet találtak, mely baktérium kapcsolatban van a bakteriális vaginosissal. A megfázást és a tüdőgyulladást gyakran okozó adenovírus, minden testtájon gyakori volt.

 

A detektált vírustörzsek, forrás


"Valószínű, hogy a némely vírus, amit a kutatók izoláltak, az egyén látens fertőzésként szerezte évekkel ezelőtt, de több vírust is testnedvekben találtak, amiben a vírus egy indikátora egy aktív fertőzésnek. A szunnyadó vagy látens vírusok elbújnak a sejtekben és nem a testnedvekben vannak, mint a nyálban vagy az orrváladékban" -magyarázza Wylie. A továbbiakban a kutatók azt tűzték ki célul, hogy megkülönböztessék azokat az aktív vírusfertőzéseket okozó vírusokat, amelyek nem okoznak tüneteket és azokat melyek megbetegítik az embert. "Nagyon fontos, hogy ismerjük mely vírusok vannak jelen az emberben, anélkül hogy tüneteket okoznának és mely vírusok felelősek a komoly megbetegedésekért, melyek orvosi ellátást igényelnek, így hogy most már tisztább képet kaptunk a vírusok és egészséges emberek együttéléséről"-összegzi Storch.

Forrás: Phys.org

Kép


2014. szeptember 29.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés