2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
MikroRNS szerepe a szívizom regenerálódásában - 2015-03-26 09:30:25 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
MikroRNS szerepe a szívizom regenerálódásában

Az emberi szervezetet nagyon sok, úgynevezett differenciálódott sejt alkotja; ezek a sejtek specializálódnak, hogy betölthessenek egy adott funkciót (például szívizom sejtekké válnak), viszont ezzel párhuzamosan lecsökken, vagy akár el is tűnik az osztódásra való képességük. Ez azzal jár, hogy bizonyos szövetek nem képesek regenerálódni, ha sérülés érte őket. Az idegsejtek a központi idegrendszerben híresek arról, hogy egész életen át ki kell hogy tartsanak, elvégre felnőttkorban már nem osztódnak. Az előzőleg már említett szívizomsejtek ugyancsak komoly szerepet játszanak az egyed életében, és ezek a sejtek is képtelenek regenerációra.

Ez normális esetben nem probléma; ha azonban egy szívroham miatt a szív egy adott területén elhaltak a szívizomsejtek, az érthető okokból komoly következményekkel jár.

Még nem értjük pontosan, miért nem képesek a differenciálódott sejtek osztódni, és miért nem képesek bizonyos sérült szövetek, szervek regenerálódni. Elvileg semmi akadálya nem lenne annak, hogy akár teljes végtagok újra nőjenek; egyes kétéltűek (szalamandrák, axolotok) például híresek a regenerációs képességükről, és sejtszinten nem is különböznek tőlünk annyira. Óriási előrelépést jelentene, ha megfejtenénk a jelenség hátterében álló okokat; elvégre a szívizom, az agy, a gerincvelő sérülései, betegségei komoly kihívást jelentenek az orvostudomány számára.

A University of Pennsylvania-n dolgozó Morrisey professzor által vezetett nemzetközi kutatócsoport sikeresen alkalmazott mikroRNS-eket arra, hogy regenerálják szívrohamon átesett egerek szívizmait. A mikroRNS-ekről már többször is írtunk; ezek rövid, 20-25 nukleotid hosszúságú RNS molekulák, amelyek a sejtben egy RNS-fehérje komplexumot képeznek (RISC). Ezek a komplexumok képesek megkeresni a mikroRNS-el komplementer hírvivő RNS-eket, es lebontani azokat (illetve meggátolni a fehérjeátírást ezekről az RNS-ekről). Ez a rendszer a génexpresszió egyik nagyon hatékony szabályozó mechanizmusa, es az utóbbi tizenöt évben komoly forradalmat hozott a molekuláris biológia világába is. A mikroRNS rendszer segítségével bármilyen fehérje kifejeződését mesterségesen bármikor meg lehet gátolni a megfelelő mikroRNS bevitelével.

A szívizom regenerációjához a kutatók egy, az embrionális fejlődés alatt kulcsszerepet játszó, mikroRNS-hez nyúltak. Ezek a mikroRNS-ek azt a jelátviteli utat gátolják, amely az egyes szervek méretének meghatározásáért felelős; ez a jelátviteli út meggátolja a sejtek osztódását. A mikroRNS jelenlétében tehát a szívizomsejtek akadálytalanul osztódhatnak, míg hiányában a szív mérete kisebb lesz a normálisnál. (Ezt a jelátviteli utat hippo-nak, azaz vízilónak hívják.) Ezt egerekben be is bizonyították: azokban az egerekben, amelyekben ez a mikroRNS hiányzott az egyedfejlődés alatt, a szív mérete jóval kisebb volt a megszokottnál, míg azokban, ahol nagyobb mértékben és hosszabb ideig jelen volt, a szív mérete nagyobb lett.

Ha szívrohamon átesett egereket kezelték ezzel a mikroRNS-sel, a szívizom sikeresen regenerálódott, és a hegesedés mértéke minimális volt. Ha azonban a kezelés elhúzódott, a szív működésében komoly problémák álltak be. Ez arra utal, hogy az osztódó szívizom sejtek képtelenek ellátni a feladatukat megfelelően egy felnőtt szervezetben. Ha a kezelés csak átmeneti volt, a gyógyulás ugyan megtörtént, és a szív funkciója sem sérült. Úgy tűnik tehát, hogy az időzítésen sok múlik. A közeljövőben nagyobb emlősökön is tesztelni fogják ezt az eljárást, hiszen bármilyen komoly probléma is az egerek kardiovaszkuláris egészsége, a kutatók minél előbb szeretnék átültetni ezt az eljárást az emberi gyógyászatba.

Forrás: Science

Kép

2015. március 26.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés