2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mikrobiális megoldás a műanyagszennyezésre - 2010-04-04 13:05:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Mikrobiális megoldás a műanyagszennyezésre


A műanyag darabok nemcsak rosszul mutatnak az óceánban, de halálosak is lehetnek a tengeri élővilágra. A tengerparti mikróbák remek megoldást kínálhatnak a műanyag szennyezés eltüntetésére, állítja Jesse Harrison, aki kutatását Edingburgh-ban mutatta be a Society for General Microbiology tavaszi találkozóján.


A University of Sheffield és a Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science kutatói kimutatták, hogy azok a tengeri mikroorganizmusok, melyek képesek nőni a műanyag hulladékon, jelentősen eltérnek azoktól, melyek tágabb környezeti feltételek közt élnek. Nagy az esélye annak, hogy a műanyag-asszociált tengeri mikróbák rendelkeznek olyan aktivitással, mellyel hozzájárulhatnak a műanyagok vagy a hozzájuk kapcsolódó mérgező vegyületek lebontásához.


A műanyag hulladékok hosszú távú problémát jelentenek, mivel lebomlásuk akár évezredeket vehet igénybe. „A műanyagok mindennapi életünk részét képezik és eldobhatónak tekintjük őket. Így a műanyagok alkotják az emberek által termelt és az óceánokba kerülő hulladék legnagyobb tömegű és leggyorsabban növekvő komponensét” magyarázta Jesse Harrison.

A természet erőinek kitéve, idővel a műanyag darabok egyre kisebbek lesznek. Az apró, 5 mm-es vagy annál kisebb darabok („mikroműanyagok”) különösen veszélyesek, mert abszorbeálhatják a mérgező anyagokat, melyek így a kis szemcséket elfogyasztó tengeri állatok szervezetébe kerülnek.


Bár a mikróbák  fordulnak elő legnagyobb számban a tengeri élőlények közül, mégis ez az első DNS-alapú vizsgálat műanyagokkal való kapcsolatukról. Az új tanulmány a mikróbák polietilén darabokhoz való kötődését vizsgálta. A polietilént általában bevásárló szatyorként használják. A kutatók azt tapasztalták, hogy több olyan faj is gyorsan kolonizálta a műanyagot, melyek összegyűltek a felszínén és „biofilmet” hoztak létre. Érdekes, hogy a tengeri baktériumoknak csak bizonyos típusai képeztek biofilmet.


A Mark Osborn által vezetett sheffield-i csapat annak vizsgálatát tervezi, hogyan változik a mikróbák kapcsolata a „mikroműanyagokkal” a különböző tengerparti élőhelyeken. Reményeik szerint ez a kutatás hatalmas előnnyel jár majd a környezetre nézve. Harrison állítása szerint „a mikróbák kulcsszerepet játszanak minden tengeri élet fenntartásában és minden szervezet közül ezeknek van a legnagyobb esélye arra, hogy lebontsák a toxikus vegyületeket vagy magukat a műanyagokat. Az ilyen fajta kutatás segít megérteni a műanyag szennyezés globális környezeti hatásait.”


Science Daily 2010. március 31.


Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés