2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mikro-komputertomográfia a taxonómiában: rendkívül látványos új eredmények  - 2013-02-06 10:08:27 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Mikro-komputertomográfia a taxonómiában: rendkívül látványos új eredmények

Görög kutatók az ingyenesen hozzáférhető ZooKeys folyóiratban publikáltak egy majdnem 50 oldalas közleményt a mikro-komputertomográfia felhasználási lehetőségeiről az állatok rendszerezése terén. A cikkben a kibertaxonómia lehetőségeit vázolják fel a szerzők: ma már lehetségessé vált az egyes élőlényekről nagy mennyiségű és részletes fotót ill. 3D animációt, szekvenciát és egyéb adatot on-line adatbázisokban tárolni és hozzáférhetővé tenni, hogy azokat világszerte minden kutató elérhesse. Az ilyen adatbázisok, bár fejlődnek, még messze vannak a teljességtől.

A kibertaxonómia napjainkban, mikor egyre kevesebb taxonómus (fajokat leíró ill. rendszerező szakember) dolgozik világszerte, miközben a biológiai sokféleség egyre nagyobb része vész el Földünkről, mind fontosabbá válik. A ZooKeys-ben emgjelent, részben összefoglaló, részben metodikai cikkben számos példa illusztrálja, mennyire hasznos lehet a mikro-komputertomográfia felhasználása az állatok anatómiájának vizsgálatához. A szerzők tengeri soksertéjű gyűrűsférgeket vizsgáltak, majd az általuk részletezett módszerekkel 3D-s interaktív ábrákat ill. virtuális boncolásokat bemutató videókat készítettek a felvételek segítségével a példányok jellegzetes, taxonómiában jól használható anatómiai struktúráiról.

A taxonómiában a fajok nevei múzeumokban tárolt, ún. típuspéldányokhoz vannak kötve. Ezeket féltve őrzik, éppen ezért vizsgálatuk egy-egy szakember számára körülményes. Természetesen a vizsgálatok során a sok esetben több száz éves példányokkal rendkívül óvatosan kell bánni, a roncsolással járó vizsgálati módszerek pedig csak nagyon korlátozottan használhatók. A komputertomográfiás módszer előnye éppen abban rejlik, hogy nem igényli a példányok elpusztítását, ugyanakkor a mikro-CT-vel létrehozott, megfelelő minőségű 3D ábrák akár a típuspéldányok szerepét is átvehetik (mint kibertípusok). Így bármelyik kutató távolról is behatóan tanulmányozhatja egy-egy faj típuspéldányát. A módszer elterjedése nagyban felgyorsíthatná egyes állatcsoportok taxonómiai vizsgálatát. 
A kutatók remélik, hogy a micro-CT-vel vagy más módszerekkel nyert adatok segítenek majd elkülöníteni a morfológiailag szinte azonos, de genetikailag különböző fajokat egymástól, így hidat képezve a klasszikus, morfológiára alapuló taxonómia és a DNS-alapú rendszerezés között. Számos olyan állatfajt írtak már le ugyanis, melyeket közvetlen rokonaiktól csak DNS-vizsgálat alapján lehet elkülöníteni, ezeket azonban mikro-CT-s vizsgálatoknak még nem vetették alá - kiderülhet, a módszer ezekben az esetekben is jól bevethető. A mikro-CT egy további felhasználási módja a borostyánba zárt fosszíliák részletes vizsgálata.

A vizsgálatokhoz a szerzők egy modern, 11 megapixeles Röntgen-kamerával ellátott mikro-CT-t (melynek maximális felbontása 0,8 mikrométer/pixel), illetve fejlett képalkotó szoftvereket használtak, valamint összehasonlították a különböző mintaelőkészítési módszereket is. Emellett a vizsgált példányokat DNS-szekvenciájuk vizsgálatával is identifikálták.

Forrás:
ZooKeys, Kép

2013. február 6.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés