2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Miért kisebbek a hím pókok? - 2010-08-03 23:50:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Miért kisebbek a hím pókok?

Ahogyan sok élőlénynél, a pókoknál is megfigyelhető az ivari dimorfizmus jelensége, vagyis az, hogy a hímek és a nőstények alaktanilag is jelentős eltéréseket mutatnak. Ám a megszokottól eltérően náluk a hímek a kicsik és törékenyek, míg a nőstények a robosztus termetű, erős példányok. Vajon miért van ez így?


Guadalupe Corcobado spanyol kutató véletlenül találta meg a jelenségre az egyik lehetséges választ. Kutatócsoportjával a hím pókok vitorlázását tanulmányozta. A pókoknál a vitorlázás nem más, mint egy sajátos közlekedési stratégia: szövőmirigyükből egy viszonylag hosszú selyemfonalat eresztenek ki, amelynek végén megkapaszkodva utaznak arra, amerre a szél sodorja őket. (a nyár végén, ősz elején gyakori "ökörnyál" például a fiatal pókok szárnypróbálgatásainak eredménye: szintén selyemfonalat bocsátanak ki, de gyakorta megesik, hogy a tapasztalatlan, fiatal pókok nem tudnak a fonálban megkapaszkodni. Így sokszor, sok fonalat szőnek addig, amíg meg nem születik a tökéletes "utazófonál". Így tudnak a pókok nagy távolságokra gyorsan eljutni)

Corcobado és munkatársai laboratóriumban, nagyméretű szélcsatorna segítségével tanulmányozták a hím pókok széllel történő közlekedését. Tapasztalataik azt mutatták, hogy azok a fajok, ahol a kisméretű hímeknél természetes viselkedés volt a "vitorlázás", a hímek párosodási rátája kiugróan magasnak bizonyult azokéhoz képest, akik méretük miatt nem használhatták ki ezt a lehetőséget. A kutató szerint ez ékes bizonyítéka annak, hogy a kis méret ezeknél a pókfajoknál szelekciós előnyt jelent: minél kisebb a hím, annál nagyobb utat tud megtenni, aminek az eredménye az, hogy sok nősténnyel tud párosodni, szemben a nagy, méretüknél fogva vitorlázni képtelen hímekkel.

Corcobado szerint elméletük nem ellenkezik a korábbi hipotézisekkel, melyek szintén a hím és nőstények közötti extrém méretkülönbségeket próbálták magyarázni. Korábban az a feltevés volt elfogadott - és ezt a jelen kutatás sem cáfolja - hogy a nőstények mérete és a termékenységük egyenesen arányosak egymással. Mivel azonban ez a hímek extrém kis méretére nem ad magyarázatot, a kutató szerint elméletük jó eséllyel kiegészítheti a korábbi hipotéziseket.

A csoport eredményeit a BMC Evolutionary Biology hasábjain közölte.

ScienceDaily, 2010.08.03

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés