2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Miért is álmodunk valójában? - 2010-04-24 11:25:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Miért is álmodunk valójában?

Néhány eltöltött vizsgaidőszak után nem fontos bebizonyítani, hogy a tanulás utáni alvás jótékony hatással van az anyag memorizálására. Viszont azok, akik a délutáni szieszta alatt egy aktuális megoldandó feladatról álmodnak, jó eséllyel meg is oldják azt.


Az alvás alapvetően két fázisra osztható, a REM (rapid eye movement – gyors szemmozgású) és az NREM (non-rapid eye movement – gyors szemmozgás nélküli) fázisra. Mindkettőre igaz, hogy álmodunk közben: a REM fázis idejének közel 80%-ában, míg a NREM fázisnak csak 30%-ában. A két szakasz alatti álmok jellegzetességeiben jelentős különbség mutatkoznak, például a REM álmok színesek és szürreálisak, az NREM álmok pedig realisztikusak és érzelemdúsak.

Korábban humán és patkány kísérletek már kimutatták, hogy az NREM alatt újraaktiválódik a tanulással kapcsolatos agyi tevékenység, míg a REM fázis alatt nem. Alvás alatt az agy hippocampus nevű része integrálja az új információkat, mint például hogyan igazodjunk el egy virtuális labirintusban, más agyterületek pedig hasonló helyzetekre alkalmazzák ezt: hogyan igazodjuk el a formanyomtatványok kitöltésének labirintusában.

Ezeket alapul véve a Harvard egyetemen dolgozó Robert Stickgold és munkatársai munkájukban az NREM fázis álmaira koncentráltak. Azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van az álom tartalma és a tanulás hatékonysága közt. Eredményeiket a Current Biology legújabb, online kiadásában közölték.

Kísérletükben 99 személy vett részt. Először egy órát kellett gyakorolniuk egy számítógépes 3D labirintusban, mindig máshonnan indulva, közben pedig meg kellett jegyezniük egy fa helyét. Majd a csoport egy része lefeküdt aludni, míg a többiek ébren maradtak. Az alvó személyek agytevékenységét folyamatosan követték, és felébresztették őket, amikor azok már egy perce az NREM fázisban voltak, hogy kikérdezzék őket álmaikról.

Újabb szünet után az önkénteseknek vissza kellett térniük a számítógépes labirintushoz, és meg kellett találniuk a fát. Azok az alanyok, akik a pihenőt ébren töltötték, akkor sem teljesítettek jobban, ha a feladaton gondolkoztak.

Azok viszont, akik a feladatról álmodtak az NREM alatt (összesen 4 személy az 50-ből), gyorsabban megtalálták a fát, mint a többiek. Ezek az emberek álmukban vagy a labirintust látták, vagy a kísérlet körülményei idéződtek fel bennük, mint például a zene, melyet a tesztek alatt játszottak a laborban. Érdekes az is, hogy ezek az egyének az alvás előtt gyengébben teljesítettek, mint az átlag. "Az alvó agy által előidézett memóriafolyamatok azokra a kihívásokra válaszolnak legerősebben, amelyek a legnehezebbnek tűnek, vagy fontos őket megoldani" – mondja Stickgold.

A szerzők azt mondják, nem annak érdekében álmodunk egy eseményről, hogy élesebb emlékeink legyenek róla, mint ahogy azt a közvélekedés tartja. Inkább azon a véleményen vannak, hogy az emlék-reaktiváció és megerősítés az alvó agyban az élménnyel kapcsolatos álmokat idéz elő. Tehát a feladatról szóló álom inkább visszatükrözi a mögötte húzódó folyamatokat, miközben az új információk beépülnek, és miközben az agy az adott feladatra a megoldást keresi.

A csoport a következő kísérletekben szeretné elérni, hogy a résztvevők nagyobb százaléka álmodjon a feladatról. Arra is választ szeretnének kapni, hogy vajon azok is jobban teljesítenek-e, akik REM fázisan álmodnak a labirintusról?

ScienceNevs, 2010. 04.22.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés