2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mesterséges lép a szepszis kezelésére - 2014-09-19 10:31:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Mesterséges lép a szepszis kezelésére

A vérben keringő, és általános fertőzést (vérmérgezés, szepszis) okozó baktériumok és egyéb kórokozók komoly problémát jelentenek az orvostudomány számára. A világon évente 18 millió embert érintenek ezek a fertőzések, és a halálozási arány 30-50%  még a legmodernebb felszereléssel rendelkező kórházakban is. A vérmérgezés fő oka a vérben található patogének (baktériumok, vírusok, gombák, egyéb mikrobák, és azok metabolitjai) jelenlétére adott immunválasz Az adott kórokozó száma hirtelen növekedésnek indul, és az immunrendszer “túlreagálja” a  fertőzést, ami által véralvadás, keringési pangás, ödémák, szisztémás gyulladás, szövetkárosítás, és végül szeptikus sokk kialakulásához vezet megdöbbentően rövid idő alatt.
 
Az egyik probléma a szepszises esetek gyógyításával az, hogy nehéz azonosítani a fertőzésért felelős kórokozót, így a széles spektrumú antibiotikum kezelésen kívül gyakorlatilag nincs alternatív gyógymód. Ezeknek az antibiotikumoknak komoly mellékhatásaik vannak, és hosszantartó alkalmazásuk sajnos növeli a halálozási arányt. Ez a fajta kezelés ráadásul egyre több esetben hatástalan, a már az mRNS.hu-n is gyakran említett antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek terjedése miatt.

A Nature Medicine szeptember 14-ei kiadásában egy igencsak érdekes, alternatív és meglehetősen futurisztikus megközelítésről számol be Wyss Institute-ban (Boston, USA) dolgozó Donald Ingber csoportja.

A kutatók azzal a kiindulóponttal kezdték a vizsgálataikat, hogy a vérben jelenlevő patogének mennyisége jelentős mértekben felelős a szepszis kialakulásáért. Tehát, ha valahogy képesek a kórokozók számát lecsökkenteni, a fertőzés gyógyítható lesz. Eddig ezt antibiotikumokkal oldották meg; a kutatók azonban a vér testen kívüli tisztítására, szűrésére koncentráltak, felhasználva a már jól ismert dialízises kezelésekből származó tapasztalatokat. A készülék alapját, amelyet a lép felépítéséről és működéséről mintáztak, már létező technológiák képzik, amelyeket már évek óta rutinszerűen alkalmaznak különféle kutatási területeken. Nanométeres (128 nm átmérőjű) mágneses gömböcskéket használtak, amelyeket genetikailag módosított mannóz kötő fehérjével vontak be. Ez a fehérje a természetes immunrendszer úgynevezett komplement rendszerének része. Ez a vérben oldott fehérjékből álló rendszer  mintázatfelismerő fehérjéket tartalmaz, amelyek a patogénekre általánosan jellemző molekuláris mintázatokat ismerik fel –mint például az egyes szénhidrát molekulákat, amelyek megtalálhatóak mind a baktériumok, mind vírusok, gombák és egyéb mikrobák felszínén. Amint a detektor fehérjék kötnek valamihez, aktiválják a komplement rendszer végrehajtó fehérjéit, amelyek elpusztítják a behatoló kórokozót, és közömbösítik az általa termelt mérgeket.

 

 
Ha a beteg testéből kivezetett vérbe keverjük ezeket a mágneses gömböket, a felszínükön lévő fehérje fel fogja ismerni a “behatoló” szénhidrát molekulát, és köt hozzá–miáltal a kórokozó a mágneses gömb felszínéhez kötődik. A következő lépés a kórokozó eltávolítása.

Ezek a mágneses gömböket egy úgynevezett “folyadékchip” (microfluidic chip/device) belsejében választják el a vértől egy mágnes segítségével. Ezen a vér a testben lévő kapillárisokhoz hasonlóan áramlik át, majd visszavezetik a beteg testébe. A kórokozók és endotoxinok (a kórokozók által termelt toxikus anyagok) a mágnes felületén maradnak a nanogömbökhoz kötődve; a vér tehát megtisztul,
videó.
.

Ez a mesterséges szerv meglepően jól működött mind vérminták, mind élő patkányok esetében; a koncepció tehát működőképes. Ha sikerül mindezt átültetni a gyakorlatba, akkor ez komoly előrelépést jelent majd a vérmérgezéses esetekből adódó halálozások lecsökkentéseben. További felhasználási lehetőségekre is van esély: ugyanezen az elven alapuló eljárással viszonylag egyszerű lenne a gyulladásos citokinek, autoantitestek eltávolítása autoimmun betegségek esetében, vagy éppen különféle, a keringésben lévő nem kívánatos sejtek (mint például ráksejtek), akár vírusok (ebola) eltávolítása. Mindez csak attól függ, sikerül-e olyan molekulát találni, amely a célzott sejtet/molekulát meg tudja kötni.

 

Forrás:
Nature Medicine

Képek


2014. szeptember 19.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: inf3rno2014-10-07 16:42:07 
Mennyire kidolgozott a gömbök újrahasznosítása/regenerálása? Ránézésre enélkül baromi drága eljárásnak tűnik...
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés