2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mélytengeri rejtély oldódott meg: a  - 2012-09-03 09:07:33 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Mélytengeri rejtély oldódott meg: a 'szörnyű' lárva és egy különleges rák kapcsolata

A Ceratopsis monstrosa nevű, lárvaalakról leírt mélytengeri rák majdnem két évszázada igazi rejtélynek bizonyult: a furcsa alakú, főleg tengeri halak gyomortartalmából ismert ízeltlábú felnőtt alakját sosem sikerült azonosítani, egészen mostanáig.

Keith Crandall, a George Washington Egyetem biológiatanára DNS-barcoding eljárás segítségével azonosította a jellegzetes lárva rokonságát - eredményeit az Ecology and Evolution folyóiratban tette közzé. Dr. Crandall a tanulmányban kifejti, hogy a 'szörnyű' fajnévvel illetett lárva valójában egy már korábban is ismert mélytengeri, Aristeidae családba tartozó garnélával egyazon fajba tartozik.

A leírása óta nem sikerült megtalálni a közepesen mély vizekből ismert különleges lárva felnőtt megfelelőjét, mert a kifejlett egyed rendkívüli módon különbözik fiatalkori alakjától. A képen bal oldalt látható C. monstrosa erős páncélzatot visel, zömök testfelépítésű és látványos szarvszerű kinövéssel rendelkezik. Leírója 'szörnyű és torz' állatként jellemezte a lárvát, melyet a halászok és a biológusok gyakran találtak a csíkoshasú és feketeúszójú tonhalak, valamint a delfinek gyomrában. A jobb oldalon látható Plesiopanaeus ezzel szemben garnélaszerű testfelépítéssel rendelkezik és piros színű, otthona az Atlanti-óceán mély vizei.

A tudósok a 19. században kezdték el a Ceratopsis rokonságának beazonosítását - de nem volt egyszerű dolguk. Nemrég azonban Dr. Crandall hozzájutott egy frissen fogott példányhoz, melyből könnyű volt DNS-t izolálni - kutatócsoportja pedig így meg tudta szekvenálni a DNS-barcode-nak, vagyis DNS-vonalkódnak nevezett COI mitokondriális gént, hogy molekuláris genetikai megközelítéssel oldja meg a ráklárva rokonságának rejtélyét. Ezt a gént számos élőlény esetében megszekvenálták már. A különböző fajok COI-szekvenciáit több, hatalmas adatbázisban gyűjtik (a legismertebb a Boldsystems, www.barcodinglife.com), így egy-egy ismeretlen példányt több-kevesebb eséllyel be lehet azonosítani, ha annak is megszekvenálható ez a génje (ehhez a példány megfelelő konzerválásáról gondoskodni kell). Maga Dr. Crandall is számos rákfaj szekvenciáját határozta már meg, így volt kiindulási alapja a Ceratopsis vizsgálatához.

"Minthogy korábbi tanulmányok a Ceratopsis-t a Penaeoidea főcsaládba, közelebbről az Aristeidae családba tartozó garnélákkal hozták rokonságba, rengeteg mintát vettünk ezekből a csoportokból" - vázolta a kutatást a biológus. A lefuttatott analízis pedig a lárvát és a mélytengeri rákot egyazon fajként azonosította.

"Nagyon izgalmas egy 200 éves kérdést megoldani. A projekt sikerének részét képezte a szerencse, hogy begyűjtöttük a példányt; a kiváló terepi ismeretek, hogy a példányt jól konzerválják és egyáltalán felismerjék, hogy valami különlegesről van szó; a csúcstechnológiát képviselő molekuláris és analitikai eszköztár a kérdés megválaszolásához, melyekkel egyedülálló adatokat nyerhettünk, és amelyek mindössze 10 éve léteznek; valamint a kiváló adatbázis, mely az összehasonlításokhoz szükséges referenciaszekvenciákat tartalmaz."

Cikkükben a kutatók kiemelik, milyen hasznosnak bizonyul A DNS-barcoding, ez a modern technika olyan esetekben, amikor az ismeretlen faji hovatartozású lárvák kinevelése nem megoldható, illetve a morfológia és az élőhely sem segíti az azonosítást. Az ilyen lárva-adult kapcsolatok kinyomozása nemcsak a biodiverzitásról alkotott képünket teszi teljesebbé, hanem az egyes fajok biológiájáról, elterjedéséről és ökológiájáról is fontos információkkal szolgál.

Forrás: ScienceDaily
, Ecology and Evolution

2012. szeptember 3.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés