2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Mélymerülés keszonbetegség nélkül - 2012-09-28 18:00:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Mélymerülés keszonbetegség nélkül

Közismert, hogy a tengeri emlősök nagy mélységekbe tudnak merülni például a táplálékért. Az azonban rejtély, hogy ezt hogyan tudják megtenni anélkül, hogy keszonbetegséget kapnának. Kaliforniai kutatók fényt derítettek a rejtély nyitjára.

A tenger alatt nagy mélységben olyan nagy nyomás uralkodik, hogy a belélegzett levegő oldódik a vérben. Az oxigént folyamatosan fogyasztja a szervezet, viszont a nitrogén a vérben marad. Felemelkedéskor egyre kisebb nyomáson a nitrogén buborékok formájában kiválik. Lassú felemelkedésnél a buborékok aprók, és folyamatosan távoznak, viszont gyors felemelkedésnél nagy buborékok képződnek, melyek elzárhatják az ereket. Ez az állapot a dekompressziós betegség, vagy közismertebb nevén keszonbetegség, ami súlyos esetben halált is okozhat. A mélyre merülő tengeri emlősöknek is számolnia kell ezzel. Egy elmélet szerint a tüdejük összenyomásával csökkentik a dekompressziós betegség kockázatát. Azonban a jelenséget pontosan még nem dokumentálták, ahogy azt sem, hogy ez milyen mélységben következik be. A Scripps Oceanográfiai Intézet (Scripps Institution of Oceanography) kutatói pótolták ezt a hiányt.

A Brigitte McDonald által vezetett csoport befogott egy 82 kg-os felnőtt kaliforniai oroszlánfóka (Zalophus californianus) nőstényt. Elaltatták, és oxigén elektródákat helyeztek az aortájába, hogy megmérjék az oxigénnyomást, e fölé tettek egy műszert a merülési idő és mélység méréséhez, valamint egy rádió jeladót.

Ezután elengedték az állatot, és rádióadó jeleinek segítségével nyomon követték a mozgását. Negyvennyolc, egyenként körülbelül 6 perces merülésről nyertek így adatokat. Később újra befogták a fókát, eltávolították a műszereket, és elengedték.

Az aorta parciális oxigénnyomása a mélységgel nőtt, de csak egy bizonyos mélységig, átlagosan 225 méterig, ahol hirtelen lecsökkent. Minél nagyobb volt a maximális merülési mélység, annál nagyobb mélységben történt ez a csökkenés. Az oroszlánfóka tovább merült, mialatt a nyomás még tovább csökkent. A fóka átlagosan 306 méteres maximális mélységet ért el, ezután elkezdett felemelkedni. Az emelkedés során átlagosan 247 méternél az oxigénnyomás hirtelen megnőtt, majd enyhén leesett, mielőtt az oroszlánfóka elérte a felszínt.
Az oxigénnyomás hirtelen lecsökkenése a merülés során azt mutatta, hogy a fókának összeesett a tüdeje, ami a léghólyagocskák összeesésének volt köszönhető. Ezzel megváltozott a gázcsere, csökkent a vér nitrogén felvétele. A tüdő összeesésével egy levegőtartalék jött létre a felső légutakban. A felemelkedés során bekövetkezett hirtelen oxigénnyomás emelkedés az alveolusok újbóli feltöltődésére utalt. Ehhez pedig a felső légutakban tárolt tartalékot használta az állat.

A megfigyelésekből a kutatók arra következtettek, hogy, minél mélyebbre merült a fóka, annál több levegőt lélegzett be merülés előtt. Ez arra utal, hogy a fókák megtervezik a merülésüket.

Ez a kutatás segít megérteni az oxigén- és nitrogénszállítási folyamatokat más fajok, mint például a több, mint 1500 méterre merülő elefántfóka esetében is.

A cikk a Biology Letters folyóiratban jelent meg.

Forrás: PhysOrg, Kép

2012. szeptember 19.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés