2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Méhek génexpressziós változása távolság hatására - 2010-08-24 14:27:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Méhek génexpressziós változása távolság hatására

Kutatók egy csoportja mézelő méhekkel azt hitette el, hogy nagy távolságot tettek meg táplálékkeresés közben, és így rájöttek arra, hogy ekkor az állatok központi idegrendszerének egyes struktúráiban megváltozik a génexpressziós mintázat. A Genes, Brain and Behavior folyóiratban megjelent vizsgálatuk az első, mely a távolság információra reagáló géneket azonosított.

A táplálékot kereső mézelő méhek egyedülállóak, részben azért, mert olyan nyelven kommunikálnak, melyet az emberek képesek dekódolni, mondta a kutatás vezetője, Gene Robinson, a University of Illinois entomológia és idegtudomány professzora. Egy sikeres vadászat után, egy kereső méh olyan „táncot” ad elő, ami elmondja társainak, milyen irányban és milyen messze található a táplálék, és mennyire jó. A méh „körtáncot” lejt, ha a táplálék a kaptárhoz közel van, míg a „billegő tánc” nagyobb távolságot jelez.

A kutatók által használt módszer megváltoztatja a méh távolságérzékelését, miközben az egy alagúton repül át, hogy táplálékot gyűjtsön. Ha az alagút falát függőleges vonalak vagy egy sűrű mintázat díszíti, a rovar azt hiszi, nagy utat tett meg, míg vízszintes csíkok vagy egy ritkás mintázat hatására rövidebbnek érzi a távolságot, még akkor is, ha az alagút hossza nem változott. Az útja végén előadott táncából következtetnek a kutatók arra, hogy az állat milyen hosszúnak érzékelte a megtett utat.
„Ez nagyszerű példája annak, mit tanulhatunk, ha képesek vagyunk úgy manipulálni egy állatot, hogy el tudja mondani, mire gondol”, mondta Robinson.

Microarray analízissel, ami egyszerre gének ezreinek aktivitását követi nyomon, a kutatók „rövidebb” illetve „hosszabb” utat megtett méhek agydúcának génexpressziós mintázatát hasonlították össze. A csapat ezen belül két területre koncentrált: a vizuális információkat feldolgozó látólebenyekre (lobus opticus), valamint a gombatestekre (corpus pedunculatum), amik integrálják az érzékszervi információkat, emellett a tanulásban és az emlékezésben van szerepük.

Az ún. S-S méhek újra és újra „rövid”utat tettek meg, míg az S-L méhek „rövid” távolságon edződtek, majd „hosszú” alagútban kellett repülniük. A két csoport agyi génexpressziós mintázata, az, hogy mely gének vannak ki- illetve bekapcsolva, melyek aktivitása nagyobb illetve kisebb a tapasztalat hatására, különbözött. A 29, szekvenciájára, genomban elfoglalt helyére és funkciójára nézve ismert gén szabályozása más volt az S-L méhekben, mint az S-S méhekben, vagy az optikai lebenyekben, vagy a gombatestekben, vagy mindkettőben.

Meglepő, hogy a génexpressziós mintázat hasonló volt mindkét területen. Robinson szerint ez azt jelzi, hogy az agydúc különböző részein hasonló molekuláris útvonalak vesznek részt a távolság információra adott válaszban. Mint mondta, a génaktivitás változás a gombatestekben azt jelzi, hogy néhány információ a memóriában tárolódik, „ugyanis a méheknek elég hosszú ideig kell emlékezniük az általuk megtett útra, hogy a tánc nyelvén közölhessék ezt a társaikkal.”

Ez a vizsgálat a szociális hatásokra reagáló genom tanulmányozásának új dimenzióját nyitja meg. A genom nem egy megváltoztathatatlan tervrajz az élethez, ahogy azt korábban képzelték. „Ehelyett azt látjuk, hogy a genom reagál a környezeti hatásokra, és különösen a szociálisan fontos hatásokra. Itt a világ egy másik része, ahol a genom úgy válaszol, amiről korábban nem tudtunk.”

Science Daily, 2010. augusztus 20.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés