2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Megvan a depresszióért felelős kulcsgén? - 2010-10-18 07:44:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Megvan a depresszióért felelős kulcsgén?

A depresszió a fejlődő országokban a pszichiátriai betegségek listájának éllovasa. Csak az Egyesült Államokban a lakosság közel tizenhat százalékát érinti, de ami nagyobb probléma, hogy az egyénenként eltérő neurokémiai háttér miatt nincs olyan kezelés, amely minden beteg számára megoldást jelenthetne. A Yale Egyetem kutatóinak úgy tűnik, sikerült megtalálniuk azt a kulcsgént, amely talán új terápiás lehetőségek felé fog utat mutatni.

A depresszió nehezen körülírható betegség. Nem szakavatott ember számára a depresszió sokszor ugyanazt jelenti, mint a levertség, egykedvűség, a klinikai pszichiátriában azonban több kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy felállítsák a depresszió diagnózisát, amelynek egyébként több típusa is létezik.

A betegséget többféle tényezők okozzák. Egyrészt visszavezethető belső okokra, amelyek bizonyos agyi anyagcsere folyamatok zavarát jelentik – például a noradrenalin vagy a szerotonin anyagcsere hibája -, illetve külső tényezők is kiválthatják, például lelki traumák.

Ronald S. Duman, a Yale Egyetem professzora és kutatócsoportja 21 elhunyt, korábban depresszióval kezelt páciens és 18, korábban nem kezelt személy agyából vett szövetmintákon végzett teljes genetikai szűrést. Olyan gének után nyomoztak, amelyek a depressziós személyeknél valamilyen módon eltértek a nem depressziós emberek génjeitől. Kutatásukat siker koronázta, ugyanis találtak egy gént, az MKP-1 jelűt, melynek terméke közel kétszeres mennyiségben fordult elő a betegek agyában.

Az MKP-1 génről a kutatók bebizonyították, hogy ha aktív, olyan biokémiai útvonalak működését gátolja, amelyek felelősek többek között a neuronok túléléséért és normális működéséért.

Egereken végzett kísérleteikkel azt is bizonyították, hogy ha a gént kiütik, azaz működésképtelenné teszik, az egerek sokkal ellenállóbbak lesznek a stresszhelyzetekkel szemben. Ha azonban a gént bekapcsolták és működését felpörgették, az egerek a depresszió jeleit mutatták.

A kutatók szerint felfedezésük, mely szerint találtak egy gént, amely központi szerepet tölt be az agy biokémiai egyensúlyának fenntartásában és az idegsejtek egészséges működésében, a közeljövőben újfajta gyógyszerhatóanyagok célpontjává is válhat. Ha ugyanis sikerül minden kétséget kizáróan bizonyítani és teljesen leírni a gén szerepét a depresszió folyamatában, a gén működésének gyógyszeres szabályozásával a betegség könnyen gyógyíthatóvá válhatna.

A kutatók eredményeiket a Nature Medicine hasábjain közölték.

EurekAlert!, 2010. 10. 17

Szlávik Attila


Hasonló cikkek:

A depresszió és magas vérnyomás közötti kapcsolat függ az inszomniától és az alvás időtartamától
A "mesterséges jókedv" kockázatos lehet
Egy csodálatos elme
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés