2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Megtalálták a haj növekedéséért felelős egyik gént - 2010-04-19 10:49:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Megtalálták a haj növekedéséért felelős egyik gént

Az emberi haj és testszőrzet – hasonlóan az állatokhoz, bár némiképp módosult formában – fontos hőszabályozó és védő szerepet tölt be, nem utolsó sorban pedig a szociális interakciókban is kiemelkedő szerepet játszik. Sokáig nem volt világos, hogy mi a haj és szőrnövekedés genetikai háttere, ám svéd kutatók úgy látszik, megtalálták a választ.


A haj és szőr növekedéséért a haj-folliculusok felelősek, melyek már magzati korban kialakulnak. Minden egyes folliculus folyamatos érési ciklusokon megy át, amelyek növekedési (anagén), reszorpciós (katagén) és nyugalmi (telogén) fázisokból állnak. A haj- és szőrhosszt alapvetően a növekedési fázis hossza határozza meg, melyet mindig egy nyugalmi fázis követ. Amikor a folliculus ezután újra anagén állapotba lép, a régi haj kihullik, és egy új hajszál indul növekedésnek. Ennek a periodikus működésnek a szabályozása pontosan nem ismert, oka viszont feltételezhetően az, hogy a szőrnövekedés az évszakok változásait kövesse.

 Az Umeå University kutatói Leif Carlsson vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy mi a hajnövekedés pontos oka, vagyis mi az a szignál, ami a folliculusokat a fent leírt periodikus működésre készteti. Kutatásaik során azonosították az Lhx2 névre keresztelt gént, melyről kimutatták, hogy a hajnövekedés szabályozásának transzkripciós faktora, vagyis az egész folyamat elindításáért és leállításáért – tehát a nyugalmi periódus fenntartásáért is – felelős gén. Az Lhx2 aktív a növekedési periódusban, és inaktív akkor, amikor a folliculusok nyugalmi fázisba kerülnek, ám hiányzik azokból, amelyek nem képesek hajszálat növeszteni.

A Lhx2 felfedezése csak egy kis lépés a hajnövekedés pontos megértése felé és nagy ugrás is egyben, ugyanis a gén az egész növekedési folyamat alfája és omegája, hisz elindítja és leállítja azt. A kutatók remélik, hogy a szabályozásban részt vevő többi gén ismeretében majd orvosolható lesz az öröklött hajhullás, vagy jobban megértik, hogy a korral együtt miért fordul elő oly gyakran – főleg férfiaknál – a kopaszodás. A kutatók eredményeikről a PLoS Genetics április 18-i online kiadásában számoltak be.

ScienceDaily 2010.04.18

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés