2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Megrázó történet - 2010-01-08 02:09:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Megrázó történet

Japán tudósok nem mindennapi kutatási eredményről számoltak be a Heart tudományos folyóiratban. Mint köztudott, a Japán szigetek a pacifikus hegységrendszer szeizmikusan aktív területén fekszenek, ennek következtében gyakoriak a földrengések, vulkanikus tevékenységek.

A kép illusztráció


2004-ben, 6,8 erősségű (Richter skála) földrengés rázta meg Niigata tartományt (Chuestu regió), amely az egyik legnagyobb földrengés volt az elmúlt évtizedek során Japánban. A földrengés során 68 ember meghalt, közel ötezren sérültek meg és százezrek maradtak fedél nélkül.

Korábbi tanulmányokban, szintén Japán kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a földrengés sújtotta területeken az akut miokardiális infarktus (AMI) gyakorisága jelentősen megemelkedett a földrengés utáni néhány héten belül.
Azt azonban ez idáig nem vizsgálták, hogy a hosszútávon (min. 3 év), hogyan változik a kardiovaszkuláris morbiditás a földrengés sújtotta területeken. Nakagawa és mtsai. a Niigata-Chuestu földrengés és a AMI közötti kapcsolatot tanulmányozta a földrengés utáni időszakban.

A munkacsoport elkülönített egy kontroll területet és egy katasztrófa sújtotta területet, ahol a földrengés epicentruma (11 város) volt. 1999 és 2007 közötti (5 évvel a katasztrófát megelőzően, ill. 3 éven azon túl) adatokat gyűjtöttek a kontroll és földrengéses területen bekövetkező halálesetekről.

Kutatásuk meglepő eredményeket szolgáltatott; a katasztrófa sújtotta területeken szignifikánsan megemelkedett a miokardiális infarktusban elhunytak száma a földrengés után, míg a kontroll területen nem tapasztaltak semmilyen változást a két időszak között (a két területen élő populációk átlag kora között nem volt különbség).

Mindkét nem esetén hasonló mortalitást tapasztaltak, azonban a férfiaknál a halálozás a földrengést követő 2.-3. évben emelkedett meg, míg a nőknél ezzel ellentétben az első évben volt jelentős.

A kutatók feltételezik, hogy a pszichés stressz során olyan faktorok, kémia anyagok, károsító szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek akár alapját képezhetik különböző koronária ereket érintő megbetegedéseknek. Azonban, olyan tanulmány még nem született, ahol a földrengések után valóban mérték volna, melyek ezek az endogén anyagok (hangsúlyozandó, hogy ezek nem „földrengés” specifikusak) és ezek akár rövid akár hosszú távon, hogyan vezetnek a fatális kimenetelű infarktus megjelenéséhez.

Így ha sikerülne olyan biológiai markereket találni vagy akár segíteni lelki tanácsadással, felszínre hozni a borzalmakat, amiket ezek az emberek átéltek, akár még sok száz-ezer ember lenne megmenthető az amúgy is súlyos katasztrófa után.

Heart 95:2009-2013,2009

Kiss Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés