2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Megfertőzhetjük a Marsot - 2010-04-30 07:33:32 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
Megfertőzhetjük a Marsot

Az űreszközökön gyakran előforduló baktériumok képesek lehetnek túlélni a Marson uralkodó mostoha viszonyokat, így előfordulhat, hogy akaratlanul földi létformákkal fertőzzük meg a vörös bolygót.


A NASA fő célkitűzései között továbbra is szerepel az élet utáni kutatás a Marson. Hogy az eredeti állapot fennmaradhasson, a Marsra küldött űreszközök sterilizálására kiemelt figyelmet fordítanak, hogy megakadályozzák a bolygó beszennyezését.

A csíramentesítésre tett erőfeszítések ellenére azonban a közelmúlt vizsgálatai kimutatták, hogy változatos mikrobiális társulások maradhatnak fenn az űrhajók, műholdak belsejében. Az űreszközöket összeszerelő üzemek steril viszonyai gondoskodnak arról, hogy csak a legellenállóbb, legnagyobb tűrőképességű fajok éljenek túl. Ilyenek tipikus túlélők általában az Acinetobacter, Bacillus, Escherichia, Serratia és Streptococcus fajok közül kerülnek ki.

A University of Central Florida kutatói Bonnie J. Berry vezetésével a vörös bolygón uralkodó viszonyokat reprodukálták (szárazság, alacsony nyomás, alacsony hőmérséklet, UV-sugárzás), hogy megvizsgálják két, az űreszközökben tipikusan előforduló baktériumfaj, az Escherichia coli és a Serratia liquefaciens túlélési és szaporodási képességét a marsi viszonyok között. Az egy hetes vizsgálat végeztével úgy tűnik, hogy bár a szaporodása gátolt, az Escherichia coli képes túlélni a Mars felszínén uralkodó viszonyokat az olyan élőhelyeken, amelyek némi védelmet nyújtanak az UV-sugárzással szemben (pl. porral vékony rétegben fedett zugok, vagy az űreszközök sugárzástól védett szegletei).

Ha a mikrobák képesek hosszabb távon túlélni a Marson, kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy csíramentes eszközöket juttassunk a bolygóra, hiszen a földi élőlények jelenléte egyrészt megnehezíti a kutatást az idegen létformák után, másrészt ki is szoríthatja azokat eredeti élőhelyükről. „Szükséges volna a mikrobák szélesebb körét megvizsgálni, hogy kiderítsük, mely fajok lehetnek képesek a túlélésre egy idegen bolygón, így sikeresebben védekezhetünk ellenük az űreszközök összeszerelésekor”- mondják a kutatók. Lehetséges azonban, hogy már késő, és a földi élet magvai rég ott nyugszanak a Mars vörös homokjában.

A kutatásról az Applied and Environmental Microbiology című folyóirat áprilisi cikke számol be.

ScienceDaily (Apr. 28, 2010)


Borsics JózsefCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 11, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-05-09 23:53:44 
Kedves Developer, örülök, hogy tetszett!

A pánspermia érdekes elmélet, de vajon honnan jöhetett akkor az a meteor?
 
Küldő: Developer2010-05-05 13:36:07 
Szeretem az ilyen cikkeket :).

Egyébként a fenti dolgot hívják úgy a Földönkívüli életformákban töretlenül hívők, hogy "pánspermizmus". Ez azt is jelenti, hogy a földi élet egyáltalán nem biztos, hogy magán a Földön alakult ki. Mivel egyes mikrobák a leglehetetlenebb helyeken és életkörülmények közt is képesek életben maradni, elképzelhető, hogy a Föld egy aszteroida által "cipelt" mikrobatenyészet által "fertőződött meg".

A meteor becsapódott, a rajta levő mikrobák túlélték, alkalmazkodtak a Föld légköréhez, szaporodtak és beindult az evolúció.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés