2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Megfejtették egy moszat genomját: sok titokra fény derülhet.  - 2010-06-05 11:43:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Megfejtették egy moszat genomját: sok titokra fény derülhet.

Az élőlények teljes genetika kódjának megfejtése rohamléptekkel halad. A napokban például egy ősi barnamoszat, az Ectocarpus siliculosus teljes genetikai állományának megfejtése fejeződött be. A kutatók az ősi moszatfaj genomjának ismeretében próbálják megfejteni azokat az evolúciós lépéseket, amelyek a ma élő zöld növények kialakulását eredményezték.

Manapság a biológiai kutatásokban olyan élőlényeket szeretnek használni, melyek teljes genetikai állománya ismert. Ez teszi lehetővé, hogy könnyebben lehessen előállítani, vizsgálni laboratóriumi mutánsokat vagy azonosítani géneket. Ha egy organizmus teljes genetikai kódja ismert, akkor szinte törvényszerű, hogy biológiai modell-élőlény lesz belőle. Ilyen szempontból a barnamoszatok (Phaeophyceae) közé tartozó Ectocarpus - mondhatni – hiánypótló szerepet tölt be, mivel egy komplex szerveződésű, ősi, de már fotoszintetizáló eukariótát reprezentál, a szövetes szerveződés részleges elemeivel, ivaros-ivartalan nemzedékváltakozással, extrém stressztűréssel.

Az Ectocarpus siliculosus (lásd: kép) haploid genomja 214 Mbp méretű. Manapság ennek szekvenálása csak néhány hónapot vesz igénybe, ám az adatok összerendezése és értékelése 5 évébe telt egy közel 100 fős kutatócsoportnak.


Az analízis alapján a genom 16256 fehérjét kódol. Ezek közül számos fehérjecsaládot vizsgáltak, az alap-anyagcseréért felelősektől egészen az extrém tűrőképességért felelős fehérjékig.

Megállapították, hogy a moszat fotoszintetikus apparátusa alkalmazkodott a változó fényviszonyokhoz, széles spektrumban képes működni. Az Ectocarpus sok antioxidáns enzimet kódol, és így bizonnyal jobban ellenáll az ozmotikus stressznek, és tűri a kiszáradást, így túlélheti a nagy apályokat is.

A szintén apálykor fellépő, a DNS-t károsító UV-sugárzás ellen antioxidáns vegyülettekel védekeznek, ami a szárazföldi növényekre jellemző stratégia. A szekvencia-analízis során talált gyors kalcium-csatornák, és a sejtek "összeragasztásához" szükséges integrinek viszont az állati szervezetekre jellemzőek. Ez utóbbiak nem találhatóak meg az Ectocarpus közeli rokonaiban, és a szövetesedés felé mutatnak, bár egyenlőre kétséges, hogy funkcionálisak.

A genom analízisének egy másik tanulsága a fotoszintézis evolúciójára vonatkozik. A fotoszintézis kb. 3,8 milliárd évvel ezelőtt alakult ki a prokarióta cianobaktériumban. A később kialakuló eukarióta egysejtűek cianobaktériumokat kebeleztek be, amelyeket nem emésztettek meg, hanem együtt éltek velük (endoszimbiózis), így tettek szert a fotoszintézis képességére (primer endoszimbiózis).

A barnamoszatok kialakulásáról sokáig azt gondolták, hogy egy ősi heterotróf eukarióta egy vörösalgával (primer endoszimbionta) alakított ki szimbiózist (szekunder endoszimbiózis). A szekvenciaadatok viszont kapcsolatot mutatnak a zöldalgákkal is, így lehetséges, hogy a barnamoszatok egy vörösmoszat és egy zöldmoszat (a legtöbb szárazföldi növény ősei) összeolvadásával keletkeztek, ami egy újabban felmerült feltételezést igazolna.

Ezek az ismeretek új eszközöket adhatnak a kezünkbe, akár a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, akár a gyógyászatban. Általuk jobban megérthetjük a szövetesség kialakulását, a szárazföldi növények és a fotoszintézis evolúcióját.

A kutatók eredményeikről a Nature hasábjain számoltak be.

ScienceDaily, 2010.06.03.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés