2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Magasabb az organikus (bio)paradicsom antioxidáns tartalma  - 2012-07-10 21:02:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Magasabb az organikus (bio)paradicsom antioxidáns tartalma

Egy, a Barcelonai Egyetemen folytatott tanulmány kimutatta, hogy az organikus termesztésből kikerülő paradicsomok arányosan nagyobb mennyiségben tartalmaztak fenolvegyületeket, a hagyományos módszerrel termesztett mintákhoz képest.

A fenolvegyületek számos zöldségfélében megtalálható szerves vegyületek, melyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az emberi egészségre. A University of Barcelona (Natural Antioxidant Group) kutatói, Rosa M. Lamuela vezetésével bizonyította, hogy az organikus paradicsomból készült juice és ketchup polifenol tartalma magasabb (P < 0.05), mint a hagyományos paradicsomból készült termékekben.

Lamuela rámutatott, hogy a ketchup illetve juice feldolgozási folyamata során csökken a paradicsom természetes polifenol tartalma; azonban újszerű a felismerés, hogy a különböző termékek összetevői nem csupán a növény fajtájától, korától és nevelési körülményektől, hanem a termesztés során alkalmazott technológiáktól is függ. Lamuela egyetemi tanárként úgy tartja a kezeletlen alapanyagot is szükséges megvizsgálni.

A polifenolok, mint növényi eredetű természetes antioxidánsok egy ideje a táplálkozástudományi kutatások kiemelt alanyai, hiszen fogyasztásuk a kardiovaszkuláris és degeneratív betegségek, sőt akár a rák kialakulásának visszaszorításával is összefüggésbe hozható. A kutatócsoport a Daniela paradicsomfajtát vizsgálta, az összesen 34 fajta fenol vegyületet pedig folyadékkromatográfiás és tömeg spektrométeres technikák együttes alkalmazásával azonosították. A pontos fenolos karakter megállapításához többek között flavonolok (kaempferol-3-O-rutinosid, rutin, és quercetin), flavanonok (naringenin és naringenin-7-O-glükozid), flavonok (apigenin-7-O-glükozid), és hydroxycinnamik savak (ferulic sav, p-kumársav, koffeinsav, és klorogénsav) jelenlétét analizálták.
 Az antioxidánsok természetes módon, táplálékon keresztüli bevitele által a komponensek széles választékáshoz jutunk egy időben. A tudatos fajta- és termesztési mód megválasztásával nincs szükség étrend kiegészítők szedésére. A paradicsom továbbá gazdag likopinban, különböző karotinoid vegyületekben és C vitaminban is.

Organikus, vagy hagyományos?

A két termesztéstípus közötti különbség elsősorban a folyamat során használt trágyában rejlik. A talajban elérhető szervetlen nitrogén számos másodlagos metabolit és fehérje jelenlétét vagy hiányát befolyásolja. „Minthogy az organikus termesztésben nem alkalmaznak nitrogéntartalmú műtrágyákat, a növény saját védekező mechanizmusait erősíti meg, így antioxidáns tartalma is magasabb lesz” magyarázza Anna Vallverdú Queralt. Az eredményhez hozzá járul az is, hogy az organikus termesztés során az érési periódus elnyúlik, és minthogy a fenolvegyületek ezen időszak alatt termelődnek, a felhalmozódásra több idő áll rendelkezésre. „Minél nagyobb stressz hatás éri a növényt, annál magasabb a polifenol produkció”. Azt számos kutatás bizonyítja, hogy ezen antioxidánsok fogyasztása igen jótékony hatással van az egészségre. Arra azonban további klinikai vizsgálatokra és újabb bizonyítékokra van szükség, hogy az organikus gyümölcsökből készült termékek fogyasztása valóban jobbak-e az egészségnek, a hagyományos termékeknél. Lamuela tervei között szerepel egy újabb tanulmány, melyben a két termékcsoportot fogyasztó emberek alkotnák a vizsgált csoportokat.

Forrás: ScienceDaily, ACS publications
, Kép

2012. július 11.

Király Kata

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés