2020. szeptember 30. szerda
Jeromos, Örs
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Lószíngenetika 1x1  - 2013-04-24 11:46:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Lószíngenetika 1x1

2013. január 18-án a Kentucky Egyetem kutatója, Kathryn Graves (Animal Genetic Testing and Research Laboratory  igazgatója) tartott  előadást a lovak színének genetikai alapjairól. 

Egyes lófajták, például a Paint és az Appaloosa tenyésztése elsősorban szín alapján történik vagy a színeket szigorúan veszik a tenyésztésbe kerülés feltételei között. Akár az is előfordulhat például a fríz lovak esetében, hogy hogy a tenyésztésből kizárják azokat az egyedeket, amelyeken meghatározottnál nagyobb kiterjedtségű fehér jegy található. Több "lovas" úgy véli, hogy bizonyos színű lovak könnyebben eladhatók, mint mások. Sok tulajdonos egészen odáig elmegy, hogy genetikai teszteket végeztet a lovaikon, hogy megtudja, örökít-e majd az egy bizonyos színt.


Alapszínek

A lovaknál Graves három alapszínt különít el, ezek a pej (bay),  fekete (black) és a sárga (red, chestnut). E színek öröklődését, megjelenésést két gén (pontosabban génhely, lókusz) interakciója szabályozza, de további gének is meghatározzák a kevert színek, mintázatok öröklődését.

Az E (extension,  „kiterjedtség”) lókusz azért felelős, hogy a fekete színanyag kifejeződhessen, az A (agouti, ASIP) lókusz pedig a fekete szín elhelyezkedését irányítja. A dominanciasor a színeknél: pej, majd a fekete, a sárga pedig a legrecesszívebb. Az E lókuszon (MC1R) adott kromoszómán, két allél egyike lehet; az E a domináns,  e a recesszív génváltozat. Az A lókuszon ehhez hasonlóan A, ill. a allél lehet jelen. Így a pej lovaknak legalább egy domináns E alléllal kell rendelkezniük, így erre a génre nézve heterozigóta E/e  vagy homozigóta domináns E/E, a sárga lovaknak homozigóta recesszív e/e alléljaik vannak az adott kromoszómapár két E lókuszán.  Emellett a pej lovaknak legalább egy A alléljük van (vagyis a genotípusuk A/a vagy A/A), a feketéknek pedig csak a/a lehet. Azaz például egy fekete ló genotípusa erre e két génre Ee/aa vagy EE/aa (röviden kifejezve E/aa). A sárgáknál teljesen mindegy, milyen allélek vannak a két A lókuszon, hiszen a fekete szín nem jelenhet meg, csak a vörösesbarna pigment.

 
 
 

Az összes többi lószín levezethető a fenti három alapszín módosulásaival.


Szürke


Egy domináns gén (G, gray, szintén két allélja van, STX17 ) okozza a fekete és barna pigmentek korral előrehaladó kivilágosodását (tulajdonképpen őszül), így ezek a lovak színesen születnek, és végül szinte „fehérré” válnak. A szürke lovak genotípusa erre a génre tehát G/G vagy G/g, a színeseké csak g/g lehet.


Deres

Bár sokszor nagyon hasonlóan néz ki a kivilágosodás ezeknél a lovaknál, mint a szürkéknél, jobban megfigyelve egész más: a fejük és lábuk többé-kevésbé színes marad, és a test többi részén színes és fehér szőrszálak egyre változó arányú keveréke lesz. Úgy tűnik, a genetikai alapja is teljesen más, bár még nem tisztázott. A mutációt még nem azonosították, az E lókuszhoz és az overo foltossághoz is köze van.


Foltosság

Overo

Több változata (tobiano, sabino, splashed white, frame overo) is van az úgynevezett overo mintázatnak, amikor nagyobb színes és fehér (tehát genetikailag nem szürke) foltok váltakoznak a ló szőrén. Több, domináns vagy szemidomináns (részlegesen domináns) gén illetve allél okozza, és kék szemszín is előfordulhat vele.  Érdekes, és egyben sajnálatos, hogy ennek a kedvelt színezetnek vannak negatív vonzatai, mert a sok domináns allélt hordozó, és teljesen fehéren születő csikók sokszor elpusztulnak (vagy súlyosan betegek – ez az OLWS, overo lethal white syndrome - és el kell altatni őket). Éppen ezért a gondos tenyésztők genetikailag tesztelik a foltos lovaikat.


Appaloosa

Más néven leopárdfoltos mintázat. A kutatók még nem tudják pontosan, hogy mi okozza. Inkomplett dominanciát mutat, és ezzel együtt dózishatást: a kifejeződés mértéke, és így a szín más és más lesz, ha heterozigóta vagy homozigóta formában van jelen (TRPM1). A megjelenése leginkább ahhoz hasonlítható, mintha lyukas, fehér pokrócot terítenénk a lóra: több-kevesebb részben fehér, de „kilátszik alóla” kis foltokban az eredeti színezet, a ló egész testfelületén, bár sokszor változó mértékben. A homozigóta lovaknál előfordulhat, hogy veleszületetten éjjel nem látnak.


Domináns fehér

A szemük sötét színű, és ugyanazon gén (KIT) kb. 15 különböző helyen történő mutációja okozza. Bizonyos vérvonalakban jelentek meg ezek a mutációk, egymástól függetlenül, például egyes angol telivéreknél. Az eddigi genetikai tesztek szerint ezek a fehér lovak mindig heterozigóta genotípust mutatnak. Vannak természetesen albínó lovak is, amelyeknél minden pigment hiányzik, ez egyébként recesszív tulajdonság.


Higított színek

Krém (cream)

Egy gén (MATP) domináns mutációjáról van szó, és itt is dózishatást tapasztalunk: az adott állatban a mutációk számától (azaz kettő vagy egy, homo- vagy heterozigócia) és a ló alapszínétől függően többféle halványított színért felelős:
- palomino vagy izabellafakó: sárga alapszínű ló, amely heterozigóta a krém mutációra, vagyis az adott kromoszómapárnak csak egyik tagján van a higítást okozó mutáció
- cremello, krémszínű: sárga alapszínű ló, mely homozigóta a krém mutációra
- szarvasbőrű fakó: pej alapszín, heterozigócia
- perlino: pej alapszín, homozigócia
- fekete alapszínnél a heterozigóta lovak füstös feketék, a homozigóták perlino színűek


Gyöngy (pearl)

Ugyanezen a génen (MATP) történt másik mutáció okozza. „Barlink factor”-nak is nevezik, mert a legtöbb ezt hordozó ló ugyanazon Paint ménre vezethető vissza (Barlink Macho Man). Dózishatás van itt is: a heterozigóta lovaknál a bőr világosabb lesz, és a szőr aranyos fényt kap, a homozigótáknál az alapszín világosodik, és felerősödhet a krém és a pezsgőszín mutációk hatása.
Pezsgőszín (champaigne)

Egy másik génen (SLC36A1) történt higító mutáció, szintén domináns, de nincs dózishatás. A ló alapszínét világosítja ki. A fekete csokoládészínű lesz, a sárga vagy világospej aranyszínű. Gyakran kék szemmel születnek, amely később borostyánsárga lesz.


Fakó (dun)

A hozzá tartozó mutáció ismeretlen, így nincs még rá genetikai teszt sem. Domináns, és az alapszínt halványítja. Feketénél úgynevezett grullo színt kapunk (szürke test, fekete hosszúszőrök, lábvégek), pejnél a klasszikus fakót fekete hosszúszőrökkel/lábvéggel és halványbarna testtel, sárgánál a fekete pigment hiányzik, a hosszúszőrök és lábvég vörösesbarna. Mindegyiknek szíjjalt a háta, és soknak zebracsíkok vannak a lábain.


Ezüst (silver)

A Rocky Mountain Horse („sziklás-hegységi ló”) leggyakoribb színe, domináns, és fekete vagy pej alapszín esetén látszik csak, mert csak a fekete pigmentet módosítja (PMEL17). Csokoládészínű test, és lenszőke hosszúszőrök a végeredmény. Sajnos veleszületett szemproblémákkal járhat, főként homozigóták esetén.

A ló genomjának térképe 2007-ben készült el teljesen, így megnyíltak a kapuk a genetikusok számára, hogy az alapszíneket érintő módosító mutációkat és a foltos mintázatokat is alaposabban tanulmányozhassák. Ez azért is fontos, mert sok ilyen mutációnak nem csak a színre, hanem – ahogy az eddigi tapasztalatokból is látszik - a ló egészségi állapotára is hatása lehet, amit viszont a tenyésztés során figyelembe kell venni!


Forrás: The Horse.com, Kép
Rocky Mountain Horse, silver
 

2013. április 24.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 10, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés